logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trudności z rozruchem po postoju, Opel Astra 1.4 92' - możliwe przyczyny?

Baggio32 12 Sty 2011 02:02 2558 7
REKLAMA
  • #1 8993793
    Baggio32
    Poziom 10  
    Witam. Mam Astre 1.4 92' benz. i mam problem z uruchomieniem auta po dł. postoju(powyżej 6 godzin.) Kręcę rozrusznikiem reakcja jest taka że, tak jakby zaskakiwał i znowu nic. Po około 5min kręcenia wrońcu ciężko wchodzi na obroty i silnik zaczyna pracować. Ostatnio też słyszałem odgłosy jakby bąbelków powietrza przy pompie paliwowej. Po odpaleniu( jak akumulator nie padnie) nie ma żadnego problemu z rozruchem auta. Iskra jest cały czas. Dodam jeszcze że jak uda się odpalić auto po dł. przerwie to przez około 10min jazdy zachowuje się jakby miał mniej mocy.
    Wydaje mi się że to przyczyna paliwa(jak to sprawdzić i usunąć przyczynę?

Proszę o pomoc i z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 8993966
    batigol66
    Poziom 17  
    Ocena: 56
    Sprawdz cisnienie paliwa manometrem.
  • REKLAMA
  • #3 8994331
    Baggio32
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedz. Jestem zielony w naprawach auta ale manometr pożycie, tylko jak to się sprawdza?
  • REKLAMA
  • #4 8994340
    kajoj6661
    Poziom 27  
    Ocena: 220
    odkręć świece zapłonową ,wkręć końcówkę manometru w gniazdo świecy
  • #5 8994403
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5036
    kajoj6661 napisał:
    odkręć świece zapłonową ,wkręć końcówkę manometru w gniazdo świecy

A co ma ciśnienie paliwa do ciśnienia na tłokach? Zanim coś napiszesz to przeczytaj co napisali inni.
    Proponuje na sam początek wymienić filtr paliwa i sprawdzić szczelność wężyków paliwowych na połączeniach.
    Do pomiaru ciśnienia benzyny jest inny manometr niż do ciśnienia w oponach.
  • REKLAMA
  • #6 8995148
    Baggio32
    Poziom 10  
    Druga podpowiedz wydaje mi się bardziej prawdopodobna dzięki idę sprawdzać wężyki i połączenia. Wiecie może czy można wymienić nie znam nazwy fachowej ale chodzi o zaworek zwrotny paliwa i gdzie się znajduje w mojej "Asi" bo mówili mi że to możne być przyczyną.
  • #7 8995158
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 8996013
    Baggio32
    Poziom 10  
    Nie jestem mechanikiem, ale nie ma rzeczy niemożliwych a na mechanika w chwili obecnej mnie nie stać. Jeżeli miałbym zasobną kieszeń to po 1 bym kupił nowe auto po 2 już mechanicy by grzebali i usuwali usterkę. Dzięki za pomoc pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

ps. pozdrawiam masonerie ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem Opla Astry 1.4 z 1992 roku po dłuższym postoju. Po kręceniu rozrusznikiem silnik z trudem wchodzi na obroty, a podczas uruchamiania słychać odgłosy bąbelków powietrza przy pompie paliwowej. Po uruchomieniu nie występują dalsze problemy, ale przez pierwsze 10 minut jazdy auto wydaje się mieć mniej mocy. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być problemy z paliwem. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie ciśnienia paliwa za pomocą manometru oraz wymiana filtra paliwa i sprawdzenie szczelności wężyków paliwowych. Wspomniano również o zaworku zwrotnym paliwa w pompie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA