logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać przyczynę zatarcia cylindra w Zipp Jazzy 2T?

mlinda94 27 Kwi 2011 15:29 4842 7
REKLAMA
  • #1 9444608
    mlinda94
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam!
    Chciałbym się dowiedzieć czy jest jakiś sposób na odróżnienie przyczyny zatarcia cylindra, tzn. czy przyczyną była za uboga mieszanka, za bogata mieszanka, a może przegrzanie. Silnik to 2T od Zippa Jazzy. Dodam że dzień wcześniej wymieniłem tłumik na nowy. Nie chciałbym dopuścić do podobnej sytuacji, ponieważ ten zatarty cylek miał może ze 3 tyś km przejechane i tak szybko padł.

Pozdrawiam , mlinda94

P.S. Zatarł się nagle bez jakiejkolwiek utraty mocy, po prostu zgasł i już tak został.
  • REKLAMA
  • #2 9444706
    ffff
    Poziom 16  
    Ocena: 56
    Witam a jak wyglądał, zapieczone ,spieczone pierścienie z tłokiem i popękane? Porysowana powierzchnia cylindra ,czarny osad na tłoku?
  • REKLAMA
  • #4 9444965
    mlinda94
    Poziom 9  
    A więc tak, jest dozownik oleju sprawny na cylindrze od strony kanału dolotowego jest rysa dosyć głęboka i więcej nic z rys, żadnych czarnych przebarwień niema co oznacza że niebyło żadnych przedmuchów. Interesuje mnie głównie to czy ta rysa w tym cylku może być spowodowana przegrzaniem, złą mieszanką, a może jakiś syf tam się dostał z dolotu?. Dodam, że wszystkie naprawy były dokonywane w serwisie i mam to w tej pseudo książce serwisowej zippa.

Moderowany przez Błażej:

Cytat:
    jest dozownik oleju sprawny na cylindrze od strony kanału dolotowego
    - gdzie jest ten dozownik?
    Cytat:
    przebarwień niema
    - próbowałeś z nim rozmawiać i nie odpowiedziało?
    Cytat:
    w tym cylku
    - w czym???

• REKLAMA
  • #6 9445993
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 9446968
    orzel-jak
    Poziom 16  
    Ocena: 188
    Skoro jest rysa od strony wlotu i nic więcej to niema nic wspólnego z mieszanką. Prawdopodobnie jak Rychu zauważył może to być zabezpieczenie sworznia tłoka bądź jego odłamany kawałek. Druga możliwość to kawałek wianka łożyska. Dokładnie wszystko zweryfikować a na pewno znajdzie się winowajca.
  • REKLAMA
  • #8 9452171
    mlinda94
    Poziom 9  
    A więc tak... W karterze silnika znalazłem mały kawałek tej zawleczki sworznia, więc to prawdopodobnie ta zawleczka spowodowała zatarcie. Dozownik już sprawdziłem i działa, więc raczej wykluczam że przyczyną był brak smarowania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o przyczyny zatarcia cylindra w silniku 2T Zipp Jazzy, zastanawiając się, czy mogła to być spowodowane zbyt ubogą lub bogatą mieszanką paliwową, przegrzaniem, czy innymi czynnikami. W odpowiedziach poruszane są kwestie związane z uszkodzeniami mechanicznymi, takimi jak rysy na cylindrze, stan pierścieni tłokowych oraz ewentualne problemy z zabezpieczeniem sworznia tłoka. Użytkownik odkrył kawałek zawleczki sworznia w karterze, co sugeruje, że to mogło być przyczyną zatarcia, a dozownik oleju działa prawidłowo, co wyklucza brak smarowania jako przyczynę problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA