Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    ogur3k
    Level 33  
    Zależy od samochodu, czy jest czy nie ma doładowania, czy posiada chłodnice oleju i takie tam.
    Na przykład Uno Turbo 1.3 ma wskaźnik wyskalowany od 60*C do 140*C. Przy normalnej jeździe stoi prawie w połowie ;) Przy pałowaniu ochoczo wędruje w górę ;)
  • Helpful post
    kkknc
    Level 43  
    Wszystko zależy od typu silnika i stosowanego oleju. Ogólnie do 120 to temperatura normalna 120-150 żółte pole. Powyżej 150 czerwone
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    ogur3k
    Level 33  
    Czyli ma chłodnice oleju.
    W Ibizie 1.9 TDI 130KM maksymalne wskazanie to 130*C, sobie przypomniałem.
    Wiem wiem, turbodiesel, ale daje ogólne pojęcie.
    Zdaje się że w wolnossaku benzynowym Audi 2.8l V6 normalnie oscyluje coś koło 95*C.
  • Helpful post
    toku74
    Level 31  
    a co ma do rzeczy turbo czy bez, jak on się pyta o olej. olej ma temp. wrzenia ok. 130 /ale to nic pewnego/ przy ostrej jeździe /nie ważne czym/ max do 130. wtedy trzeba zwolnić i ostudzić. przy normalnej stałej trasie do 100-110 to normalka. wolna w mieście, trasa do 100. nie piszcie o chłodnicach, typie oleju. dlaczego? bo chłodnice stosują jak wiedzą że może się przegrzać, a że syntetyk lepszy to wiadomo.
    ps: zrób od 70 do 150 będzie dobrze.
  • Helpful post
    ogur3k
    Level 33  
    Nie wiesz co ma turbo do temperatury oleju w silniku?
    Gdzie widzisz pytanie o temperaturę wrzenia oleju? :)
    W takim lepiej żebyś się nie udzielał.
  • Helpful post
    kkknc
    Level 43  
    toku74 wrote:
    a co ma do rzeczy turbo czy bez, jak on się pyta o olej. olej ma temp. wrzenia ok. 130 /ale to nic pewnego/
    ps: zrób od 70 do 150 będzie dobrze.

Z ta temperatura wrzenia oleju to przesadziłeś. W tej temperaturze to wrze płyn chłodniczy we współczesnych autach z ciśnieniowym układem chłodzenia ( no może deczko mniej to zależy od typu silnika). A wskaźnik do 150 będzie OK. Więcej nie trzeba.
    toku74
    Level 31  
    no właśnie ogór3k. pyta o wskaźnik temperatury oleju, a nie o to co go podgrzewa. olej to olej, z turbo czy bez i tak ma jakieś granice temperaturowe.
    ogur3k
    Level 33  
    toku74 wrote:
    no właśnie ogór3k. pyta o wskaźnik temperatury oleju, a nie o to co go podgrzewa. olej to olej, z turbo czy bez i tak ma jakieś granice temperaturowe.

Po pierwsze, napisałeś nieprawidłowo mój nick.
    Po drugie, nie odpowiedziałeś:
    "Nie wiesz co ma turbo do temperatury oleju w silniku?
    Gdzie widzisz pytanie o temperaturę wrzenia oleju?"

Ech... Kończ waść, wstydu oszczędź.