Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

OvisLink G-Duo PPPoE brak połączenia.

5Stan8 20 Jan 2011 21:02 7855 114
  • #1
    5Stan8
    Level 15  
    Siedziałem w necie dwa dni, próbowałem wszystkiego : zmiana domyślnego IP, z DNS-ami i bez, z klonowaniem MAC-a i bez... Z siecią łączy bez problemu, z internetem (PPPoE z nazwą uzytkownika i hasłem) już nie. Ktoś pomoże ?

    OvisLink G-Duo PPPoE brak połączenia.

    Przy użyciu tradycyjnych metod (karta PCI albo USB) łączy bez problemu.
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    hermes-80
    Level 43  
    Po pierwsze podłącz kompa bezpośrednio pod neta abyś miał internet i:
    Start/uruchom/cmd
    w czarne okienko wpisz:
    ping onet.pl
    ping onet.pl -i 100
    załącz wynik jako screen - Sposób wklejania grafiki
  • #3
    Rohbar
    Level 13  
    Jak ma jak to się podłączy ale jak łączył się przez tego ap to może być trudne wcześniej ci to działało?? zmiana domyślnego IP nic nie da. Pingowac też nie masz do Onetu. To nic nie da jak konfiguruje router to mu siec działa tylko PPPOe się nie łączy tak wiec napisz jak to miałeś wcześniej zrobione to coś wymyślimy.


    PS: Pingowanie typu onet.pl nic nie da lepiej pinguj po adresie do bramy. Nie będzie serwera dns i ping onet.pl nie poleci
  • #4
    hermes-80
    Level 43  
    Quote:
    PS: Pingowanie typu onet.pl nic nie da

    Jak nie wiesz o co chodzi to nie pisz :!:
    Podstawowa sprawą jest zbadanie zabezpieczeń w sieci.
  • #5
    Rohbar
    Level 13  
    5Stan8 wrote:
    Siedziałem w necie dwa dni, próbowałem wszystkiego : zmiana domyślnego IP, z DNS-ami i bez, z klonowaniem MAC-a i bez... Z siecią łączy bez problemu, z internetem (PPPoE z nazwą uzytkownika i hasłem) już nie. Ktoś pomoże ?


    a co da pingowanie w tym wypadku jak Router łączy mu się z siecią, ale PPPOe się nie podłączy skąd weźmie adresy ?? odpowiedz na to pytanie. a po drugie jak konfiguruje router to jak sie mu już podłączy to pingi tak czy inaczej do bramy polecą do onetu nie koniecznie zawsze zostaje DNS.


    PS: Wiem co pisze jestem serwisantem w dość dużej sieci wifi i szyfrowanie PPPOe też wykorzystujemy i spotkałem się nie raz z takim przypadkiem Pozdrawiam
  • #6
    witux
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Rohbar wrote:
    .. i szyfrowanie PPPOe

    Jak już to precyzyjniej brzmi 'uwierzytelnianie'.
  • #8
    witux
    VIP Meritorious for electroda.pl
    hermes-80 nic to nie da jak się nie dodzwonisz.
  • #9
    hermes-80
    Level 43  
    Quote:
    a co da pingowanie w tym wypadku jak Router łączy mu się z siecią, ale PPPOe się nie podłączy skąd weźmie adresy ?? odpowiedz na to pytanie. a po drugie jak konfiguruje router to jak sie mu już podłączy to pingi tak czy inaczej do bramy polecą do onetu nie koniecznie zawsze zostaje DNS.

    Podłączy sobie kabelek z AP, który ma zapewne na dachu i zestawi PPPoE, a jak nie ma AP to zapewne ma antenę i wcześniej miał kartę wifi na PCI więc sobie wepnie ten kabelek w kartę i zrobi tak jak miał przed zakupem G Duo (sugerując się zakupem G Duo przypuszczam że ma 2 sytuacje).
    Skoro jesteś serwisantem to powinieneś o tym wiedzieć :!:
    PS: Pisz zgodnie z zasadami j.p. bo chyba swoje lata już masz i można tego od ciebie wymagać.
    Quote:
    hermes-80 nic to nie da jak się nie dodzwonisz.

    Tyle to ja wiem ale kto powiedział, że ma z tym problem bez routera ?? Może nie umie go poprawnie skonfigurować lub ma blokadę TTL, bo nie sądzę by mu to się stało z dnia na dzień.
  • #10
    Rohbar
    Level 13  
    Quote:

    Podłączy sobie kabelek z AP, który ma zapewne na dachu i zestawi PPPoE, a jak nie ma AP to zapewne ma antenę i wcześniej miał kartę wifi na PCI więc sobie wepnie ten kabelek w kartę i zrobi tak jak miał przed zakupem G Duo.
    Skoro jesteś serwisantem to powinieneś o tym wiedzieć :!:



    No dobra pytanie:
    nr 1 Skąd wiesz ze kupił AP ??(może miała ale padł)
    nr 2 Skąd wiesz ze ma kartę Wifi??

    Teraz tak pisze ze zestawia i nic, Ja zadałem pytanie jak to miał zrobione przed awarią.
  • #11
    witux
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jeśli ma blokadę TTL i łączy się komputerem i jest OK, to jak połączy się routerem to to samo. Wystarczy zerknąć na STATUS czy jest połączenie. Komputer czy router to jedno i to samo bo przeskok jest ten sam.
  • #12
    Rohbar
    Level 13  
    popieram kolegę Witux'a

    Ale nie kłóćmy się o to jak to miał zrobione tylko zaczekajmy niech odpisze co się stało że przestało działać i postarajmy sie pomóc co NIE ??
  • #13
    hermes-80
    Level 43  
    Na routerze nie ma przeskoku ?? Co ty opowiadasz ?? witux ?? :)
    Faktem jest to, że tak na prawdę nic nie wiemy bo opis tego problemu jest karygodny jak 90% pytań na forum.
  • #14
    Rohbar
    Level 13  
    nie nie ma bo router łączy się bezpośrednio robi przerutowanie i z nowym ttl wysyła do kompa a ttl miedzy nadajnikiem a routerem jest taki jak mieczy nadajnikiem a karta pozdrawiam
  • #15
    witux
    VIP Meritorious for electroda.pl
    hermes-80 wrote:
    ... Może nie umie go poprawnie skonfigurować lub ma blokadę TTL, bo nie sądzę by mu to się stało z dnia na dzień.

    hermes-80 nie kombinuj bo to Ty już dopisałeś po fakcie, a o tym jak na razie mowy nie było :D ehhh... :)

    Dodano po 1 [minuty]:

    hermes-80 wrote:
    Na routerze nie ma przeskoku ?? Co ty opowiadasz ?? witux ?? :)
    Faktem jest to, że tak na prawdę nic nie wiemy bo opis tego problemu jest karygodny jak 90% pytań na forum.

    Podłączony router do ISP lub podłączony komputer do ISP - nie ma różnicy przeskoku. Dopiero router + komputer jest przeskok. Czytaj ze zrozumieniem. Pijany dziś jesteś?
  • #16
    hermes-80
    Level 43  
    Quote:
    Pijany dziś jesteś?
    Teraz to mnie obraziłeś.
  • #17
    witux
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Przepraszam. Ale żeby Ty takie głupoty pisać to się nie spodziewałem. :D
  • #18
    hermes-80
    Level 43  
    No dobrze witux uważasz, że pisze głupoty - jak wiesz zapewne
    ping onet.pl
    - zbadamy pakiet przychodzący jeśli ma 1 dojdzie do routera ustanowi PPPoE i nie puści dalej pakietu, ale i zastanów się dlaczego podałem druga komendę:
    ping onet.pl -i 100
    i co się stanie z połączeniem i czy się zestawi PPPoE gdy serwer ISP dopuszcza tylko defaultowe TTL-e systemów operacyjnych.
  • #19
    5Stan8
    Level 15  
    Panowie spokojnie, zostawcie takie zachowanie tym z Wiejskiej i okolic. Mam antenę na dachu, wcześniej łączyłem się kartą WiFi PCI albo USB2. I to ciągle działa. Spisałem DNS-y z tego połączenia i wklepałem w Owsinka - nic.
  • #20
    witux
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Czyli dalej nie masz połączenia? Bo DNS'y wpisujesz jak już będzie.
  • #21
    hermes-80
    Level 43  
    DNS-y to twój najmniejszy problem i nie rozumiem po co je przepisywałeś skoro nie udało ci się zestawić połączenia PPPoE.
    Mniejsza z tym - chcesz pomocy to zacznij wykonywać polecenia.
  • #23
    hermes-80
    Level 43  
    Wyniki pingu świadczą o tym ze nie masz blokady TTL ani na pakiety przychodzące ani na wychodzące. Teraz jak masz podpięty internet to wydaj komendę w cmd:
    ipconfig /all
    i również dodaj screen to pozwoli nam zobaczyć jaki masz MAC oraz pule adresowa jaką dostajesz od ISP i czy czasem nie masz przez to konfliktu podsieci WAN-LAN.
    Potem zabierzemy się za konfiguracje G Duo.
  • #25
    hermes-80
    Level 43  
    Teraz podpinasz kabelek z anteny pod G Duo i kabelek pod LAN do konfiguracji rouetra. Wchodzisz przez www do konfigu routera i ustawiasz w nim tryb WIPS+AP.
    1 Radio będzie pod konfig ISP, a drugie pod konfig twojej sieci wifi.
    Po tym zabiegu musisz mi pokazywać screeny z zakładek konfiguracyjnych routera bo jasnowidzem nie jestem.
  • #27
    hermes-80
    Level 43  
    Nie znam na pamięć konfigu www G Duo (nie znalazłem symulatora) wiec nie wiem gdzie jesteś. Dokumentuj screenami.
  • #28
    5Stan8
    Level 15  
    OvisLink G-Duo PPPoE brak połączenia. OvisLink G-Duo PPPoE brak połączenia. OvisLink G-Duo PPPoE brak połączenia. OvisLink G-Duo PPPoE brak połączenia. OvisLink G-Duo PPPoE brak połączenia.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Status :

    OvisLink G-Duo PPPoE brak połączenia.

    Dodano po 3 [minuty]:

    OvisLink G-Duo PPPoE brak połączenia. OvisLink G-Duo PPPoE brak połączenia.

    Dodano po 11 [minuty]:

    IPconfig z zewnętrznego komputera połączonego z routerem :

    OvisLink G-Duo PPPoE brak połączenia.
  • #29
    hermes-80
    Level 43  
    Klonowanie adresu MAC - skąd wzionąć ten adres ??
    Wpisz tam 00-04-23-6E-1F-9B
    WAN
    - ISP wymaga wpisania nazwy usługi??
    - rodzaj połączenia jakie są możliwości ??
    Radio 1 - połączyłeś się za pomocą skanowania sieci ??