logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CEC 540CD - trudności z odczytem ścieżek po wymianie paska i czyszczeniu lasera

coberr 06 Kwi 2011 01:54 1821 5
REKLAMA
  • #1 9366087
    coberr
    Poziom 20  
    Ocena: 435
    WItam.

Chciałbym kolegów poprosić o pomoc w rozwiązaniu problemu.
    (niestety nie na codzień naprawiam odtwarzacze CD)
    Wytargałem z piwnicy stary odtwarzacz. Miał juz kiedys problemy z odtwarzaniem- jednak z powodu braku czasu odłozyłem go.
    Stan obecny:
    wymieniony pasek napędu szuflady. (i głowicy zarazem). Był strasznie luźny.
    Wyczyszczony laser. (przed czyszczeniem nie czytał nic- nawet nie kręcił płytą)
    minimalnie podniesiony poziom prądu lasera - o 3,5mA - o tym dokładniej dalej.
    1. Po wymianie paska i czyszczeniu /delikatnym przedmuchaniu całego zespołu optycznego Zaczął czytać - jednak miał problemy ze znalezieniem ścieżki. Długo szukał ścieżek, po zmianie scieżki automatyka dostrajała sę po ok 3-5 sek.)
    Główne układy na pokładzie to: YM3805- Control+DSP oraz LA9200- analog signal processor. (Korzystam niestety tylko z pdfów - nie mam serwisówki do tego odtwarzacza).
    Poziom sygnału HF (oko) był równy ~2Vpp.(wewn.ścieżki) na zewn. sciezkach - krawędź płyty - faluje. na ostatnich ściezkach - poziom ten jest niższy. (1,6....1,8Vpp)
    (nie wiem jakie są dop. odchyłki położenia samej płyty. WYdaje mi się,ze nie
    przekraczają one 1mm. Ale to chyba i tak sporo.
    Przy nagrywanych płytach- HF =1,4-1,6Vpp na brzegu płyty
    Rozłączyłem obwód zasilania lasera - wpiąłem tam miliamperomierz (aby w razie potrzeby wrócić do nastaw poprzednich).
    Prąd całego modułu lasera=51,6...51,8mA (oprócz lasera był również scalak -2904 - wyglada na op-amp - LM2904 ale moge sie mylić. oraz tranzystor SMD)
    Zwiększyłem wartość prądu do 55mA (z tego co widze - układ może dostarczyć do ok100mA)
    Poziom HF wzrósł ponad 2Vpp - nawet 2,5V. (jak na moje oko to chyba już troche nawet za dużo)
    Odtwarzacz zaczął prawie normalnie rozpoznawać płyty.
    Czas wyszukiwania skrócił się znacznie.
    Ale jeszcze coś mu odbijało. Czasem wariował i nie potrafił nawet ruszyc płytą.
    Obecnie próbuje ruszyc płytą - swiszczy, piszczy :) Ale płyty nie ruszy.
    Po bardzo lekkim zakreceniu palcem - pojawia się HF, dalej - sygnał detekcji HF i silnik SPINDLE rusza. Oczywiscie znajduje wszystkie utwory itd.
    Generalnie grał,ładnie wyszukiwał utwory - jednak nadal niepokoiła mnie jedna sprawa: cały czas podczas pracy Grzeją sie dość mocno dwa w podwójne wzmacniacze mocy TA7256 - zwłaszcza ten od SPIN motor. Nie idzie utrzymac na nim palucha - pracuje bez radiatora.
    I teraz: Przyczepiłem sie tez do silnika spindle. Wykonałem prosty ukladzik regulatora - dostarczający napięcia ok 1V. Początkowy prąd z płytą to ~40mA i spada do ~25...28mA.
    Porównałem to z jakąś chińszczyzną (mechanika KSS210/213) - wyniki podobne.
    Ale zastanawia mnie jedna rzecz- nie wiem czy to normalne - przy tym silniku:
    WYtwarza impulsy o wysokiej amplitudzie (+4........-1V) - przy zasilaniu 1V. (czy to moze być iskrzenie szczotek albo oznaka ich końca?)
    CHinszczyzna wytwarzała też takie szpile ale o ponad dwa/trzy razy mniejszej amplitudzie.
    Obydwa silniki startowały przy ok 400mV.
    Głowica - odczytałem tylko : SANYO SF-88
    SPINDLE: odczytać można - 71720 8 03(lub 09) 19R
    LA9200 - wyglada chyba ok. DSP - raczej to samo. Pozostałby chyba tylko laser lub układ FOCUS/TRACKING/SPIN.

Może koledzy coś jeszcze zasugerują?

Kolega jest proszony o nie szastanie miejscem - odstępy między wierszami w większości wypadków są zbędne.
    (poprawiłem)
    (dj-MatyAS)
  • REKLAMA
  • #2 9367014
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 9367556
    coberr
    Poziom 20  
    No cóż - Twojej wypowiedzi oraz podjętych działań - nie skomentuję.

czy ktoś mogłby jeszcze podać wskazówki co do sprawdzenia spin motor? ew.układu nim sterujacego?
  • REKLAMA
  • #4 9368036
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 9725178
    coberr
    Poziom 20  
    Jest jakiś sprawdzony sposób na zdjęcie talerzyka z oski - bez uszkodzenia obu elementów :( ?
    Nie wiem - może podgrzanie oski- zapewne są sklejone...
    Szczerze mówiac nie praktykowałem tego jeszcze :( ...

Ma ktos jeszcze jakies pomysły?
  • #6 9725261
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA