logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wejście pod gitarę akustyczną do wzmacniacza gitarowego

SzymonRDX 19 Lut 2011 15:34 7814 12
REKLAMA
  • #1 9173412
    SzymonRDX
    Poziom 9  
    Witam.
    Jestem w trakcie konstrukcji wzmacniacza gitarowego. Pomyślałem, że warto by też zamontowac wejście pod gitarę akustyczną. Nie wiem tylko czym tak na prawdę ono się różni od tego do gitary elektrycznej. Proszę o pomoc jeżeli ktoś wie jak coś takiego zrobic. Zaznaczam, że jest to wzmacniacz lampowy.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9173430
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Akustyczną czyli mikrofon - i już masz odpowiedź jakiego wejścia potrzebujesz...
    Chyba że będzie to cała przystawka mikrofonowa aktywna z regulacją to wtedy wystarczy wejście gitarowe
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 9173495
    SzymonRDX
    Poziom 9  
    Chodzi oczywiście o gitarę elektroakustyczną z przystawką. Wiem, że można grac na takiej gitarze pod piecem do gitary elektrycznej, tylko że są jeszcze specjalne piece do gitar akustycznych i one brzmią trochę inaczej.Chodzi mi o to żeby zrobic wejście jak w takim piecu i móc wybierac na którym gram.
  • REKLAMA
  • #4 9175119
    AnTech
    Poziom 31  
    Ocena: 88
    adamjur1 napisał:
    Akustyczną czyli mikrofon - i już masz odpowiedź jakiego wejścia potrzebujesz...
    Chyba że będzie to cała przystawka mikrofonowa aktywna z regulacją to wtedy wystarczy wejście gitarowe
    Pozdr.J.

Jaki mikrofon, szybko kolega uprościł temat. Tylko niektóre systemy nagłośnienia gitary akustycznej są wyposażone w mikrofon, większość to przetworniki piezoelektryczne montowane pod mostkiem. Zapewne taki przetwornik ma w swojej gitarze autor tematu.

Różnice konstrukcyjne między wzmacniaczem do gitary elektrycznej a wzmacniaczem do gitary akustycznej z przetwornikiem piezo to głównie mniejsza czułość tego drugiego i inna korekcja barwy dźwięku. Jest oczywiste, że nikt nie gra na akustyku z przesterem więc hi-gain tak lubiany przez gitarzystów grających na gitarach elektrycznych z pickup'ami magnetycznymi odpada.
    Zamiast typowego dla gitary elektrycznej układu korekcji stosowanego np. we wzmacniaczach Fender czy Marshall zastosuj korekcję w układzie Baxandalla i mniejszą liczbę stopni wzmocnienia. Trzeba przekonstułować odpowiednio przedwzmacniacz przystosowując go do współpracy zarówno z gitarą elektryczną i gitarą akustyczną. Nie wiem czy znajdziesz w sieci gotowe rozwiązanie, osobiście takowego nie szukałem.
  • REKLAMA
  • #5 9188562
    SzymonRDX
    Poziom 9  
    Dzięki za pomysły. Znalazłem takie rozwiązanie we wzmacniaczu Janka opublikowanym na tym forum. Podaję link do schematu przedwzmacniacza gdzie jest ono zastosowane. Zastanawiam się jak to będzie brzmiec i chyba zaraz sprawdzę. Co myślicie?
    :arrow: https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=89547
  • #6 9189522
    KrzysztofK
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Ja zrobiłem piecyk z tym przedwzmacniaczem. Tam są wejścia do gitary elektrycznej i do basu. Jeżeli chodzi o brzmienie gitary to całkiem fajnie sobie radzi. Nawet ciekawie można go przesterować. Bas natomiast brzmi nie najlepiej. Jednak z doświadczenia wiem, że jeżeli chodzi o gitarę basową to są to niewdzięczne konstrukcje.
    Elektroakustyka niestety nie miałem okazji przetestować.
  • #7 9190666
    AnTech
    Poziom 31  
    Ocena: 88
    SzymonRDX napisał:
    Dzięki za pomysły. Znalazłem takie rozwiązanie we wzmacniaczu Janka opublikowanym na tym forum. Podaję link do schematu przedwzmacniacza gdzie jest ono zastosowane. Zastanawiam się jak to będzie brzmiec i chyba zaraz sprawdzę. Co myślicie?
    :arrow: https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=89547

Nie o taki preamp chodzi. Ten pokazany w linku nie daje możliwosci oddzielnej regulacji barwy i głośności instrumentow. Projektant tego układu po prostu wpiął na wejście kondensatory o róznej pojemności dopasowując dolną częstotliwość graniczną do gitary lub basu.
    Poszukaj innego układu z odzielną regulacją barwy tonu i głośności.
  • #8 9192823
    SzymonRDX
    Poziom 9  
    No tak, faktycznie jest do basu. Trochę się pogubiłem bo autor w poście napisał, że dołożył wejście pod gitarę akustyczną.
  • #9 9373678
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    Dobra, wyjaśnię wam po prędce:
    Gitara elektryczna i akustyczna od strony elektronicznej różnią się nie wiele, gitarę elektroakustyczną można traktować jak elektryczną z aktywną elektroniką. Problem leży w zupełnie czymś innym. Pasmo przenoszenia gitary elektroakustycznej zaczyna się od około 80 hz i kończy razem z końcem pasma słyszalnego. Tyle róznicy. Piece do gitar elektroakustycznych często wyposażone są w głośnik wysokotonowy, a ostatnio nawet spotykam konstrukcje z głonikiem współosiowym <samochodowy 2 drożny>
  • #10 9377264
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    A ja tylko przypomnę o różnicy impedancji wejścia mikrofonowego (1-2kOhm), a impedancji wejścia "gitarowego", nie bez powodu określa się je LOW Z i HI Z
  • #11 9481433
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    No to ja dorzucę trzy grosze. Piec dedykowany do gitary akustycznej jest inny w założeniach, poprzez inne pasma i barwy, niż te z elektryka. Akustyk ma być słyszany naturalnie, najlepiej jeśli jest to brzmienie podobne do oryginalnego dźwięku tej gitary niepodłączonej do prądu. Tu chodzi o wierność brzmienia. A tego mniejsze głośniczki z pieców do elektryka najczęściej nie zapewniają.

Co do basu. To jest zupełnie inny piec, rzeczywiście wymagający pod względem konstrukcyjnym. Co ciekawe, na piecach basowych bardzo dobrze nagłaśnia się gitarę klasyczną :-)
  • #12 9653937
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    4064484 napisał:
    Dobra, wyjaśnię wam po prędce:
    Gitara elektryczna i akustyczna od strony elektronicznej różnią się nie wiele, gitarę elektroakustyczną można traktować jak elektryczną z aktywną elektroniką. Problem leży w zupełnie czymś innym. Pasmo przenoszenia gitary elektroakustycznej zaczyna się od około 80 hz i kończy razem z końcem pasma słyszalnego. Tyle róznicy. Piece do gitar elektroakustycznych często wyposażone są w głośnik wysokotonowy, a ostatnio nawet spotykam konstrukcje z głonikiem współosiowym <samochodowy 2 drożny>

Do kolegi wyżej - zgadza się z tym piecem basowym i gitarą klasyczna - ponieważ piec basowy zaczyna grac od oktawy subbasowej ( porządny piec) i kończy generalnie dość wysoko, większość piecy basowych ma głośnik wysokotonowy, lub chociaż szerokopasmowy i gra do przynajmniej 8-10 khz.

I tutaj dla informacji jezeli chodzi o dolne pasmo:

gitara basowa pusta struna E - około 80 hz, 1 harmoniczna 40 hz.

Gitara klasyczna/elektryczna/akustyczna pusta struna E 160 hz harmoniczna 80.

Jeżeli chodzi o pasmo od góry - puste cieńkie E w elektryku ma 640 hz, zakladajac ze mamy 24 progi to kolejne 2 oktawy - 2560 hz. Zakladajac jedna harmoniczną do góry ~5khz - i tak tez wyglada charakterystyka głośników gitarowych ( do gitar elektrycznych) generalnie mało dołu, później około 1khz rosnie i koło 4 khz leci w dół. i tak też to brzmi, gitara elektryczna przebija się na solówkach, etc. Jest to niestety instrument bardzo "biedny" jezeli chodzi o harmoniczne, dlatego bez zadnego efektu brzmi dość nieudolnie ( puste suche głuche brzmienie)
    Gitara akustyczna natomiast mimo zbliżonego pasma < mniej progów > Ma dużo więcej harmonicznych, dużo bogadsze brzmienie, i tam jest potrzebne to pasmo.
  • #13 9654381
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 177
    Temat wielokrotnie omawiany na forum:
    http://www.google.pl/search?q=Wej%C5%9Bcie+po...&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
    "Pogłębione analizy" z dziedziny akustyki (wyrywkowe i powierzchowne ze względu na charakter forum) wykraczają poza profil działu.
    Stwierdzenia typu:
    Cytat:
    pusta struna E - około 80 hz, 1 harmoniczna 40 hz

są - delikatnie mówiąc - nieścisłe.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Harmoniczna
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różnice między wejściem do wzmacniacza gitarowego dla gitary akustycznej a elektrycznej. Użytkownicy wskazali, że gitary elektroakustyczne często wykorzystują przetworniki piezoelektryczne, co wymaga innego podejścia do konstrukcji wzmacniacza. Wzmacniacze do gitar akustycznych powinny mieć mniejszą czułość oraz inną korekcję barwy dźwięku, aby oddać naturalne brzmienie instrumentu. Zwrócono uwagę na różnice w impedancji wejścia oraz na konieczność zastosowania układów z oddzielną regulacją barwy i głośności. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z budowy wzmacniaczy oraz linkami do schematów przedwzmacniaczy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA