logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vw Golf 1.9TD drży pedał gazu po uszczelnieniu pompy

hardmen969 15 Kwi 2011 11:58 12029 14
REKLAMA
  • #1 9403192
    hardmen969
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam.
    Jak w temacie. Gdy wyjechałem od mechanika z uszczelnioną pompą paliwa, od 2200rpm zaczyna drżeć pedał gazu i wajcha przyspieszacza.
    Zaraz wróciłem do mechanika i powiedział, że nie wie czemu tak się dzieje. Powiedział tylko, że kąt wtrysku lekko przyśpieszył, bo był opóźniony (teraz silnik bardziej klekocze i jest głośniej w środku).
  • REKLAMA
  • #2 9403239
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6342
    Zapomniał widocznie przykręcić śrubki mocującej pompę do tzw. łoża - "zawias" umieszczony pod głowiczką pompy.
  • #3 9405745
    hardmen969
    Poziom 13  
    W pierwszej kolejności była sprawdzona i jest na swoim miejscu.
  • #4 9405766
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6625
    Pierwszy objaw rozpadającej się pompy. Masz uszkodzone łożysko wałka pompy lub za duży luz na tym łożysku ( źle ustawione podkładki dystansowe).
    Moderowany przez robokop:

Nie wprowadzaj innych w błąd, skoro nie znasz konstrukcji tej pompy.

• REKLAMA
  • #5 9406660
    dizba
    Poziom 33  
    Ocena: 804
    kkknc napisał:
    Pierwszy objaw rozpadającej się pompy. Masz uszkodzone łożysko wałka pompy lub za duży luz na tym łożysku ( źle ustawione podkładki dystansowe).

Ty widziałeś pompę rozebraną ?
    W tej pompie są panewki i nie ma żadnych podkładek dystansowych.
  • REKLAMA
  • #6 9407509
    hardmen969
    Poziom 13  
    Apropo. Zmiana poduszek silnika nic nie zmieniła.
  • #7 9407854
    robokop
    To sprawdź w końcu zamocowanie tej pompy, drżenie pedału gazu to jest właśnie brak jednej śrubki
  • #8 9412917
    hardmen969
    Poziom 13  
    Tak jak pisałem wyżej, śruby są na swoim miejscu.
  • #9 9415278
    kkknc
    Poziom 43  
    dizba napisał:
    kkknc napisał:

Ty widziałeś pompę rozebraną ?
    W tej pompie są panewki i nie ma żadnych podkładek dystansowych.

Panewka to przecież łożysko ( ślizgowe) chyba, że w XXI wieku terminologia techniczna uległa zmianie, o czym nić mi nie wiadomo. Poniżej rysunek pompy z podkładkami, których podobno nie ma!!! Wskazać palcem czy kolega je widzi?

robokop napisał:
    Nie wprowadzaj innych w błąd, skoro nie znasz konstrukcji tej pompy.

A kolega robokop widział tą pompę? Przykładowy rysunek zmieściłem.To najbardziej typowy przedstawiciel tej serii pomp. W różnych rocznikach spotyka się różne pompy, ale ogólna zasada konstrukcji i dystansowania wałka jest ta sama.
    A obydwu panów gorąco zachęcam do zapoznania się z pozycją pod nazwą
    service trening by...... I tu seria pompy. Którą to na szkoleniach dostają wybrane autoryzowane serwisy R.Bosch.
  • REKLAMA
  • #10 9415730
    hardmen969
    Poziom 13  
    A jednak brak śrubki.

• #11 9416566
    robokop
    kkknc napisał:
    Poniżej rysunek pompy z podkładkami, których podobno nie ma!!! Wskazać palcem czy kolega je widzi?.
    Pokaż łaskawie, co nazywasz podkładkami dystansowymi w tej pompie. Ostrzegam - mam coś w zanadrzu.

Cytat:
    A kolega robokop widział tą pompę? Przykładowy rysunek zmieściłem.To najbardziej typowy przedstawiciel tej serii pomp.

Wlepiłes przypadkowy rysunek pompy VP, zamiast VE o której tutaj mowa, nie wiem skąd wniosek że to najbardziej typowy przedstawiciel gatunku?
    hardmen969 napisał:
    A jednak brak śrubki.
    Mówiłem od razu, to lepiej było pisać na forum, z nadzieją że się samo naprawi, niż pójść i sprawdzić.
  • #12 9416717
    kkknc
    Poziom 43  
    Pozycja 50/5, 52 pokazać opis?
    Oczywiście gratuluje trafnie postawionej diagnozie, ale to nie jedyna możliwość przy tych objawach..
    I dla czego przypadkowy rysunek? Brak rocznika i kodu silnika.
    Według AutoDaty dla silnika 1.9TD była pompa VE oraz ESI z którego pochodzi wydruk też. Więc czemu kolega upiera sie na innym typie pompy.
    Rysunek przedstawia pompę VE a nie jak kolega sugeruje VP.
    robokop napisał:

Wlepiłes przypadkowy rysunek pompy VP, zamiast VE o której tutaj mowa, nie wiem skąd wniosek że to najbardziej typowy przedstawiciel gatunku?
  • #14 9417084
    wiesiek3d
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    hardmen969 napisał:
    Witam.
    Powiedział tylko, że kąt wtrysku lekko przyśpieszył, bo był opóźniony (teraz silnik bardziej klekocze i jest głośniej w środku).

Oprócz śrubki to jeszcze raz sprawdził bym kąt wtrysku, jeżeli jest głośny to może ma za duży kąt wtrysku co też powoduje zwiększenie drgań (twarda praca) no i nie służy zbytnio silnikowi.
  • #15 9417299
    robokop
    Stwierdzam krótko: po pierwsze sama nazwa "Golf TD" mówi że najprawdopogo dobniej pompa jest sterowana mechanicznie - w przypadku pojemności 1.9 silnik typ AAZ, a rysunek pokazuje pompę z elektronicznym nastawnikiem dawki i kąta wtrysku pochodzącą z silnika TDI.
    Po drugie podkładki które wskazujesz nie mają nic wspólnego z dystansowaniem czegokolwiek, oprócz ustawienia tłokorozdzielacza (element 52), oraz stworzenia powierzchni ślizgowej dla ramienia (50/7) sprężyn - co nie ma wpływu na drżenie linki gazu. Drżenia samego pedału to właśnie złe umocowanie pompy - luźne śruby, lub którejś brak, najczęściej brakuje właśnie tej pod głowiczką - ze względu na ogromne ciśnienia pompa wytwarza duże wibracje, które są tłumione masą silnika. Wątek jako wyczerpany zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Po uszczelnieniu pompy paliwa w VW Golf 1.9TD, użytkownik zauważył drżenie pedału gazu oraz wajchy przyspieszacza przy obrotach powyżej 2200 rpm. Mechanik nie potrafił zidentyfikować problemu, sugerując, że kąt wtrysku został przyspieszony. Uczestnicy dyskusji wskazali na możliwe przyczyny, takie jak brak śrubki mocującej pompę, uszkodzenie łożyska wałka pompy, oraz niewłaściwe ustawienie kąta wtrysku, co może prowadzić do zwiększonych drgań i hałasu silnika. Wskazano również na różnice w typach pomp, co może wpływać na diagnozę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA