logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic DP-1515 - brak komunikatu U13 o braku toneru, co robić?

BIUROTECH KROSNO 09 Lut 2011 16:06 1925 11
  • #1 9126631
    BIUROTECH KROSNO
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Nie wyświetla komuniktu U13 (brak toneru). Czujnik toneru działa na tyle prawidłowo, że reaguje na jego brak i uruchamia napęd butli z tonerem. Jednak ze względu na brak komunikatu o braku toneru (po jego wyczerpanieu z butli) i nie blokowania się z tego względu kopiarki, dochodzi do jego całkowitego wyczerpania z wywoływaczki. (klient nie reaguje na poziom szarosći na kopiach i nie wymienia toneru na nowy). Ustawienia w kodach F-5 sa takie jak fabryczne. Czujnik toneru był wymieniany na inny, sprawny. Ma ktoś jakiś pomysł?
  • #2 9129150
    krystian k
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 83
    Możliwe , że developer był zainicjowany z nie właściwą porcją tonera jaka jest w nowym developerze . Spróbuj ręcznie wsypać toner do developera i jak bedzie dobra jakośc kopii to zrób jego inicjację tak jak by był nowy , może pomoże .
  • #3 9129164
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1225
    Czy po wymianie czujnika wykonałeś procedurę tzw inicjalizacji?
  • #4 9129256
    horse667
    Ocena: 96
    A może to coś całkiem innego, mianowicie w seri 1515, często dochodzi do zjawiska tzw. zjadania developera. Efekt jest taki, że kopia robi sie coraz bardziej blada, a kopiarka nie próbuje sobie wogle dodawać tonera, a tym bardziej sygnalizować jego braku. Proponowałbym sprawdzić, czy zbiornik na zużyty toner nie jest podejrzanie ciężki i skontrolować poziom dv w wywoływaczce.
    pozdrawiam horse
  • #5 9130049
    BIUROTECH KROSNO
    Poziom 12  
    To już podajże trzeci deweloper w tej kopiarce. Zawsze po zasypaniu deweloperu robimy procedurę inicjalizacji F8-09. Kopiarka nie wywala deweloperu (znam ten problem) i pobiera toner. Problem leży w tym, że jak się skończy toner w butli, to kopiarka nie sygnalizuje jego braku i nie blokuje się, dlatego klient nie zakłada nowego. Dochodzi do jego całkowitego wyczerpania z wywoływaczki aż do zaniku kopii. To jest kopiarka w szkole a tym samym wiadomo, że nikt tam nie dochodzi dlaczego są blade kopie. Oczywiście po dosypaniu toneru do wywoływaczki problem znika na jakiś czas.
  • #6 9133714
    W.P.
    Na jakim poziomie ustawiły się wartości parametrów F6-C21 i F6-C26 po procedurze F8-C09?
    Obserwuję podobne zachowanie tych maszyn (nagłe wyrzucenie dewelopera czy niedobieranie toneru).
    Zdarza się to jednak na tyle rzadko, że nie sposób poprzyglądać się zjawisku. Zwłaszcza, że po wykonaniu standardowych czynności wszystko wraca do normy.

W twoim przypadku wychodzi na to, że maszynka ma szeroką pętlę histerezy w zakresie dozowania toneru. Myślę, że ręczna zmiana wartości ustalonej podczas inicjalizacji (pomiaru ilości toneru w deweloperze) "w górę" rozwiązałaby problem.
  • #7 9134771
    BIUROTECH KROSNO
    Poziom 12  
    Po zasypaniu nowym deweloperem F6-21 ustala się na -20 a F6-26 na -1. Uważam, że są to prawidłowe wartości. Próba wyłączenia korekcji czujnika TDC F5-61 nic nie daje.
  • #8 14652064
    slanes
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam.
    Dołączam się do starego tematu, Panasonic DP-1520 robi blade kopie, do wyczerpania toneru w developerze, nie wyświetla komunikatu o braku toneru, ręczne dodawanie też nie działa (nie kreci butlą), mechanizm podawania toneru sprawny, sprawdzony pod Ouput Check F4- 051 oraz F4 052. W ten sposób dodałem toner do optymalnego poziomu (na oko). F6-99 (F5/F6) oraz F9-06 nic nie zmienił, po wykserowaniu do całkowitej bladości nic się nie dzieje, żadnych komunikatów.
    Proszę o podpowiedź jak ja ożywić.
  • #9 14652783
    W.P.
    slanes napisał:
    ręczne dodawanie też nie działa (nie kreci butlą), mechanizm podawania toneru sprawny, sprawdzony pod Ouput Check F4 051 oraz F4 052.
    Czy obraca się napęd sprężyny w butli z tonerem? Można to sprawdzić próbując ręcznie pokręcić używając do tego np monety.

Można też wykonać prosty test.
    Wyjąć wywoływaczkę i ręcznie zakręcić pokrętłem napędu ślimacznicy transportującej toner do komory z deweloperem tak, by cały toner przemieścić. Ma być widoczna ślimacznica.
    Potem zainstalować zespół w kopiarce i zainicjować dodawanie toneru.
    Następnie ponownie wyjąć zespół wywołania i sprawdzić czy ślimacznica została zasypana tonerem z butli.
  • #10 14652896
    slanes
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Dzięki za odpowiedź, ale to przetestowałem na początku. Wydaje mi się że może być uszkodzony czujnik developeru w wywoływaczce, kopiarka "widzi" cały czas optymalny poziom i dlatego nic nie sygnalizuje. Jutro poszukam coś na podstawienie i sprawdzę.
  • #11 14653065
    W.P.
    slanes napisał:
    może być uszkodzony czujnik developeru w wywoływaczce
    Wszystko możliwe. Warto jeszcze sprawdzić zapisy wskazań ilości toneru w mieszaninie z deweloperem po kilkakrotnym uruchomieniu skalowania czujnika.
    Powinny być porównywalne.
  • #12 14729652
    krystian k
    Ocena: 83
    Miałem taki przypadek i powodem okazał się bardzo dobrze podrobiony oryginalny toner - butelka . Wyjałowiłem developer do prawie zera , złożyłem drugi toner i maszyna ożyła .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kopiarką Panasonic DP-1515, która nie wyświetla komunikatu U13 o braku toneru, mimo że czujnik toneru działa. Po wyczerpaniu tonera z butli, kopiarka nie blokuje się, co prowadzi do całkowitego wyczerpania tonera w wywoływaczce. Użytkownicy sugerują różne rozwiązania, w tym ręczne wsypanie tonera do developera, przeprowadzenie procedury inicjalizacji, sprawdzenie poziomu developera oraz ewentualne uszkodzenie czujnika. Wskazano również na problem z "zjadaniem developera", co może wpływać na jakość kopii. Dodatkowo, pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia mechanizmu podawania tonera oraz jakości używanego tonera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA