logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić projektor Infocus LP340 bez lampy i zasilacza?

chwojnik 12 Lut 2011 09:49 961172 5127
Najlepsze odpowiedzi

Jak uruchomić projektor Infocus LP340 bez oryginalnej lampy i zasilacza, oszukując układ kontroli lampy?

W Infocusach serii LP4xx najprościej uruchamia się projektor bez lampy przez oszukanie detekcji obecności lampy: w gnieździe są dwa styki zasilania palnika i dwa sygnałowe, a elektronika startuje, gdy sygnał potwierdzenia lampy zostanie zwarty z masą albo odpowiedni transoptor na płytce balastu zostanie zmostkowany [#4419424][#4315073][#4871093] W praktyce można odpiąć przetwornicę lampy i zostawić tylko zasilanie płyty głównej, a potem zewrzeć fototranzystor/transoptor po stronie wyjścia tak, aby projektor „myślał”, że lampa świeci [#4827559][#4871093] Jeśli masz 4 przewody przy lampie, najpierw znajdź masę i przewód z trwałym napięciem, a potem spróbuj połączyć ten napięciowy z masą — tak opisywano działające obejście [#4315073]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #3961 10376428
    Robtos
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    saltarys napisał:
    Robtos.
    Tak prawdę mówiąc to nie opłaca się przeróbka tego projektora ponieważ nowa lampa do niego na allegro kosztuje 215 zł.
    Pisze o tym dlatego, że jest to lampa SHP czyli DC i przeróbka np. na xenon będzie możliwa tylko po wymianie balastu na AC.

moze i sie nie oplaca przerabiac ale zobacz ile ta lampa ciagnie pradu a przy kilku godzinach dziennie to rachunek nie zly za to moze byc,interesuje mnie przerobka na ksenon 35W lub ledy

Dodano po 4 [minuty]:

tutaj kilka fotek z ta mala plytka na balascie

Jak uruchomić projektor Infocus LP340 bez lampy i zasilacza? Jak uruchomić projektor Infocus LP340 bez lampy i zasilacza? Jak uruchomić projektor Infocus LP340 bez lampy i zasilacza? Jak uruchomić projektor Infocus LP340 bez lampy i zasilacza?
  • #3962 10376543
    saltarys
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Robtos.
    Ty chyba mnie nie zrozumiałeś do końca.
    Moim skromnym zdaniem, żeby przerobić projektor na xenon to musisz albo mieć oryginalny balast do xenona albo wymienić balast z DC na AC i próbować przerobić na xenona .
    Jest w tym jedna trudność ponieważ żarnik xenonowy wymaga około 20KV napięcia do zapłonu a balast który możesz zastosować w Twoim projektorze ma napięcie zapłonu 5KV i nie zaświeci xenona bez konkretnych przeróbek o ile jest to w ogóle możliwe.
    Jeżli chodzi o oszczędność to w oryginalnym balaście możesz ograniczyć moc i w sumie też będzie taniej a obraz z oryginału jest bez porównania lepszy niż z najlepiej dorobionego xenona.
  • #3963 10376566
    Robtos
    Poziom 12  
    saltarys napisał:
    Robtos.
    Ty chyba mnie nie zrozumiałeś do końca.
    Moim skromnym zdaniem, żeby przerobić projektor na xenon to musisz albo mieć oryginalny balast do xenona albo wymienić balast z DC na AC i próbować przerobić na xenona .
    Jest w tym jedna trudność ponieważ żarnik xenonowy wymaga około 20KV napięcia do zapłonu a balast który możesz zastosować w Twoim projektorze ma napięcie zapłonu 5KV i nie zaświeci xenona bez konkretnych przeróbek o ile jest to w ogóle możliwe.
    Jeżli chodzi o oszczędność to w oryginalnym balaście możesz ograniczyć moc i w sumie też będzie taniej a obraz z oryginału jest bez porównania lepszy niż z najlepiej dorobionego xenona.

rozumiem cie bardzo dobrze myslalem o tym zeby wyciagnac ten balast i na jego miejsce podlaczyc taka przetwornice z nowa lampa http://allegro.pl/przetwornica-super-mala-ksenon-12v-xenon-hid-i2022392032.html moze jestem w bledzie z tym pomyslem ale niech mi ktos do radzi czy to wypali,a co do tych fotek co pisal Gitesson (Zwierasz piny wyjściowe (te od strony białej wtyczki) z transoptora oznacznego przez Ciebie jako 1.
    Podczas uruchamiania bez lampy odpinasz zasilanie od balastu czyli przewód oznaczony przez Ciebie na żółto.) czyli nie powinno sie nic uszkodzic jak zrobie taka operacje??
  • #3964 10376659
    saltarys
    Poziom 14  
    Robtos.
    Skoro chcesz tam koniecznie wsadzić przetwornicę od xenona to przewód idący z transoptora musisz zewrzeć przy wtyczce w płycie głównej a balast wyrzucić.
    Jeżeli natomiast uda Ci się tam zmieścić przetwornicę xenona to musisz ją zasilić osobnym zasilaczem 12V DC i prądzie około10A dla żarnika 55W
  • #3965 10376703
    Robtos
    Poziom 12  
    saltarys napisał:
    Robtos.
    Skoro chcesz tam koniecznie wsadzić przetwornicę od xenona to przewód idący z transoptora musisz zewrzeć przy wtyczce w płycie głównej a balast wyrzucić.
    Jeżeli natomiast uda Ci się tam zmieścić przetwornicę xenona to musisz ją zasilić osobnym zasilaczem 12V DC i prądzie około10A dla żarnika 55W

i super oto mi wlasnie chodzilo wiem juz ktore przewody zewrzec udało mi sie dzieki odpowiedzi Gitesson przeprowadzic test w ktorym zlaczylem transoptor ktory doradziles i wszystko dziala bez lampiona

myslałem nad przetwornica na 35w
    wie ktos moze jakie napiecie podaje zasilacz na balast?

dzieki wam za pomoc w tym temacie
  • #3966 10376732
    saltarys
    Poziom 14  
    Robtos.
    Napięcie podawane przez balast jest Rzedu 330V DC i prądzie 0,4A
  • #3967 10379736
    Szybki007
    Poziom 10  
    Witajcie

Sani dziękuję zrobiłem wszystko według twoich podp. i projektor hula bez lampy.
    Jaki jest teraz kolejny krok.
    1. Wyzerowanie czasu lampy z 8tys. na 0, czy można to jakoś obejść.
    Czy potrzebny jest pilot i kombinacja reset, lewo, lewo, prawo, i enter 5 sek.
    2. Co do lampy to rozumiem że środek wywalić i wstawić xenon samochodowy,
    tylko jest problem że nie potrafię miernikiem zmierzyć jakie napięcie idzie na lampę.

ps. Znalazłem jeszcze coś takiego, może być
    http://www.brilux.pl/produkty.aspx?act=p_sp&p_id=1080
    i normalnie mogę tą lampę podłączyć

Pozdro
  • #3968 10384582
    maly_j
    Poziom 2  
    Witajcie

Jak oszukać projektor Sanyo plc-xw50. Czy zwarcie transoptora coś da ? Czy da się obniżyć moc w balaście tego projektora.
    Oto fotki balastu:
    Jak uruchomić projektor Infocus LP340 bez lampy i zasilacza? Jak uruchomić projektor Infocus LP340 bez lampy i zasilacza?
    Pozdrawiam
  • #3969 10386115
    Gitesson
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Czy zwarcie transoptora coś da to dowiesz się dopiero jak je zrobisz i sprawdzisz. Niestety nie widać ścieżek pod tą pierzyną z kurzu ale jak na mój gust to zwierasz dolny transoptor od strony białego złącza.
    Pozdrawiam,
    Gites
  • #3970 10386953
    pedroc67
    Poziom 10  
    A Twoim zdaniem Gitesson zachowanie mojego projektora świadczy o końcu żywota lampy, czy może o czymś innym. Jak myślisz? Napisz jak to wyglądało w Twoim projektorze.
    Patrz Swój temat-

www.elektroda.pl/rtvforum/topic2185902.html#10387019
  • #3971 10391534
    milo95
    Poziom 10  
    Witam

Czy ktoś z was wie jak oszukać projektor DLP HP vp6311? Czy może da się podpiąć coś pod ten balast?
  • #3972 10391716
    menTa
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    milo95 napisał:
    Witam

Czy ktoś z was wie jak oszukać projektor DLP HP vp6311? Czy może da się podpiąć coś pod ten balast?

Przeczytaj troszkę temat pogłówkuj i pokaż że się chociaż troszeczkę starasz a nie idziesz na łatwiznę bo informacje są zawarte w temacie wystarczy przysiąść fałdów i poczytać parę stron. Wg danych jest tam lampa UHP 210W więc jeżeli da rade obniżyć moc balastu nie wysadzając go to da rade wpiąć xenona, oczywiście jeżeli prąd zapłonu nie jest mniejszy niż 15-20kV.
  • #3973 10392123
    milo95
    Poziom 10  
    Uwierz mi, że pierwsze 20 stron znam prawie na pamięć, jednak gdy otwieram projektor nie wiem za co się zabrać. Jak sprawdzić prąd zapłonu? Do jakiej mocy muszę obniżyć moc balastu?
  • #3974 10392955
    Klaki13
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Do milo95. Do Hp vp6311.nie a się nic podłączyć balast DC 210 NSH. jedynie wymiana balastu na AC i modyfikacja. :D. Do kolegi menta model VP6310 ma lampę UHP a nie VP 6311 :D Akurat mam takiego w moim magazynku.
  • #3975 10408061
    Szybki007
    Poziom 10  
    Dzięki wszechwiedzący sani, udało mi się zrobić reset lampy, tak jak pisałeś.
    Lecz jak podłączyłem do niego Ps3, to głos uruchomienia ps3 z projektora się wydobył ale obrazu nie ma.
    Do menu projektora mogę wejść, lecz to wszystko.
    Lampa może być już tak wypalona że nie odtwarza obrazu.
    Co teraz zrobić wymienić Lampę na xenon, bez żadnych przeróbek.
    Pozdro.
  • #3976 10412712
    gulgus6666
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    witam.
    Z racji wolnego czasu i braku zajęć postanowiłem rozebrać obiektyw od projektora w celu przeczyszczenia z kurzu.
    Rozebrałem go na części pierwsze i w którymś momencie pomyliłem soczewki.
    Czy ktoś miał już do czynienia z czymś takim i ma schemat układu soczewek?

Skręciłem wszystko ale nie mogę złapać ostrości przez co jest taka dziwna poświata na krawędziach.

Jutro rozbiorę ponownie i wrzucę fotki.
  • #3977 10413934
    Robtos
    Poziom 12  
    Witam
    rozbierz jeszcze raz i odwróć soczewke na druga strone pewnie któraś zle włozyles ,mialem kiedys tak w starym rzutniku ,z jednej strony byla wypukła soczewka,zobacz tez czy wszystko jest docisniete i niema gdzies luzu.
    Najlepiej jak bys jeszcze wrzucił fotki.
  • #3978 10414643
    gulgus6666
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Dziś coś pozamieniałem i jest już lepiej ale jak zmniejszę zoom na minimum to nie mogę złapać ostrości dopiero przy większym obrazie łapie ostrość .

Tak mam ustawione teraz:

ta środkowa jest wklęso-wypukła

Za tą z lewej są soczewki do łapania ostrości na osobnym gwincie.
    A za tą z prawej są jeszcze w korpusie soczewki ale tylko jedną pierwszą zaraz za pryzmatem rozkręcałem i ona jest z jednej strony bardziej a z drugiej mniej wypukła i też nie wiem czy jest jakaś różnica w jej założeniu.

A tak miałem wcześniej gdzie była poświata:

Rozrysowałem wygląd soczewek.
    Te trzy na dole poruszają się w tej obudowie na poprzednich zdjęciach.
    Ta obudowa ma taką jedną szczelinę gdzie jedna soczewka się przybliża i oddala i znajduje się ona bliżej matryc.

już zrobiłem.
  • #3979 10429410
    milo95
    Poziom 10  
    Witam.

Ja od tego Hp vp6311, czy na załączonym zdjęciu widać transoptor do złączenia?

• #3980 10431491
    Klaki13
    Poziom 20  
    Do milo95 masz fotę jak go oszukać.

Tyle że balastu nie przerobisz na xenona np bo jest DC i najlepiej po kabelkach dojść do płyty głównej i tam zrobić zworę.
  • #3982 10443552
    tkaczu2
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Posiada może ktoś zbędny odbłyśnik o wymiarach 5x5cm i długości ok 5cm?
  • #3983 10448962
    pioner21
    Poziom 12  
    Witam ponownie wszystkich kiedys pisalem na forum bo mialem projektor sony i udalo sie go przerobic na zarowke halogenowa i wszystko dzialalo dopuki nie pojaily sie przebarwienia:(
    I musialem sprzedac go na czesci:(
    Postanowilem kupic nowy projektor i go przerobic na ksenon

I tu moja prosba Jaki projektor mam kupic tak do 200zł??Na allegro??
    Podeslijcie mi jakis link lub pomuzcie w wyborze:))
    Bylbym bardzo wdzieczny:)
    Dodam ze chcialbym tam wsadzic Xsenon 35W noi bede potrzebowal pomocy w przerobce balastu ale to jak bede mial projektor to wtedy jakies zdjecia podesle heh
  • #3985 10451082
    pioner21
    Poziom 12  
    Ale jakiej firmy??

Chce przerobic balast na Xsenon 35W wiec musze miec z lampa UHP czyli AC??

Zebym wiedzial gdzie wlutowac potencjometr od regolacji mocy lampy:)
  • #3986 10457630
    Klaki13
    Poziom 20  
    Do :JACEK:Wątek tego projektora przewinął się tu kilka krotni. Kto czyta ten nie błądzi. A kolega to co myśli że tak hop siup? W tym temacie jest wszystko opisane krok po kroku. :idea: :D Wtedy dziwić się moderatorom że porządki muszą robić. :D
  • #3987 10458245
    :JACEK:
    Poziom 1  
    jedyne co udało mi się wyszukać to na 32 stronie pytanie o ten sam problem bez odpowiedzi. Skoro twierdzisz że jest odpowiedz w tym topicu przeczytam 130 stron. (Wyszukiwarka zwraca tylko 1 wynik :( )
  • #3989 10460854
    Klaki13
    Poziom 20  
    Kolego :JACEK:. Trzeba trochę po czytać. I być cierpliwym i znajdziesz czego szukasz a nie wyszukiwarka. Ha ha
    :D
  • #3990 10462368
    yngel1987
    Poziom 13  
    Ocena: 94
    posiadam projektor DLP nobo x11p (acer pd321) w którym płytę główną zasilam zasilaczem komputerowym +3.3V +5V +12V oraz wstawiłem halogen H1 55W dobrze ustawiony w odbłyśniku, zwarcie samych nóżek transoptora nie dało zbyt wiele projektor uruchamiał się lecz nie było obrazu kombinowałem godzin z nim lecz wystarczył zwykły przełącznik który zwiera nóżki transoptora a włączam go dopiero gdy projektor już chodzi wtedy płyta dostaje sygnał od przełącznika że lampa świeci :) może komuś się to przyda

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat uruchamiania projektora Infocus LP340 bez lampy i zasilacza. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z podmianą lamp na metalohalogenowe oraz ksenonowe, a także problemami z balastem i elektroniką. Wiele osób próbowało oszukać projektor, aby działał bez oryginalnej lampy, stosując różne metody, takie jak zwarcie transoptorów. Wskazano na problemy z przegrzewaniem się lamp oraz konieczność odpowiedniego ustawienia palnika w odbłyśniku. Użytkownicy wymieniali się informacjami na temat dostępnych lamp, ich parametrów oraz sposobów na poprawę jakości obrazu. Wspomniano również o konieczności czyszczenia optyki oraz o problemach z wentylatorami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA