logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wejście USB w laptopie może uszkadzać pendrive? Jak to sprawdzić?

wojtekoxx 23 Kwi 2011 10:17 8435 25
REKLAMA
  • #1 9430662
    wojtekoxx
    Poziom 9  
    Witam. Jestem studentem i czasem muszę przenosić dane pomiędzy akademikiem a domem rodzinnym. Mój problem polega na tym że bardzo często psują mi sie przenośniki danych, np pendrive. Żywotność ich w moim przypadku jest kilkakrotnie niższa niż typowego użytkownika, pomimo tego że często używam funkcji "Bezpieczne usuwanie sprzętu". Komputer w domu to laptop, na którym zauważyłem że niektóre z trzech wejść USB nie czytają wszystkiego typu urządzeń. Przykładowo, może czytac drukarkę, ale nie czyta pendriva lub modemu iplus.
    Typowym problemem jest skopiowanie danych na pendrive, przyjazd do akademika, podłączenie pendrive by stwierdzić że system pendrive "nie jest sformatowany", i od tego czasu zaczynają się kłopoty. Nie umiem stwierdzić które z urządzeń jest odpowiedzialne za ten stan rzeczy, dlatego chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwe by wejście USB mogło uszkadzać urządzenia (np nieodpowiednim napięciem) i czy istnieje program testowy mogący to definitywnie sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #2 9430736
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Port USB który " widzi " drukarkę a ma problem z pendrive na pewno ma problem z zasilaniem. Drukarka ma własne, pendrive lub modem korzysta z zasilania z portu. Poza tym może mieć znaczenie podłączenie pod USB z tyłu komputera ( bezpośrednio na płycie ) a gniazdami na przednim panelu lub obudowie komputera. Tutaj znaczenie ma długość i średnica przewodów do gniazd USB. Są co prawda urządzenia USB Loopback ale one trochę kosztują. Taki najprostszy test - podłączyć mysz USB i sprawdzić czy działa.
  • REKLAMA
  • #3 9430850
    Rafikusa
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    Można też przeprowadzić test używając tzw USB-hub z dodatkowym zewnętrznym zasilaniem. Może wtedy okaże sie, że ten port, który miał kłopoty, naraz "widzi" normalnie wszystkie urządzenia.

Rafikus
  • #4 9430855
    wojtekoxx
    Poziom 9  
    Na moim komputerze myszka działa dosłownie wszędzie. Laptopa sprawdzę dziś na tym felernym wejściu. Co do zasilania, też tak podejrzewałem, ale nie mam na tyle fachowej wiedzy by to dokładniej sprawdzić

Mam huba usb, ale bez zewnętrznego zasilania. Jeśli jest niedrogi to pewnie kupiłbym jako rozwiązanie awaryjne. Mimo wszystko chciałbym jednak wiedzieć które USB zaplombować na wsze czasy by uniknąć kłopotu sobie i innym.
  • #5 9431109
    Rafikusa
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    No to sprawdź wszystkie porty na laptopie z twoim hubem, czy działają wszystkie urządzenia. Może ten z dodatkowym zasilaniem uda ci sie pożyczyć, bo nie ma gwarancji, że to pomoże - to tylko taki mój pomysł na problema. :D

Rafikus
  • REKLAMA
  • #6 9434489
    wojtekoxx
    Poziom 9  
    Laptop: myszka działa wszędzie, a podłączona na hubie czasem gubi działanie i trzeba ją ponownie podłączyć, czytnik karty zewnętrzny używany jako pendrive często "znika" (występuje windowsowy odgłos wtedy), podczas kopiowania z pendrive raz wystąpił BSOD, a raz komputer po prostu sie wyłączył (pomogło podłączenie do ładowarki, ale nie było wcześniej alarmów o niskim stanie baterii). Można więc podejrzewać że to laptop mi wszystko psuł
  • #7 9434501
    Elektronik9
    Poziom 30  
    Ocena: 195
    Sprawdź w Panelu Sterowania opcje portów USB (w menedżerze urządzeń) czy nie ma zaznaczonej opcji "zezwalaj systemowi na wyłączanie tego urządzenia w celu oszczędzania energii". To może być przyczyna.
  • #8 9443793
    wojtekoxx
    Poziom 9  
    Jasne że nie jest. Generalnie to laptop zapewne będzie musiał mieć coś wymienione. Miał wymienianą płyte główną, i jak to bywa mogli wcisnąć jakiś bubel. Jeśli to możliwe chciałbym to po prostu przetestować bardziej definitywnie
  • #9 11197136
    listek2000
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    witam, odgrzeję kotleta ;
    mam podobny problem, wejścia usb niszczą mi sprzęt...
    padły mi 3 pendrivy , myślałem ,ze to ich wina ale dziś
    padla mi myszka logitecha mx 518... chyba sie zapłacze
    podpinam inna myszkę ikari pod inny port usb pochodziła 5min i tez zgon :(
    podpinałem te 5 urządzeń do innych kompów i są martwe i system ich nie wykrywa już...

