logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Agregat Kraftwelle 7,5 kW - brak wzbudzenia, napięcie 70V na fazie, AVR wymieniony

greg16 01 Lut 2011 21:23 6343 5
REKLAMA
  • #1 9089473
    greg16
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Witam kolegów .
    Trafił mi się dziś do naprawy agregat prądotwórczy - kraftwelle . Silnik Diesla , prądnica samowzbudna z regulatorem AVR oczywiście standardowa jak w innych podróbach . Problem jak zawsze - brak prądu . Agregat został mi przywieziony z wymienionym już regulatorem przysłanym przez producenta. Efekt - 70V na każdej fazie . Wszystkie uzwojenia - 3 faz , zasilania regulatora , napięcia pomiarowego regulatora oraz wirnika zostały sprawdzone i mają takie wartości jak trzeba . Podłaczenie wirnika pod akumulator w celu przywrócenia magnetyzmu szczątkowego nic nie dało . Podłaczenie wirnika w czasie pracy pod akumulator powodowało wzrost napięcia po odłączeniu sytuacja wraca do normy . Po dłuższym zasileniu wirnika z akumulatora doszło do stuacji , że spaliła się żarówka podłaczona do wyjścia agregatu - napięcie fazowe skoczyło do ponad 400V . Po odłączeniu i ponownym załączeniu dalej to samo - brak napięcia . Dodam jeszcze , że regulator taki sam jak do agregatów jednofazowych tylko oczywisci na większą moc. Zdziwiło mnie , że pomiar napięcia jest dokonywany tylko na jednej fazie . Czy któryś z kolegów ma jakiś pomysł??
  • REKLAMA
  • #2 9090083
    karl102
    Poziom 28  
    Ocena: 265
    Czy w uzwojeniu wirnika generatora nie ma przypadkiem diod?
    Może jakiś schemat?
  • REKLAMA
  • #3 9090128
    greg16
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    W wirniku prądnicy jest samo uzwojenie którego rezystancja wynosi 56 Ω .Nie ma żadnej diody . Schemat oraz kilka zdjęć zamieszczę jutro . Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 9090350
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    Sprawdź mostki prostownicze oraz kondensator. Zmierz obroty silnika czy są prawidłowe.
  • REKLAMA
  • #5 9094195
    wmazek
    Poziom 18  
    Ocena: 145
    Witam !
    Żeby stwierdzić , gdzie jest problem to odłącz regulator AVR i na szczotki podaj napięcie stałe 24-26 V. Zmierz wówczas jakie napięcia pojawią się na poszczególnych uzwojeniach. Robocze powinno być ok 230 V , pomiarowe - 14-17 V, zasilanie AVR -90 V. Podstawa to napięcia : pomiarowe i zasilania elektroniki. Jeżeli pomiar napięcia jest na jednej fazie to żadnych zewnętrznych diód w prądnicy nie ma. Jeśli pomiar napięcia jest na wszystkich 3 fazach to diody są umieszczone na odczepach pomiarowych w jednym kierunku.
    Powodzenia.
  • #6 9283472
    mirekbujak
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Zapytam jeszcze: czy podane wyżej napięcia są mniej więcej standartowe? Mam generator 5kW i podobny problem, z tym że napięcie na wyjściu jest dużo większe. Zmieniłem regulator na inny "standartowy" chiński. I daje on ok 60V na wyjściu szczotek - co mi się wydaje za dużo.
    Czy oznacza to, że ten nowy avr ma jakiś problem, czy rozwiązania trzeba szukać gdzie indziej?
REKLAMA