logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciągłe uszkodzenia dysków WD 800 JB po wymianie zasilacza Codegen 300W

stanek24 21 Paź 2004 02:19 1790 15
REKLAMA
  • #1 926870
    stanek24
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Mam taki problem, padl komp (po wlaczeniu piszczal caly czas), mam gwrancje wiec do serwisu i wymienili zasilacz(codgen 300). Po tym zabiegu po 2 tygodniach, znowu piszczy, a wiec do serwisu i poszedł dysk, ktoremu sie gwarancja skonczyła. Po kupieniu nowego dysku (wd 800 jb) po 3 dniach dysk sie usmazył, wymienili i po niecałych 4 dniach nastepny padł. Co to moze byc? W serwisie twierdza ze przypadek, ze wadliwa seria. Czy moze to byc wada zasilacza (nowy), a moze plyta.
  • REKLAMA
  • #2 926873
    Krist0
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam.

A zasilacz jaki ?. Dalej Codegen ?.

Jak tak, to nic dziwnego.

Pozdrawiam :) .
  • #3 926881
    stanek24
    Poziom 14  
    Nowy codgen.

A co moze byc nie tak, bo dla mnie jest to dziwne, ze kilka dni chodzi i wali tylko w dysk, nic wiecej. Slyszalem ze ta seria jest walnieta, ale czy mozna miec takiego pecha?

Co jest z tymi codgenami?
  • REKLAMA
  • #4 926923
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Witam jak mogę to ostrzegam wszystkich przed zasilaczami Codegen i pochodnymi np.Rubicon.300w to on pobiera tylko przez chwilę z sieci tak jak u dołu nalepki jest napisane że można go obciążyć max.
    165W. Jest to zasilacz okradziony z elementów filtrujących i zabezpieczeń.
    Używanie go w komputerach z mocnym procesorem i grafiką prowadzi do uszkodzenia płyty głównej (kondensatory)dyski dostają badów dlatego że napięcia wychodzące z niego są nie dostatecznie wyfiltrowane.Te zasilacze często wybuchają i z komputera zostaje nie raz tylko sprawna
    obudowa.
  • #5 927488
    Krist0
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam.

Niestety, tak to wygląda :( .

Poczytaj trochę o tym zasilaczu na forum, to się dowiesz.

Pozdrawiam :) .
  • REKLAMA
  • #6 927593
    morda85
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    niestety zasilacz tani co jest adekwatne do jakości.
  • #7 928008
    stanek24
    Poziom 14  
    ok dzieki za info

jaki zasilacz mozecie polecic, athlon xp 1800+ plyta asus, dysk wd 800 jb
  • #9 929382
    ghost
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Ja mam FEEL- a 300W .. jest tani a naprawde ladnie wykonany, posiada filtry i "wazy" ..Oprocz tego ma regulacje obrotow wiatraka ... ale jesli masz mala obudowe to warto ja wylaczac.. jesli to obudowa Codegena tzw "long" (gleboka) to bez obaw moze dzialac .
    Napiecia bardzo stabilne (odchylki na wszystkich wartosciach max 0.05V !!!!)
    Jak na zasilacz za jakies 75zl to jest to naprawde solidnie zrobiona zabawka..
  • REKLAMA
  • #10 929619
    bustarga
    Poziom 11  
    ....jesli zasilacze to Chiftec, Antec, Zalman, Termaltake...... tylko ceny odstraszaja....... mozna jeszcze spojrzec na tansze modecom`y..... i prostsze modele Chiftec`a:
    - Chieftec (GPS-300AB-100L) 300W - 130zl
    - Chieftec (ATX-1136H) 360W - 150zl
    - Chieftec (GPS-350BB-101L) 350W - 200zl
  • #11 929674
    Spajkir
    Poziom 12  
    ja sie przychylam do twierdzenia o zasilaczu.Ostatnio wymienilem zasilacz 250w(mial 4 lata i chodzil) na mocniejszy. Wstawilem codegena 300 i po tygodniu spalił mi sie dysk. Teraz od 3 miesiecy uzywam starego.Nie mam zadnych problemów, a zasilacza juz nie zmienie. Za duzo mnie to kosztowało
  • #12 929725
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    Na Allegro tanio można dostać Fortrony (nowe)... sam mam i jestem z niego zadowolony.
  • #13 930304
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    szczerze??
    nie gadaj bzdur!!
    3/4 komputerów i obudów na rynku i wsród ludzi ma zasilacze codegena feel czy rubikona i jakoś działają......
    sam kupiłem codegena (fakt ze wersja pudełkowa jest nieco wyzszej jakosci od badziewia w obudowach) po tym jak poprzedni 250 w nie wytrzymał po burzy...
    a wszystko to działa na kompie :barton 2500+,dwa dyski samsung 7200obr,nagrywarka 52x i dvd liteon,do tego grafika geforce 3 ti200 i jeszcze dwa wiatraki do chlodzenia....
    i działa!!!
    ponad pol roku....

ty sie lepiej przyjzyj plycie głównej bo gdyby to była wina zasilacza to mialbys po ramie procku i kilku innych rzeczach a napewno po cdromie.....

modecom??byleby nie te najtansze.....

co do wagi zasilacza to czemu ma wazyć???chcesz dokrec sobie kilka radiatorow to bedzie wazyl....masa nie jest zadnym wyznacznikiem jego jakosci.....
  • #14 930656
    ghost
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Tos palnal.. za chwile ktos Cie tu wrzuci do kategorii "humor".. Zasilacze mozna prosto oceniac przez jego wage z powodu tego ze w lekkim zasilaczu zamiast porzadnego radiatora jest kawalek blachy i plytka zawiera polowe elementow i jest pozbawiona jakiejkolwiek filtracji a czesto i niezbednych zabezpieczen.. I chyba wybrales zle forum polecajac komukolwiek Codegena... sadze ze wiecej niz polowa ludzi piszacych na tym forum zna jego watpliwa jakosc z zycia... wysarczy zajrezec do wnetrza (najwidoczniej Ty nigdy nie miales okazji.. )
    A czuym sie rozni zasilacz Codegen montowany w obudowie od pakowanego w pudelko? PUDELKIEM :D LOL A moze sterowniki dostales? A moze instrukcje montazu? ;) Przepracowalem na serwisie komputerowym wystarczajaco duzo by widziec jak reaguja na Codegeny klienci hurtowi (czyli serwisanci z innych serwisow a przychodzilo ich conajmniej z 30-tu..
    Codegenow mialem na polce do wysylki w granicach 30 sztuk tygodniowo.. feele lezaly gora 2 .. (i wszsyscy sie o nie rozbijali bo czasem dostawalem je w zamian za Codegeny bo po prostu kosztuja tyle samo .. )
    Zasilacz jest ciezki bo ma duze kondensatory, filtry, porzadne radiatory i jest mocno rozbudowany (zasilacze lepszej klasy ze wzgledu na stopien skomplikowania rzadko maja jedna plytke - czesto zawieraja dodatkowe moduly
    Widze ze piszesz na forum od dluzszego czasu - nie osmieszaj sie takimi opiniami.. chyba ze ta ilosc postow jakie napisales jest efektam takich bzdurnych klotni..
  • #15 930870
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    Rubicon i Codegen to to samo i nie są to najgorsze zasilacze, "wyprzedzają" je L&C (ModeCom seria LC, Deer, Tracer, Megabajt).
    Do małowymagającego zestawu mogą być ale i tak nie polecam.
    Dlaczego dobry zasilacz musi ważyć:
    a) porządne trafa ważą
    b) zazwyczaj mają oddzielny zasilacz +5Vsb z normalnym trafem sieciowym
    c) solidne radiatory zpobiegają przegrzaniu
    d) posiadają filtry ferrytowe

Porównaj sobie to co masz na wyjściu obciążonego Codegena a Chieftec'a. To co daje CG nie nazwał bym prądem stałym... w prostej linii prowadzi to do dużych strat na kondensatorach i ich uszkodzenia.
    Jeśli masz pecha i pójdzie np. konensator w przetwornicy to nieposiadający zabezpieczeń CG poda Ci np. 20V na płytę a jeśli masz większego pecha to np. trafo separujące dostanie przebicia i 230V na płytę...
  • #16 932063
    sylwwwek
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Mój kolega miał podobnie...cały czas mu się coś paliło...wymienił zasilacz na drugi i komp mu działa bez zarzutu-polecam sprawedzić...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy powtarzających się uszkodzeń dysków WD 800 JB po wymianie zasilacza Codegen 300W. Nowy zasilacz Codegen, mimo deklarowanej mocy 300W, jest krytykowany za niską jakość wykonania, brak odpowiednich filtrów i zabezpieczeń, co prowadzi do niestabilnych napięć i uszkodzeń podzespołów, w tym dysków twardych i kondensatorów na płycie głównej. Użytkownicy forum potwierdzają, że zasilacze Codegen i pokrewne (Rubicon, Feel) często powodują awarie, zwłaszcza w komputerach z mocniejszymi procesorami i kartami graficznymi. Zalecane jest stosowanie zasilaczy renomowanych marek, które posiadają solidne transformatory, filtry ferrytowe i zabezpieczenia, np. Chieftec, Antec, Zalman, Termaltake, Modecom czy Fortron. Wskazano modele Chieftec GPS-300AB-100L, ATX-1136H, GPS-350BB-101L jako przykłady stabilnych zasilaczy. Waga zasilacza jest jednym z kryteriów jakości, gdyż lekkie zasilacze często mają ubogie chłodzenie i słabą filtrację. W przypadku powtarzających się uszkodzeń dysków warto również sprawdzić stan płyty głównej, gdyż uszkodzenia mogą wynikać z wadliwego zasilania lub uszkodzonych elementów na płycie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA