Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Peugeot 607 2.2 HDI '02 4HX - tryb awaryjny, błąd FAPA

11 Kwi 2011 15:24 21916 31
  • Poziom 9  
    Witam.
    Posiadam peugeota 607 2.2HDI 2002r 4HX , sterownik EDC15C2. Silnik wchodzi w tryb serwisowy tz. nie wkręca sie, turbo nie pakuje, BVA nie zmienia biegow. Komputer pokladowy wywala engine anti pollution fault . na PP wywalal blad przeplywki i czujnika doladowania cisniania. Wymienione na nowe i w ecu brak bledu. Jedyny blad jaki PP pokazuje jest w bsi związany z syrena alarmu hehe. Wyjelem fap , polalo sie z niego ciut ciut oleju, bardzo byl zabrudzony wyczyściłem go myjka ciśnieniowa potem wypaliłem.

    Co było by lepszym rozwiązaniem dla tego fapa, czy zamontować emulator lub wywalić porostu fap nowym wsadem lub wywalic go całkowicie fizycznie +programowo

    Pozdrawiam
  • Warunkowo odblokowany
    3 opcja, tylko za 400zl tego sie nie da zrobic.
    pozdrawiam
  • Poziom 9  
    silnik nie straci na mocy wtedy ?
  • Poziom 27  
    sprawdz sobie stabilnosc podcisnienia na wejsciu do elektrozaworu turbo podczas hamowania oraz przegazówki
    a czas naprawy i koszt to 2 min przy piwie
  • Poziom 42  
    Czytam ten pierwszy post i nie mogę się doszukać, dlaczego podejrzewasz FAP
  • Poziom 9  
    wiem ze anti pollution fault moze oznaczać wszystko, ale w moim przypadku na pewno to będzie fap, zdaje mi sie ze poprzedni właściciel porostu nie wiedział ze ma takie cudo pod maska i zapomniał o regeneracji i dolaniu eolys.

    Ok mam już wyciętego fapa programowo, i teraz nie wiem co mam zrobic z nim, czy wstawić go tak jak jest lub założyć go bez filtra w środku, ponoć nie warto wywiercać dziur w filtrze. Jest ktoś kto walczył już z taka 607 ??

    Pozdrawiam
  • Poziom 10  
    Witam ja miałem problem z moją 607 2.2 Hdi taki że silnik stracił na mocy,tryb serwisowy zaczął się włączać co za tym idzie turbo odcięte więc brak mocy,wyskakiwał mi błąd że filter Fap jest zatkany to trzeba coś z tym zrobić,na kanał go i filter wywaliłam zastąpiłem go strumiennicą,komputer przeprogramowany bez fap.
    Wszystko wróciło po tym zabiegu do normy moc właściwa jeżdżę już tak od 4 miesięcy i żadnych błędów nie wywala oczywiście sprawdzane PP2000.
    Jedyną wadą jaką zauważyłem to że spalanie wzrosło i nie ma szans żebym zszedł poniżej 9.8 L/100 spalanie od 9.8 l do 12l.
    Z tego co zauważyłem na orginalnym wsadzie w ecu,w PP2000 wartości odczytane z czujników temperatury przed i za filtrem fab zmieniały się a w tej chwili po wywaleniu fap z ecu wartość jest stała 400 stopni c,podejrzewam że to ma wpływ na wysokie spalanie.
    Kolego ( TesterDiagnostyczny ) czy masz identeczne problemy co do spalania ?
    Pozdrawiam
  • Poziom 27  
    Tester... wkład wyjmij/wybij całkowicie, jeśli zostawisz jak jest to się zatka bo o ile masz to zrobione dobrze to procesu regeneracji już nie będzie.

    Krzysiek - Auto po prawidłowym zabiegu usunięcia filtra nigdy nie pali więcej.
  • Poziom 12  
    Witam mam 807 2.2hdi kupilem go juz z podniesiona moca na 165km i z usunietym(mam wrazenie ze nieudolnie)fap em. Auto Pali mi conajmniej 10.5L w trasie i 15.5l w miescie. Jezdzac rozsadnie.

    Jedyne błedy to pompa dodatku fap, i czujnik pedalu sprzegla.

    Zauwazone usterki uciety kabel czujnika temperatury filtra fap i zamontowany na nim jakis opornik , temp odczytana byla 150stopni ale teraz pokazuje temperature przed filtrem 100stopni a za filtrem cos okolo750stopni. Do diagnoz i odczytow uzywam pp2000.

    Rece mi opadaja, mam wrazenie ze auto nie ciagnie powyzej ok3300obrotów niewiem ile pojedzie na maxa ale 150km/h jechałem turbo na pierwszych trzech biegach czuc bardzo ladnie na czwartym i piatym juz słabiej przyspiesza mam wrazenie ze niema tych 165koni mimo ze to duze ciezkie auto, to powinno lepiej przyspieszac
  • Poziom 17  
    to nie kwestia usunietego fapa tylko masz usterke i trzeba ją znależć , mino ,że tester niemelduje błędu
  • Poziom 10  
    Kolego oliv ja sprzedałem moją 607 ponieważ miałem z nią sporo problemów.
    Co do spalania nie znalazłem przyczyny.
    Ja bym na twoim miejscu zacząłbym pierwsze od wgrania orginalnej mapy do ecu i sprawdzić w pierwszej kolejności to,
    Ponieważ możesz mieć jakiś smieszny chiptuning wsad w ecu,i spalanie możesz mieć przez to podniesione.
    Jeżeli chodzi o fab wywaliłem go w paru modelach peugeota i w nich spalanie jest ok.
    Oprócz mojej byłej 607 :P
  • Poziom 12  
    Moc jest podniesiona od 2003roku poprzedni wlasciciel twierdzil ze auto palilo wedlug kompa max 12l w warszawie byl jego pierwszym wlascicielem on wywalil fapa chipowal auto. Ale to ze palil mutylko 12 litrow to jego slowa ja kupilem go z komunikatem ze zamalo juz jest plynu w zbiorniczku ale nalalem tam ropy i skasowalem komunikat. Poskasowaniu bledow i dodaniu plynu do zbiornika i w kompie auto zaczelo przynajmniej w miare jechac (zaluje ze nie ma 3.0 v6 w manualu) ale spalanie nadal duze pozniej kupilem nowe webasto bo w starym spalila sie swieca, mysllem ze przez to ze auto niedogrzane to duzo pali. Niestety nic nie pomoglo, mam juz nowy zbiorniczek z pompa dodatkui przeplywomierz po powrocie do polski wymienie i zobacze czy cos sie zmieni. Muszetylko zamowic ten czumnik gazow z fapa. Doczytalem info na jakims forum ze kiedy auto chce wypalic filtr zwieksza dawke paliwa i spalanie rosnie do normy mojego pedzia. Tylko jak nauczyc go ze fap to bul fantomowy nieboli bo juz go niema i niemusi gowypalac. Czy widac jakis komunikat jak auto zaczyna dopalac filtr?
    Jak wroce to sprobuje zlecic mu wypaleni fap z pozycji pp2000 moze to cos pomoze. Szkoda mi gosprzedac ale zaczyna mnie juz wku...ać...
    Gdybym wiedzial ze zaplace z 2.500 w serwisie i mi tozrobia... a tu sam zbiorniczek 1000 czujnik 1000 i przeplywka 2300...
    Jest duzo pytan dlaczego duzo pali ale nigdieniema odpowiedzi mam nadziej ze ja znajde i bede mogl opisac.
  • Poziom 10  
    Kolego oliv jaki czujnik gazów z fapa on jest wywalony i go nie potrzeba.
    Jeżeli chodzi co do wypalania to temperatura jest zwiększona na wylocie spalin nie widać nic na wyświetlaczu.
    Tak jak mówię ja bym ci spróbował wgrać orginalne mapy oczywiście już przeprogramowane bez fapa. i wtedy zobaczyć co się dzieje.
    A czy w bsi jest fab wyłączony ? pp2000
  • Poziom 12  
    Niewiem czy w bsi jest wylaczony sprawdze jak wroce do domu, jesli nie to co kupic galletto i wgrac mu jakis oryginalny wsad? Czy samo wylaczenie pp2000 wystarczy. Moze jestes w posiadaniu takiej mapy najlepiej juz z ominietym filtrem, lub moze masz miejsce gdzie moge taka znalesc.
  • Poziom 12  
    Fapa w bsi wylaczyłem ale nic sie nie zmienilo. W kalkulatorze fap brak błedów, ale w kalkulatorze silnika pojawia mi sie po wymianie zbiorniczka ze za malo plynu eylos, na wyswietlaczu tez pojawial sie komunikat zrobilem uzupelnienie pp2000 i z ekranu zniknelo ale pod pp2000 w kalkulatorze silnika widac ze bład nadal jest.

    Znajomy wrzucil mi oryginalna mape ale nadal nie ma czym jechac... zato spalanie spadlo do ok 13L,

    Zauwarzyłem jeszcze ze na trasie nie ma szansy rozpedzic go powyzej 155km/h obrotomierz zatrzymuje sie przy okolo3200obr/min ale jak zamykam pietrwsze biegi kreci sie do ponad 4000obr/min
  • Poziom 12  
    Udalo mi sie ostatnio bujnąc pedzia do prawie 180km/h nieststy po jakiejs chwili zaswiecil check i antipolution fault.... A on zgasł i niechcial odpalic. Zdjołem kleme aby zresetowac kompa - chyba nie pomogło bo zapalil dopiero po okolo3min postoju, nadal swiecil check i jak tylko rozpedzilem go do 130km/h znow zgasł... i tak jeszcze 2 razy az przeztalem go kitowac i zaczołem jechac max 90km/h po postoju okolo2-3godzin check zgasl a pedzio normalnie jechal, co prawda bałem sie go mocno dusic ale 10km od domu deptalem ile sie da i o dziwo juz nie gasł. zato zauwazylem ze przy jezdzie do 100km/h pali 9.1L wiec to jego min spalanie jakie odnotowałem. Popowrocie do domu podpiolem pp2000 i tu zonk wszystkie mozliwe bledy fap... oraz za niskie cisnienie paliwa i z 10ktorych juz nie pamietam musialem zrobic scren zeby wszystko ogarnąć. TEN SAMOCHÓD TO KATASTROFA BOJE SIE NIM TERAZ JECHAC W DŁUZSZA DROGE
  • Poziom 9  
    I jaki masz teraz kod błedu Pxxxx ?
  • Poziom 1  
    Sprawdź wtryski przyjacielu na stole u fachowca. Moje auto było słabe i chlało rope jak skur... okazało się że po regenearacji jednego wtrysku wszystko wróciło do normy, spalanie i moc.
  • Poziom 43  
    Kolego oliv doprowadz auto do porządku, czyli orginalny sterownik z, lub bez FAP-a inaczej do nigdy nie naprawisz.
    I zostaw autko elektrykom niech naprawią.
  • Poziom 24  
    Tak jak Ci napisali koledzy , trzeba najpierw sprawdzic ten soft , bo z tego co piszesz cos z nim jest nie tak , jesli bylby prawidlowo wylaczony FAP to nie powinienes miec od niego zadnych bledow i to spalanie jesli ktos zle zmodyfikowal soft to dokladnie tak bedzie. Jesli masz jakis kabelek do flashowania typu galletto czy mpps albo ktos z Twoich znajomych ma takowy to podeslij mi zczytany z auta wsad to sprawdze co tam jest porobione i poprawie Ci ten wylaczony FAP tak ze nie bedziesz mial od niego zadnych bledow i sprawdzimy to spalanie odrazu .
  • Poziom 12  
    Chciałem się pochwialic ze pedzio przestał bez potrzeby 2 miesiące bo nie dałlo się nim przejechać 3km bez postoju ciągle gasł. Kupiłem drugi kompletny silnik na przekładke i dopiero zabrałem się za auto kiedy rozebrałem cały przodek żeby wymontować wtryski okazało się....

    ze na zaworze przy pompie tym który reguluje wys.ciśnienie wypada kostka bo zapięcie było uszkodzone.... I oto cala awaria koszt naprawy max 50zł kupując nowa kostkę w serwisie.

    Auto teraz już jeździ ale nadal martwi mnie spalanie mam fajnego rodzinnego wana a strach nim pojechać na wakacje bo spalanie w mieście nadal ponad 16L ON (jak tankuje za 300zl to komputer pokazuje ok 350km do przejechania...)To po trasie pewnie tez z 11-12 opędzluje, zastanawiam się co może jeszcze być nie tak dodam ze nadal auto słabo ciągnie, w zadnym "kalkulatorze" nie mam błędów ale na 2 wtrysku jest korekta +2.80 a na 4 wtrysku -2.90 albo odwrotnie już nie pamiętam w każdym bądź razie na tych dwóch są korekty ok 3 a na 1 i 3 prawie zera.


