Witam. Jestem studentem i czasem muszę przenosić dane pomiędzy akademikiem a domem rodzinnym. Mój problem polega na tym że bardzo często psują mi sie przenośniki danych, np pendrive. Żywotność ich w moim przypadku jest kilkakrotnie niższa niż typowego użytkownika, pomimo tego że często używam funkcji "Bezpieczne usuwanie sprzętu". Komputer w domu to laptop, na którym zauważyłem że niektóre z trzech wejść USB nie czytają wszystkiego typu urządzeń. Przykładowo, może czytac drukarkę, ale nie czyta pendriva lub modemu iplus.
Typowym problemem jest skopiowanie danych na pendrive, przyjazd do akademika, podłączenie pendrive by stwierdzić że system pendrive "nie jest sformatowany", i od tego czasu zaczynają się kłopoty. Nie umiem stwierdzić które z urządzeń jest odpowiedzialne za ten stan rzeczy, dlatego chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwe by wejście USB mogło uszkadzać urządzenia (np nieodpowiednim napięciem) i czy istnieje program testowy mogący to definitywnie sprawdzić.
Typowym problemem jest skopiowanie danych na pendrive, przyjazd do akademika, podłączenie pendrive by stwierdzić że system pendrive "nie jest sformatowany", i od tego czasu zaczynają się kłopoty. Nie umiem stwierdzić które z urządzeń jest odpowiedzialne za ten stan rzeczy, dlatego chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwe by wejście USB mogło uszkadzać urządzenia (np nieodpowiednim napięciem) i czy istnieje program testowy mogący to definitywnie sprawdzić.