mrozmi napisał:
Jeszcze pytanko czy ktoś wie jak zwiększyć rozmiar wyświetlanego obrazka ?
- zastosować obiektyw o krótszej ogniskowej tj. poniżej 50mm
- zastosować obiektyw o zmiennej ogniskowej (tzw. transfokatorowy)
- odsunąć projektor od ekranu na większa odległość
jdubowski napisał: mrozmi napisał: Tak silnik zaczyna powoli zwalniać i się zatrzymuje. Tak zakładam obie sprężyny do przewijania.
No to zakładaj tylko spreżynę od strony przedniej szpuli...
Warto używać dwóch sprężyn, ale tak jak to pokazałem na zdjęciu powyżej - sprężynę zwijającą (tylną) założyć trzeba na najniższą bieżnie! Lekkie dohamowanie jest konieczne gdyż w innym wypadku taśma będzie zbyt luźno przewinięta.
mrozmi napisał: ad 3 a czy wiadomo jakiego rodzaju obiektywów użyto w typie 133 Prexer i czy można je jeszcze gdzieś zakupić ,albo np. dopiąć przejściówkę pozwalającą dołączyć obiektyw na gwint m42 ?
We wszystkich projektorach 16mm produkcji krajowej używano obiektywów o ogniskowej 50mm. Tubus obiektywu i kremaliera w projektorze jest wyprofilowana do współpracy tych dwóch elementów i nie jest wymienna z poprzednimi seriami projektorów ŁZK (AP-11U, AP-12, AP-14). Z tego co pamiętam seria Elewów robiona w ŁZK jest kopią japońskiego projektora EIKI i najprawdopodobniej obiektywy są współwymienne jedynie z takimi urządzeniami.
mrozmi napisał: Fragment ekranu, który powinien być na dole pojawia się na górze (t.j przesuniecie taśmy) jak to wyregulować ?
Pisałem o tym wcześniej. Przy projekcji 16mm nie można źle ustawić taśmy względem kanału filmowego gdyż jedno oczko perforacyjne przypada na jedną klatkę filmu. Delikatną regulację położenia klatki obrazu względem optyki robisz śrubą przy górnej pętli uspakajającej.
mrozmi napisał: O jakiej mocy powinna być żarówka w typie 133 Prexera, bo chciałbym kupić zapasową, chodzi mi o tą do ścieżki obrazu.
Za bardzo nie pamiętam dokładnego typu stosowanego w AP-44 ale to z pewnością halogenowa żarówka niskonapięciowa 24V/250W ze zintegrowanym lustrem interferencyjnym. Na znanym portalu aukcyjnym widzę wiele takich żarówek.
Pzdr.