    Mam pytanie czy w silniku 2.2 128KM sa takie same wtryski jak 2.0 mam wtryski od 307 2.0hdi po przebiegu niecałych 90000km zastanawiam się czy moje auto z tymi wtryskami zapali.
  • Poziom 17  
    podaj numery wtryskow to sprawdze w katalogu
  • Poziom 10  
    Witam ja mam tez troche przebojów , soory ze sie tak dołaczam ale u mnie tez 4 tys i turbo sie wyłacza - Fap mam wyciety spalanie , piłując go pomiescie max 8,4 ON , ostatnio swirował mi strasznie i gasł diagnoza u mechanika regulator cisnienia paliwa na pompie , i tak sie zrobiło po wymianie ze nie ciagnie do końca , dzis dałem go do mechaniora , bo nie idzie błedów usunać - coprawda przejsciowych bo zrywa połaczenie i mechanik mi naswietlił sprawe ze to przeez wgranie nowego softu po wycieciu Fapa ? czy jest to mozliwe?
  • Poziom 17  
    wyłączenie fapa nic niema do żeczy , zmien mechanika wszystko się wyjaśni
  • Poziom 10  
    Witam wszystkich forumowiczów Pugów. Mam podobne zachowanie w moim 607 2.2 Hdi, 2000 rok. Po uruchomieniu na wolnych obroty falują- +- 150- 200 obr, szarpie silnikiem, nie ma znaczenia czy ciepły czy zimny. W czasie jazdy często zapala się lampka awarii silnika - kod engine anti pollution fault. silnik potrafi zgasnąć przy włączeniu się lampki, lub w czasie większego przegazowania. Jest mulasty, kiepsko się zbiera. Na kompie w "SERWICE PEUGEOT" :D :D :D - taka nazwa warsztatu- stwierdzili że wtryski do sprawdzenia bo mają różne parametry :?: (po moich dociekliwych pytaniach stwierdzili że to może regulator ciśnienia). Wszystko zaczęło się ( może tylko zbieg okoliczności) od wymiany oleju w silniku. Miałem zalany półsyntetyk Elf a zalałem syntetyk Total. Od tego momentu zaczęła się zapalać ta przeklęta lampka. Przed tym zabiegiem tego nie było. Czy możliwe jest jakiekolwiek powiązanie tych faktów, że wymiana oleju dała początek temu zjawisku ( lepkość oleju może mieć wpływ na koło zmiennych faz rozrządu) Na trasie autko mi pali 5.3 przy 130-140 a w mieście potrafi i 10 spalić.:cry: Przed wymianą oleju nie było lampki, autko całkiem fajnie jeździło i w mieście paliło ok. 7.5. :D . Po zgaśnięciu silnika nie mogę go odpalić dopóki nie wyjmę kluczyka ze stacyjki, po tym zapala bez problemu. Jak można ocenić przyczynę i się jej pozbyć. Pomocy w diagnozie.
  • Poziom 39  
    wegier1 napisał:
    W czasie jazdy często zapala się lampka awarii silnika - kod engine anti pollution fault.

    Kod błędu ma postać: Pxxxx, gdzie "xxxx" to cztery cyfry. Odczytuje się go komputerem diagnostycznym. Byłeś w serwisie to powinieneś informacje o kodzie otrzymać. Bez tej informacji diagnoza bezprzedmiotowa.
  • Poziom 10  
    Na kompie fachowiec podał tylko, że mam nierówne dawki na wtryskiwaczach. Nie podał żadnego kodu błędu - w postaci takiej jakiej wskazałeś. Dziwi mnie tylko, że zapala mi się lampka CHEK... w różnych momentach, dłuższa praca na wolnych obrotach, szybsze przyśpieszenie, wyrzucenie na luz w czasie jazdy lub bez żadnej wyraźnej przyczyny. Facet, który robił mi sprawdzenie jest właścicielem zakładu "SERWICE PEUGEOT" - nie jest to serwis tylko "SERWIS". Czy możliwe jest, że po powrotnej wymianie oleju na taki jaki był coś może się poprawić. Może to dziwne ale cały czas łączę to zapalnie się lampki z wymianą oleju na rzadszy ( był 10 W 40 a jest 5W40). znam przykład takiego zachowania się silnika w Renault Scenik- mój kolega takie miał objawy i wymieniał wiele rzeczy ( rezystor pedału gazu, przepływka itp), aż doszło do wymiany oleju na taki jak miał wcześniej i objawy zniknęły.
  • Poziom 39  
    Proponuję pojechać do warsztatu, gdzie nie zatajają przed klientem takich istotnych informacji o stanie pojazdu, w sytuacji, kiedy tego pojazdu nie naprawili.
  • Poziom 15  
    Lepkość 5W40 i 10W40 w temperaturze pracy silnika jest podobna, różnica jest tylko w niskich temperaturach.
    Czy przy okazji wymiany oleju wymieniany był filtr paliwa?