logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć netbooka z D-SUB do TV przez przejściówkę 3x Chinch?

zegar502 11 Mar 2011 05:31 6084 9
  • #1 9262107
    zegar502
    Poziom 10  
    Witam. Kupiłem ostatnio na Allegro przejściówkę, z D-SUB na Chinch/ S-Video. Podłączałem przez jeden kabel Chinch kompa stacjonarnego pod telewizor, ponieważ karta graficzna posiadała gniazdo na jednego chincha. Myślałem więc, ż taka przejściówka zadziała na Netbooku w którym mam tylko gniazdo D-SUB, a tu lipa, przejściówka ma 3 końcówki chinch i w żaden sposób nie mogę połączyć się z telewizorem. Proszę o pomoc.

Oto przejścióka o której mowa:
    http://allegro.pl/adapter-pc-laptop-vga-na-s-video-tv-out-i1488860689.html
  • #2 9262112
    radio-service
    Poziom 35  
    Ocena: 212
    Już sobie sam odpowiedziałeś na to pytanie . Lipa jakich mało . Na elektrodzie jest nawet chyba osobny wątek na ten temat .
  • Pomocny post
    #3 9262161
    MrMajst3r
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    Na samym dole aukcji pisze, że te cinche przesyłają sygnał component (chociaż kolory się nie zgadzają). Więc spróbuj podłączyć się pod wejście component w telewizorze (http://pl.wikipedia.org/wiki/Component_video)
    Z kolorami wtyczek będziesz musiał losować niestety.
  • #4 9264934
    zegar502
    Poziom 10  
    radio-service napisał:
    Już sobie sam odpowiedziałeś na to pytanie . Lipa jakich mało . Na elektrodzie jest nawet chyba osobny wątek na ten temat .

Dzięki ale twój post nie był potrzebny :)

MrMajst3r A da sie jakos zmienic component na jednego chincha, bo kiedys stworzylem przejsciowke z D-SUB na SCART ale kolor obrazu byl chyba rozowy ale jednak byl.
  • #5 9264965
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3512
    Wszystko na ten temat:

Jeszcze fałszywe przejściówki VGA - S-Video na Allegro.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1863625.html
  • #6 9266140
    zegar502
    Poziom 10  
    O.K dzięki, teraz już wiem, że ta przejściówka to lipa! To w jaki sposób mogę podłączyć Netbooka do telewizora starego typy, czyli posiadającego gniazda Euro i Chinch?
  • #8 9268760
    zegar502
    Poziom 10  
    Dzięki wam za odpowiedź :D

Więc mam dwa rozwiązania:

1. Zbudować konwenter sam.
    2. Kupić konwenter za pare setek zlotych :(

A jeszcze jedno pytanie :)

Podlacze kompa w taki sposob:

1. Przejsciowka D-SUB na S-Video, następnie z S-Video na Chinch i pod telewizor :)
    Pisze to pytanie, bo moj koles ma taka przejsciowke z D-SUB na S-Video i nie wiem czy oplaca mi sie o nia prosic.
  • #9 9268790
    MrMajst3r
    Poziom 22  
    Ocena: 150
    Nic Ci to nie da. Sygnał D-Sub to jedna bajka, a composite, s-video druga. Bez konwertera nic nie zdziałasz.
  • #10 9268823
    zegar502
    Poziom 10  
    OK, to jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc wszystkim.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z podłączeniem netbooka z wyjściem D-SUB do telewizora za pomocą przejściówki z D-SUB na 3x Chinch. Okazało się, że przejściówka nie działa, ponieważ sygnał D-SUB (VGA) różni się od sygnałów przesyłanych przez Chinch (composite) i S-Video. Użytkownicy zasugerowali, że potrzebny jest konwerter z VGA na EURO/S-VIDEO/COMPOSITE, a także podano linki do odpowiednich konwerterów. Użytkownik rozważał również możliwość samodzielnego zbudowania konwertera. W końcu stwierdzono, że podłączenie przez przejściówkę D-SUB na S-Video, a następnie na Chinch, nie przyniesie efektu bez odpowiedniego konwertera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA