logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie żyrandola Alfa Felicja - brak trzeciej funkcji oświetlenia

gorylx 12 Kwi 2011 14:41 14127 15
REKLAMA
  • #1 9391315
    gorylx
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Witam Wszystkich

Ostatnio kupiłem w Castoramie żyrandol firmy Alfa model Felicja jest dość specyficzny żyrandol ponieważ ma on parę diodek led i halogeny i po pierwszym włączeniu tego żyrandolu palą się tylko diody led po wyłączeniu i włączeniu ponownie same halogeny a po trzecim włączeniu diody led i halogeny i tak powinno być ale w moim domu niestety po podłączeniu świeci albo jedno albo drugie nie ma tej trzeciej funkcji że świeci wszystko. Zdenerwowałem się i pojechałem do Castoramy chłopaki wszystko podłączyli i u nich wszystko dobrze działało tak jak miało działać więc pojechałem do domu podłączyłem identycznie jak oni a i tak nie działa ta trzecia funkcja czyli wszystko razem się pali i nie wiem co jest grane już powoli zaczynam wierzyć że mam za rzodki prąd w domu :P proszę pomóżcie
  • REKLAMA
  • #2 9391374
    TanTan
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Nie wiem czy dobrze trafię, ale warto spróbować. Może ten żyrandol wymaga konkretnego podłączenia, czyli faza na L, zero robocze na N i zero ochronne na PE (powinno być oznaczenie przy kostce). Może podłączyłeś na odwrót L i N i stąd problemy? Napisz co po zamianie, jestem ciekaw :)
  • #3 9391428
    gorylx
    Poziom 2  
    Próbowałem tego i nic.
  • REKLAMA
  • #4 9391434
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    Przede wszystkim powinieneś dostać jakiś rysunek, czy/lub schemat. I należałoby takie coś tutaj zamieścić. Wtedy można doradzać, A tak? Co, mam lecieć do Castoramy oglądać żyrandole, czy wróżyć z fusów?
  • REKLAMA
  • #5 9391542
    gorylx
    Poziom 2  
    Tak jest schemat później zamieszczę zdjęcia ale co najdziwniejsze przewody żyrandolowe wyglądają tak trzy kabelki: niebieski, brązowy, żółto-zielony. Chłopaki w Castoramie do kostki podłączyli zwykły ucięty przewód od przedłużacza niebieski do niebieskiego i brązowy do brązowego a żółto-zielony to uziemienie więc to olali i podłączyli do zwykłego gniazdka i wszystkie 3 funkcje działały ja tak samo w domu zrobiłem i nie działa.
  • #6 9394368
    TanTan
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Masz jakiś miernik? Podłącz ten żyrandol, załącz jak najwięcej się da i na obciążonym obwodzie zmierz napięcie na kostce i napisz co pomierzyłeś. Drugie pytanie, czy jako wyłącznik światła masz zamontowany jakiś ściemniacz czy zwykły załącz/wyłącz?
  • #7 9395705
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5149
    Prawdopodobnie masz albo sciemniacz, może wyłącznik z neonówką i poprzez ten przełącznik płynie jakiś szczątkowy prąd blokujący przerzutnik w elektronice żyrandola :cry:
  • REKLAMA
  • #8 9397038
    gorylx
    Poziom 2  
    Nie mam żadnego ściemniacze ani żadnych wynalazków tylko zwykły "włącznik"
  • #9 9398235
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Wyłącznik podświetlany ? bo jeżeli nie, to wygląda na to, że masz zchrzanioną instalację elektryczną i bez wizyty elektryka się nie obejdzie, a pomierzyć pare rzeczy trzeba.
  • #10 9398318
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    gorylx napisał:
    Tak jest schemat później zamieszczę zdjęcia

Do tego czasu wstrzymajmy się z opiniami.
  • #11 9459606
    Bobik77
    Poziom 2  
    Witam!
    Mam identyczny problem jak twój, dotyczący tego żyrandola. Też byłem w Castoramie i tez chłopaki podłącyzli na krótko i działa. U mnie działaja tylko dwie, pierwsze funkcje, lecz nie działa ostnia z funkcji (palenie diud i halogenów). Instalacja jest raczej ok, ponieważ to nowy dom. Jesli ty sobie poradziłeś z tym problemem to proszę o pomoc. Mój E-mail to: zbigniew.machera(_at_)wp.pl

Pozdrawiam![/b]

Proszę poprawić pisownię postu. [retrofood]
  • #13 9459701
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Możesz przetestować ten żyrandol kawałkiem przewodu trzy żyłowego i wtyczką i wówczas podłączyć swój wyłącznik wyjęty ze ściany.
  • #14 9460716
    Bobik77
    Poziom 2  
    Witam, już sprawdzałem na kablach prosto z gniazdka bez przełącznika tak jak w Castoramie i na dwadzieścia razy raz udało się włączyć pełną funkcje oświetlenia i po wyłączeniu i po ponownym włączeniu nadal nie działa już sam nie wiem co jest grane. Proszę o pomoc. POZDRAWIAM.
  • #15 9461207
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1500
    Jak jeszcze raz ktoś zapyta o uruchomienie tego żyrandola nie wstawiając tutaj instrukcji lub opisu dostarczonego wraz z urządzeniem to puszczą mi nerwy!
    Niestety wróżki mają wolne a szklana kula jest zepsuta...
    Zdjęcie listwy przyłączeniowej mile widziane.
  • #16 9461294
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6589
    Kolego Bobik77, w tym wątku padło już jedno kluczowe pytanie
    TanTan napisał:
    Masz jakiś miernik? Podłącz ten żyrandol, załącz jak najwięcej się da i na obciążonym obwodzie zmierz napięcie na kostce i napisz co pomierzyłeś.
    oraz przypuszczalna diagnoza
    Krzysztof Kamienski napisał:
    wygląda na to, że masz zchrzanioną instalację elektryczną i bez wizyty elektryka się nie obejdzie, a pomierzyć pare rzeczy trzeba.
    na które autor nie odpowiedział, zamilkł zresztą w ogóle, więc można domniemywać, że problem rozwiązał ale się tym nie pochwalił.

Moim zdaniem, skoro urządzenie działa u sprzedawcy a nie działa u klienta to problem nie jest w urządzeniu, ale albo w instalacji zasilającej (zaniżone napięcie, na które żyrandol może być czuły), albo w niewłaściwym podłączeniu (patrz posty kolegów Akrzy74, retrofood i Łukasz-O).

Zatem kolego - porada dla "młodego" użytkownika - zanim podepniesz się pod temat, najpierw przeczytaj go dokładnie i nie wkurzaj Moderatorów, bo w koszu już nikt ci nie odpowie ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z żyrandolem Alfa model Felicja, który po podłączeniu nie działa zgodnie z oczekiwaniami, oferując jedynie dwie z trzech funkcji oświetlenia. Po podłączeniu w Castoramie wszystkie funkcje działały poprawnie, jednak w domu użytkownika nie działa trzecia funkcja, która powinna włączać jednocześnie diody LED i halogeny. Użytkownik sprawdził podłączenie przewodów (niebieski, brązowy, żółto-zielony) oraz wykluczył obecność ściemniacza. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie schematu podłączenia, pomiar napięcia oraz ewentualne problemy z instalacją elektryczną. Wskazują również na konieczność dostarczenia instrukcji obsługi, aby lepiej zrozumieć problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA