logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic KX-T3250PD - cisza w słuchawce, brak napięcia na IC3 AN6156K

mcz1 04 Lut 2011 11:46 1981 4
REKLAMA
  • #1 9101369
    mcz1
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Cisza w słuchawce, jak się wsłuchać to bardzo cicho słychać sygnał. Po długim sprawdzaniu doszedłem że tranzystory przy linii są ok. Sygnał urywa się wewnątrz scalaka IC3 AN6156K, który jest dobry bo wymieniony na inny. Problem w tym że na nóżkach 10,11,12 przychodzi napięcie którego brak na sprawnym telefonie. To prawdopodobnie jest wyciszenie wysyłane z IC 1 MN 158413AKPM. Klawisz wyciszenia nie jest zblokowany, nie mam pomysłu dlaczego ten scalak blokuje ten pierwszy. Na próbę wymieniony z jakiegoś innego telefonu, ale uszkodzenie pozostało. Co mogło sie uszkodzić? Telefon działał tylko w trybie słuchawki bez zasilacza.
  • REKLAMA
  • #2 9103724
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1212
    mcz1 napisał:
    Cisza w słuchawce, jak się wsłuchać to bardzo cicho słychać sygnał. (...) Klawisz wyciszenia nie jest zblokowany (...)
    Jaki tu związek? Wyciszenie blokuje mikrofon bez wpływu na sygnał z linii.
    Czy telefon jednakowo źle działa bez zasilacza i z zasilaczem?
    Czy na pewno sprawne są elementy obwodów wejściowych? Do jakiej wartości spada napicie na linii po podniesieniu słuchawki.
  • REKLAMA
  • #3 9104928
    mcz1
    Poziom 19  
    Cytat:
    Jaki tu związek? Wyciszenie blokuje mikrofon bez wpływu na sygnał z linii.

Związek jest taki że nie ma sygnału w obie strony, a chciałem uprzedzić porady w stylu "sprawdź klawisz mute". Nie mam opisu układu scalonego dtmf sterującego owymi trzema końcówkami układu scalonego głosowego, ale na schemacie telefonu opis końcówek sugeruje wyciszenie mikrofonu, wyciszenie linii oraz wyciszenie mikrofonu w słuchawce związane z funkcją głośnomówiącą jeśli prawidłowo się domyślam. Co prawda napięcie zasilające układ jest nieco niższe niż na schemacie, ale mam schemat do modelu 3250, nie mam wersji do PD. Jeśli chodzi o napięcie po obwodzie wejściowym to w tej chwili nie mam tego aparatu przed sobą, ale mam taki komfort że porównywałem model sprawny i zepsuty i nie było większych różnic.
    Starałem się sprawdzić tranzystory wejściowe przy najmniejszych podejrzeniach podmieniając je.
    Jeśli chodzi o zasilacz to telefon nie miał zasilacza i ja też nie mam, wobec tego traktuję ten aparat tak jak pracował, w wersji tylko słuchawkowej bez interkomu.
    Nie sprawdzałem po prostu tego trybu pracy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 9105043
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1212
    Trochę czasu upłynęło od ostatniej naprawy i nie bardzo mogę sobie przypomnieć układ. Ale jeśli dobrze pamiętam to 6156 brał udział w transmisji sygnałów tylko podczas pracy z zasilaczem (mogę się mylić - nie mam teraz schematu).

Podczas pracy bez zasilacza sygnał z linii trafiał do innego układu sc. (coś w nazwie ...054 czy ...101 - większy od 6156 ;) )

Przypuszczalnie to aparat po burzy.
    W obwodach wejściowych zaraz za kolektorem 2SA1626 jest rezystor (chyba 22Ω) a za nim dioda zenera 18V do masy.
    Często dioda bywa "przebita" blokując sygnał w obie strony. Także w/w rezystor zamiast kilkunastu omów ma ich dużo więcej. Stąd moje wcześniejsze pytanie o obciążenie linii.
  • #5 9186856
    mcz1
    Poziom 19  
    W tej chwili o burze raczej trudno, przyjąłem więc że użytkownik mógł rozładować sie elektrostatycznie na telefonie uszkadzając scalak od DTMF MN158413AKPM, tym bardziej że on też steruje wyciszeniem w IC3 AN6156K. Miałem do dyspozycji jeden aparat złomowany na części i wymieniłem ów scalak. Niestety nie działało. Po następnym podejściu okazało się ze wymieniony scalak nie impulsował klawiatury do zczytywania - a powienien to robić tak jak inny sprawny aparat. Jeszcze raz wymieniłem scalak DTMF, tym razem na sztukę ze sprawnego aparatu i bingo - działa. Po prostu w złomie też był uszkodzony scalak i zmyłka. Czy można w miarę łatwo kupić ten układ?
    Pozdrawiam
REKLAMA