dodam, że sprzęt podpinałem pod różne sloty usb i pendrivy padły na przednich a myszki na tylnych :(
    plyta jest nowa, tzn. stary model asrock pod soket A, bo jednynie ta firma robi jeszcze pod tą stopkę...
    nie wiem co robić... co robią usb w tej płycie, że nagle wykańczają mi urządzenia?
    boje sie cokolwiek podłączyć... pendrivy kosztują a myszki były bardzo drogie...
    czy to wina płyty głównej i jakiś napiec na tych usb?
    czy tez może wina zasilacza (antec 550)?
    dzięki i podr.
  • #10 11197157
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3532
    Na początek pomiar napięć zasilacza, jak i na portach USB.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
  • #11 11198161
    listek2000
    Poziom 11  
    Uciąłem stary kabel usb…
    We wszystkich slotach napięcie pokazuje 5,05 V
    Zaś w molexach 5,06 V na czerwonym i 12.01 na żółtym
    Napięcia wydają się być ok…
    Czemu wykończył mi myszki i pendrivy a ocalił drukarkę i klawiaturę?

ps. kupiłem nowa myszkę i z obawy podpiąłem pod adapter usb-ps2
    i wpiąłem do analogowego zielonego gniazdka...
    optyka poświęciła z minutę... kolejna myszka martwa :(
    tu akurat przypale głupa i oddam do sklepu...

jakie sugestie... bo napięcie wydaje sie ok...
  • #12 11198281
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Zobacz (miernikiem) skąd jest brane 5V do zasilania USB i PS/2. Powinno być bezpośrednio z 5V z zasilacza, ale sprawdzić nie zaszkodzi.
    Możesz spróbować zrobić sobie przejściówkę np. do USB i wstawić w niej transile na 5,1V pomiędzy każdą linię a masę - jeśli z zasilacza lub płyty idą jakieś przepięcia to taki układ powinien je "złapać" - jak pomoże to będziesz wiedział o co chodzi.

Jeszcze takie głupie pytanie - komputer prawidłowo uziemiony?
  • #13 11198661
    Oximon
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Jeżeli masz hub'a bez zewnętrznego zasilania, podłączając kilka urządzeń mogłeś przeciążyć port USB i uszkodzić sekcję zasilania dla niego.
  • REKLAMA
  • #14 11200110
    listek2000
    Poziom 11  
    Nie mam huba.
    Slotów na płycie jest 4 + piny na przód 2 szeregi,
    Drukarka, myszka, klawiatura , kamerka i od czasu do czasu pendrive to jedyne urządzenia i nie potrzebny hub. Poza tym komp chodził bez zarzutu i teraz nagle wyżej opisane problemy
    Transile fajny pomysł ale… komp zdechł na amen, czyli cos padało i po drodze kosztowne żniwa
    Komp nie uruchamia się już, jeszcze wczoraj uruchamiał się po 10sek. od naciśnięcia
    przycisku Power na obudowie, jakby spóźniony zapłon,
    do tego przestawała działać karta sieciowa pci
    Zmierzyłem napiecie na slotach usb,
    przy uruchamianiu skakało do 5,9volt na ułamek sek.
    Być może właśnie to było przyczyna wykańczania sprzętu ?
    Mimo wyłączonego komputera i braku uruchamiania,
    napięcie na slotach usb (4.97) jest obecne ,czy to normalne?
    Czy po tych objawach można już stwierdzić jednoznacznie czy to płyta czy zasilacz?
    Dzięki i pozdr.
  • #17 11204764
    listek2000
    Poziom 11  
    Zasilacz Antec True Power 550W,
    11lat temu go kupiłem za ok.800zl i byłem z niego dumny jak paw,
    Najdroższa część w kompie , być może nadszedł jego kres…?
    Zrobiłem jeszcze jeden test:
    Przyniosłem płytę główną z piwnicy, taki stary poczciwy Abit ze spuchniętymi Kondkami ale na chodzie, podpiąłem mu procek i zasilacz linkworda 300W czyli żaden ;)
    Uruchomiłem i napięcie na usb było 4,6 zaś na molexach na lini 12 było 11,99.
    Podpiąłem Anteca, na usb 5,1V zaś na molexach 12.9V! (?)
    Zaczęły strzelać na płycie kondensatory (jak wspomniałem były spuchnięte),
    tranzystory PHB 55N03LTA zaczęły się smażyć aż wiatrak stanął i płyta padła.
    Chyba jednak Antec zwariował, zamówiłem już nowy tym razem SeaSonic 620W,
    Myszkę mi wymienili bo okłamałem, że taką mi sprzedali. Płyta zamówiona nowa,
    Mam nadzieję, że procek jest dobry? Ile spustoszenia może zrobić defekt zasilacza,
    A sygnały były, padło audio na płycie to wstawiłem poczciwego creative live , padł LAN to wstawiłem realteka, zaczęły padać myszki… resztę znacie, myślałem ze antec jest nie do zdarcia ale i mercedes kiedyś padnie ;) dzięki za porady i pozdr.
  • #18 11204799
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3532
    Ale to przecież 11lat - to przyczynę już znasz.
  • #19 11205383
    Oximon
    Poziom 27  
    Masz 11-sto letni zasilacz? Mogłeś napisać od razu. Sprawa rozwiązana.

PS Tematu nie zamykaj, napiszesz, czy po zmianie zasilacza problem zniknie.
  • #20 11208639
    listek2000
    Poziom 11  
    Tematu nie zamknę bo nie ja go założyłem :)
    Właściwie problem się rozwiąże, bo wymieniam dwa komponenty na raz.
    Zasilacz Seasonic II 620 już jest, a jutro przyjdzie nowa płyta,
    Wiec nie widzę możliwości aby problem się nie rozwiązał…
    Zaskoczyło mnie jednak stwierdzenie, ze skoro zasilacz ma 11 lat to na pewno jest popsuty…
    Hm to jak mam odczytywać to zapewnienie w ulotce produktu przy zakupie
    100.000 godzin żywotności?
    Komputer nie pracował non stop, nie jest to żaden serwer, zwykły domowy po pracy i na weekendy.
    Ale ok… dajmy na to niech by chodził 10 godz. dziennie, to jest 10tys dni żywotności… a to nam daje 30 lat… ?
    Nie wiem jak się do tego odnieść, ze 11 lat dla zasilacza to wiek agonalny?
    Ale może ja źle interpretuje te 100tys godzin albo jest to pusty slogan reklamowy?
    Dzięki i pozdr.
  • #21 11208918
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Zajrzyj do tego zasilacza, zrób fotki wnętrza PRZED ODKURZENIEM i pokaż je nam na forum.
  • #22 11208924
    Oximon
    Poziom 27  
    Ta ilość godzin oznacza, że tyle ma zasilacz PRACOWAĆ, DZIAŁAĆ, a nie dotyczy to STABILNOŚCI. Twój zasilacz działał. Jednakże jestem pewien, że napięcia "tańczyły"

Dodano po 2 [minuty]:

PS jankolo uprzedziłeś mnie :D
  • #23 11209067
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    listek2000 napisał:
    le ok… dajmy na to niech by chodził 10 godz. dziennie, to jest 10tys dni żywotności… a to nam daje 30 lat… ?
    Nie wiem jak się do tego odnieść, ze 11 lat dla zasilacza to wiek agonalny?
    Ale może ja źle interpretuje te 100tys godzin albo jest to pusty slogan reklamowy

Łatwo się o tym przekonać. Poproś o gwarancyjną naprawę zasilacza. :D
  • #25 11209444
    Oximon
    Poziom 27  
    Zdjęcia powinieneś dodać na serwer elektrody. Co do zasilacza, to tabliczka znamionowa pokazuje błędne informacje. Po zsumowaniu samych linii +5,+12 i +3.3 wyszło mi prawie 600W.

PS A tak z czystej ciekawości: Jaki sprzęt 11 lat temu (doba Pentium II) potrzebował takiego zasilacza???
  • #26 11209644
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Oximon napisał:
    A tak z czystej ciekawości: Jaki sprzęt 11 lat temu (doba Pentium II) potrzebował takiego zasilacza???
    Również mnie to ciekawi. Zresztą wtedy zasilacz takiej mocy musiał kosztować kupę kasy.
    Co do bebechów - nie musi być żadnych oznak uszkodzeń, po prostu po tylu latach z kondensatorów "bezobjawowo" ulotnił się elektrolit, niektóre rezystory mogły lekko "odpłynąć" od długotrwałego grzania, półprzewodniki nieco zmienić parametry.
    Myślę że sama wymiana kompletnie wszystkich elektrolitów na nowe dobrej jakości powinna pomóc przywrócić sensowne parametry pracy.
    Oczywiście sprawdzenie pod obciążeniem jak najbardziej wskazane.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uszkadzaniem pendrive'ów i innych urządzeń USB podłączanych do laptopa. Zauważa, że niektóre porty USB nie działają poprawnie, co może sugerować problemy z zasilaniem. W dyskusji poruszane są różne metody diagnostyczne, takie jak testowanie portów USB, użycie huba USB z zewnętrznym zasilaniem oraz sprawdzenie ustawień oszczędzania energii w systemie. Użytkownicy sugerują również, że awaria zasilacza lub płyty głównej może być przyczyną problemów, a także wskazują na konieczność pomiaru napięcia na portach USB. Wskazówki obejmują również sprawdzenie uziemienia komputera oraz wymianę zasilacza, który może być przestarzały i nieodpowiedni do obecnych wymagań sprzętowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA