logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ST3500320AS FW:SD15 - Błąd otwarcia COM7 w HyperTerminalu, co robić?

gizmo_2 15 Lut 2011 18:58 2802 9
REKLAMA
  • #1 9156243
    gizmo_2
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam

Mam problem na samiutkim początku, a mianowicie :
    Terminal mam z kabla CA-42, który zainstalował się jako Port (COM i LPT) na com7, nie tak jak w filmiku jako modem (nie wiem czy ma to jakieś znaczenie , ale wolałem napisać).

Problem jest taki: Po włączeniu HyperTerminala, wpisaniu "new" zmianie na 38400 i zatwierdzeniu wyskakuje mi komunikat : "Nie można otworzyć COM7. Sprawdź ustawienia portu" wtf?? (dysk podpięty do terminala)

Natomiast na samym terminalu bez dysku wszystko ok. Po zwarciu Tx z Rx moge pisać literki.

Czy ktoś się spotkał z tym problemem??
  • REKLAMA
  • #2 9156971
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 233
    1. Nieprawidłowo podpięty terminal lub
    2. Brak masy lub
    3. Zwarcie na elektronice dysku.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • REKLAMA
  • #3 9160489
    gizmo_2
    Poziom 10  
    1. terminal podpinałem na różne sposoby
    2. masa tez podpieta
    3. tzn ze elektronika jest do wymiany??

a o co chodzi z podpięciem zasilania pod dysk, czy jest to konieczne, bo na filmiku z YouTube nie widać zeby coś oprócz terminala koleś podpinał.
  • #4 9161127
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    Witam.
    gizmo_2 napisał:
    ... wyskakuje mi komunikat : "Nie można otworzyć COM7. Sprawdź ustawienia portu" ...

Wygląda mi to na problem z dostępnością dla Hyperterminala tego portu. Spróbuj raz jeszcze sprawdzić sam terminal poprzez zwieranie Rx z Tx itd. , a następnie podłączyć terminal pod dysk i podłączyć zasilanie dysku.
    Pozdrawiam.
    Mateusz.
  • #5 9161864
    PitD

gizmo_2 napisał:
    1. terminal podpinałem na różne sposoby
    2. masa tez podpieta
    3. tzn ze elektronika jest do wymiany??

a o co chodzi z podpięciem zasilania pod dysk, czy jest to konieczne, bo na filmiku z YouTube nie widać zeby coś oprócz terminala koleś podpinał.

Zasilanie pod dysk musi być koniecznie podpięte !
    Dlatego nic ci się nie zgłasza.

A tak wogóle to z prądem wszystko działa lepiej. A czasami nawet się włącza :D
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • REKLAMA
  • #6 9162004
    gizmo_2
    Poziom 10  
    a czy mozecie mi napisać jak mam podpiąć to zasilanie pod dysk, nie mając obudowy, kieszeni, ani kompa stacjonarnego. posiadam tylko lapka i zasilacz do niego :) co bym potrzebował oprócz tego :)

Ps. sam terminal na HT działa bez zarzutu :)
  • #7 9162084
    PitD

gizmo_2 napisał:
    a czy mozecie mi napisać jak mam podpiąć to zasilanie pod dysk, nie mając obudowy, kieszeni, ani kompa stacjonarnego. posiadam tylko lapka i zasilacz do niego :) co bym potrzebował oprócz tego :)

Zasilacz dający 5V i 12V.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • REKLAMA
  • #8 9171440
    gizmo_2
    Poziom 10  
    no spoko :)
    to teraz kolejne pytanie, gdzie mogę taki dostać, bądź z czego wymontować, aby było taniej i jak go oczywiście później podpiąć pod ten dysk ?:)
  • #10 9185702
    gizmo_2
    Poziom 10  
    ogarnałem juz zasilanie do dysku, ale wystąpił kolejny problem.

To pytanie powinno sięznaleźć w tym wątku,ale on zostałzamkniety:/
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1882858.html

Mianowicie w momencie wpisania "U" terminal sie wiesza, tzn nic sie nie dzieje i nie da się pisać. Poradzicie coś na to??

F3 2>Z

Spin Down Complete
    Elapsed Time 0.146 msecs
    F3 2>U

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z otwarciem portu COM7 w HyperTerminalu przy użyciu kabla CA-42 do komunikacji z dyskiem ST3500320AS. Po podłączeniu dysku i ustawieniu prędkości na 38400, pojawia się komunikat o błędzie. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z braku zasilania dysku, co jest kluczowe dla prawidłowego działania. Wskazówki obejmują sprawdzenie połączeń oraz podłączenie zasilania 5V i 12V do dysku. Użytkownik pyta również o sposób podłączenia zasilania bez obudowy, a także zgłasza nowy problem z zawieszaniem się terminala po wpisaniu komendy "U".
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA