logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obsługiwać projektor filmowy Prexer typ 133 16mm bez instrukcji?

mrozmi 09 Maj 2011 20:23 10110 21
REKLAMA
  • #1 9489270
    mrozmi
    Poziom 9  
    Witam

Ktoś może ma wiedzę i umiejętności albo instrukcję obsługi w jaki sposób obsługuje się taki projektor.

Właśnie go zakupiłem, a nie mam instrukcji i nie chciałbym niczego zepsuć.
    Oglądałem trochę filmików na YouTube , mam instrukcję do starszego modelu, ale boje się że może to nie wystarczyć.

Z góry bardzo dziękuje :)

Moderowany przez Futrzaczek:

Link do aukcji usunąłem - regulamin.

• REKLAMA
  • #2 9489341
    cepilek
    Poziom 26  
    Ocena: 193
    Spokojnie - starsza instrukcja wystarczy!
  • #3 9489380
    mrozmi
    Poziom 9  
    Mam tylko instrukcje do ELEW typ 122 . Mimo wszystko trochę się różnią ;/
  • #4 9491142
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    mrozmi napisał:
    Mam tylko instrukcje do ELEW typ 122 . Mimo wszystko trochę się różnią ;/

Te róznice sa kosmetyczne raczej - Elew miał dwuklawiszowy wyłącznik lampy i silnika z przodu, twój ma obrotowy poniżej żarówki, podobnie klawisz STOP był realizowany w postaci przełącznika u góry obok ramienia szpuli dowijającej (generalnie funkcji STOP radzę nie używać).

Może lepiej konkretne pytania rzuć...

BTW - rozwiaż problem zasilania bo z takim prowizorycznym kablem to cię "posiorpać" może.
  • REKLAMA
  • #5 9491743
    mrozmi
    Poziom 9  
    Chodzi mi na przykład o to ? Gdzie się podłącza głośniki ? I czy coś się reguluje w związku z głosem ?
    Czy inaczej się odtwarza filmy dzwiękowe ,a inaczej nieme (czy coś się zmienia ? ).

Czy to prawidłowo że mój projektor ma tylko jeden pasek do napędu ,zamiast dwóch (chodzi mi o te paski przy ramionach na które nakłada się szpule) ?

Z góry dzięki za odpowiedzi !
  • #6 9493165
    Atreyu
    Poziom 23  
    Ocena: 369
    mrozmi napisał:
    Chodzi mi na przykład o to ? Gdzie się podłącza głośniki ?
    Z tyłu projektora masz gniazdo głośnikowe DIN.

mrozmi napisał:
    I czy coś się reguluje w związku z głosem ?
    Siłę głosu i regulację tonów niskich/wysokich masz z przodu na pokrętłach lub na suwakach (suwaki były w AP-44).

mrozmi napisał:
    Czy inaczej się odtwarza filmy dzwiękowe ,a inaczej nieme (czy coś się zmienia ? ).
    Do filmów niemych (perforowanych obustronnie) nie włączasz wzmacniacza i naświetlki głosu. Wyłączniki są obok gniazda głośnikowego na panelu tylnym.

mrozmi napisał:
    Czy to prawidłowo że mój projektor ma tylko jeden pasek do napędu ,zamiast dwóch (chodzi mi o te paski przy ramionach na które nakłada się szpule) ?
    Sprężyny napędowe powinny być dwie - jedna robocza i druga zapasowa, używana też do przewijania filmów. Aby film przewinąć zakładało się pełną cewę na tylny zwijak, a pustą na przedni odwijak. Na koło pasowe przedniego odwijaka zakładałeś sprężynę napędową, a drugi jej koniec zaczepiałeś na obracającym się wrzecionie napędu ręcznego. Potem wystarczyło tylko włączyć silnik. Powstawała w ten sposób prosta ale szybka przewijarka.
    Pzdr.
  • #7 9493470
    mrozmi
    Poziom 9  
    Bardzo dziękuje za odpowiedź. Mam taką małą wątpliwość. Rozumiem że jedna sprężyna jest na stałe przyłączona do silnika i przedniego ramienia ze szpulą.
    A przy przewijaniu trzeba połączyc drugą sprężyną przednie i tylnie ramię, z tym że na przednim ma byś cewka bez taśmy ,a na tylnim cewka z taśmą (czyli dokładnie w takiej pozycji jak po zakończonej projekcji ? ) . Czy dobrze rozumiem ?

A czy mógłbym jeszcze prosić o napisanie w punktach co dokładnie trzeba zrobić aby uruchomić projektor z filmem, a później co żeby go przewinąć ?

Z góry dziękuje :)
  • #8 9493715
    Atreyu
    Poziom 23  
    mrozmi napisał:
    Bardzo dziękuje za odpowiedź. Mam taką małą wątpliwość. Rozumiem że jedna sprężyna jest na stałe przyłączona do silnika i przedniego ramienia ze szpulą(...)

Tak powinien wyglądać projektor przygotowany do przewijania filmów.
    mrozmi napisał:
    (...)na przednim ma byś cewka bez taśmy ,a na tylnim cewka z taśmą (czyli dokładnie w takiej pozycji jak po zakończonej projekcji ? ) . Czy dobrze rozumiem ?
    Dokładnie tak.
    mrozmi napisał:
    A czy mógłbym jeszcze prosić o napisanie w punktach co dokładnie trzeba zrobić aby uruchomić projektor z filmem, a później co żeby go przewinąć ?
    napisałeś że masz instrukcję - od pierwszej wersji Elewa czyli AP-22 nic się tam nie zmieniło. Wszystko jest w instrukcji. Taśmę zakładasz według rysunku, potem włączasz silnik i na pracującym silniku włączasz lampę i dźwięk. Zresztą Elewy są tak skonstruowane że nie da się najpierw zapalić lampy a potem uruchomić silnika, w twoim modelu to uniemożliwia przełącznik, w starszych jest to zrobione elektrycznie. Nie zapomnij o prawidłowym rozmiarze pętli uspakajających. Regulację ramki robisz śrubą obok górnej pętli uspakajającej, regulacje ostrości obiektywem po zluzowaniu nakrętki na tubusie.
    Pozdro. . .
  • REKLAMA
  • #9 9493802
    mrozmi
    Poziom 9  
    czyli przy przewijaniu wedlug ilustracji ta druga sprezyne zaczepia sie tu z przodu projektora, ale oco konkretnie ? bo nie bardzo rozumiem jak to w takim razie ma dzialac ? ( myslalem ze druga sprezyna laczy sie oba ramiona z cewkami)

co to sa petle uspokajajace w jakim celu i gdzie sie je reguluje ?

piszac ramki chodzi panu o wielkos kadru ?bo nie bardzo rozumiem.

Ostrosc rozumiem ze reguluje sie pierscieniem na obiektywie ?

Proszę poprawić pisownię [Futrzaczek]
  • #10 9493810
    kaem
    Poziom 29  
    Ocena: 294
    Pętle są z taśmy i tworzy się je dla amortyzacji ruchu skokowego taśmy na pewnym odcinku (w kanale projekcyjnym, za obiektywem). Brak pętli spowoduje zerwanie perforacji i zakłócenia (drżenie) dźwięku.
    Pętle są narysowane na schemacie prowadzenia taśmy.
  • #11 9494042
    jdubowski
    mrozmi napisał:
    czyli przy przewijaniu wedlug ilustracji ta druga sprezyne zaczepia sie tu z przodu projektora, ale oco konkretnie ?

O końcówkę wału silnika wyprowadzoną z przodu w postaci pokrętła. Widać dokładnie na zaprezentowanej fotografii, w instrukcji do Elewa też zapewne jest to opisane (moze byś ją wreszcie przeczytał...).
  • REKLAMA
  • #12 9541437
    mrozmi
    Poziom 9  
    Witam Ponownie !

Projektor otrzymałem wszystko pięknie działa.
    Dwie rzeczy tylko mnie niepokoją.
    Pierwsze to przy projekcji taśma filmowa za wolno zwija mi się do tylnej cewki przez co cały czas się rozwija i zwisa z przodu. Dzieje się tak na początku projekcji a po kilku poprawkach jest już ok i dobrze się nakłada, no ale przez to muszę wyłączać i włączać projektor, aby nawinąć taśmę i tracę fragment filmu. Co może być tego przyczyną ?
    Druga sprawa to próbowałem przewijać. Taśma przewinęła mi się do połowy i nagle staje , staram się go włączyć i wyłączyć ale się blokuje i muszę ręcznie.
    Rozumiem że do przewijania nie przekłada się taśmy między tymi wszystkimi rolkami i zębatkami? Ustawiam tylną cewkę tak żeby taśma się z niej odwijała a przednią tak łącze z przednim pokrętłem od silnika żeby taśma się na nią nawijała. Nie wiem w takim razie czemu w pewnym momencie staje?

Jeszcze pytanko czy ktoś wie jak zwiększyć rozmiar wyświetlanego obrazka ?

Z góry dziękuje za odpowiedź :)
  • #13 9543917
    eprzemeks
    Poziom 11  
    Ad 1:
    Prawdopodobnie źle zakładasz pasek nawijacza:
    Dla cewy 240m:
    Dla cewy 600m:

Ad 2:
    Czy pasek sprężynowy się porusza? Jeśli tak, to wystarczy zwiększyć tarcie między ośką przedniego ramienia (tą na którą zakładasz szpule), a tym czarnym krążkiem na tej ośce.

Ad 3:
    Trzeba zastosować inny obiektyw.
  • #14 9544664
    mrozmi
    Poziom 9  
    ad1

Moja cewa to najpewniej 240m , tak więc rozumem że mam nakładać pasek nawijacza na mniejsze koło na tylnym ramieniu, bo w instrukcji kazali na większe kolo ?

ad2

Tutaj po prostu wszystko nagle staje. Jak zdejmuje później obie sprężyny to wszystko się rusza, a jak je z powrotem nakładam to nie idzie ;/ Tak jakby przedni mechanizm był mocniejszy od tylnego.
    W jaki sposób zwiększyć tam tarcie ?

ad 3 a czy wiadomo jakiego rodzaju obiektywów użyto w typie 133 Prexer i czy można je jeszcze gdzieś zakupić ,albo np. dopiąć przejściówkę pozwalającą dołączyć obiektyw na gwint m42 ?
  • #15 9545757
    jdubowski
    mrozmi napisał:
    ad2

Tutaj po prostu wszystko nagle staje. Jak zdejmuje później obie sprężyny to wszystko się rusza, a jak je z powrotem nakładam to nie idzie ;/

"Wszystko nagle staje" - czyli co - silnik się zatrzymuje?

mrozmi napisał:
    ad2

Tutaj po prostu wszystko nagle staje. Jak zdejmuje później obie sprężyny to wszystko się rusza, a jak je z powrotem nakładam to nie idzie ;/

Zakładasz obie sprężyny do przewijania???
  • #16 9545797
    mrozmi
    Poziom 9  
    Tak silnik zaczyna powoli zwalniać i się zatrzymuje. Tak zakładam obie sprężyny do przewijania.
  • #17 9549070
    jdubowski
    mrozmi napisał:
    Tak silnik zaczyna powoli zwalniać i się zatrzymuje. Tak zakładam obie sprężyny do przewijania.

No to zakładaj tylko spreżynę od strony przedniej szpuli...
  • #18 9549980
    mrozmi
    Poziom 9  
    No ok . A do odtwarzania filmów to zakładać na mniejsze koło przy odtwarzaniu taśmy o długości 250m ?
  • #19 9581326
    mrozmi
    Poziom 9  
    Jeszcze kilka błędów jest przy moim odtwarzaniu.
    Fragment ekranu, który powinien być na dole pojawia się na górze (t.j przesuniecie taśmy) jak to wyregulować ?

O jakiej mocy powinna być żarówka w typie 133 Prexera, bo chciałbym kupić zapasową, chodzi mi o tą do ścieżki obrazu.

Dzięki z góry za pomoc :)
  • #20 9584240
    cepilek
    Poziom 26  
    Ocena: 193
    Fragment ekranu, który powinien być na dole pojawia się na górze (t.j przesuniecie taśmy) jak to wyregulować ?
    - Poszukaj regulacji opuszczania i podnoszenia całego mechanizmu przesuwnego (igły) - jest na pewno!
    W RUŚ jest to pokrętło 3:
    https://obrazki.elektroda.pl/61_1271341491.jpg
    Jeszcze pytanko czy ktoś wie jak zwiększyć rozmiar wyświetlanego obrazka?
    - Zwiększenie obrazu uzyskujesz odsuwając projektor dalej od ekranu (od ściany), po czym regulujesz ostrość.
  • #21 9584302
    jdubowski
    mrozmi napisał:

Gałką u góry na końcu osi na której odchyla się obiektyw przy zakładaniu taśmy.

mrozmi napisał:
    O jakiej mocy powinna być żarówka w typie 133 Prexera, bo chciałbym kupić zapasową, chodzi mi o tą do ścieżki obrazu.

Tu zobacz:
    http://www.alek.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=4117
  • #22 9619591
    Atreyu
    Poziom 23  
    mrozmi napisał:

Jeszcze pytanko czy ktoś wie jak zwiększyć rozmiar wyświetlanego obrazka ?

- zastosować obiektyw o krótszej ogniskowej tj. poniżej 50mm
    - zastosować obiektyw o zmiennej ogniskowej (tzw. transfokatorowy)
    - odsunąć projektor od ekranu na większa odległość

jdubowski napisał:
    mrozmi napisał:

No to zakładaj tylko spreżynę od strony przedniej szpuli...

Warto używać dwóch sprężyn, ale tak jak to pokazałem na zdjęciu powyżej - sprężynę zwijającą (tylną) założyć trzeba na najniższą bieżnie! Lekkie dohamowanie jest konieczne gdyż w innym wypadku taśma będzie zbyt luźno przewinięta.

mrozmi napisał:
    ad 3 a czy wiadomo jakiego rodzaju obiektywów użyto w typie 133 Prexer i czy można je jeszcze gdzieś zakupić ,albo np. dopiąć przejściówkę pozwalającą dołączyć obiektyw na gwint m42 ?

We wszystkich projektorach 16mm produkcji krajowej używano obiektywów o ogniskowej 50mm. Tubus obiektywu i kremaliera w projektorze jest wyprofilowana do współpracy tych dwóch elementów i nie jest wymienna z poprzednimi seriami projektorów ŁZK (AP-11U, AP-12, AP-14). Z tego co pamiętam seria Elewów robiona w ŁZK jest kopią japońskiego projektora EIKI i najprawdopodobniej obiektywy są współwymienne jedynie z takimi urządzeniami.

mrozmi napisał:

Pisałem o tym wcześniej. Przy projekcji 16mm nie można źle ustawić taśmy względem kanału filmowego gdyż jedno oczko perforacyjne przypada na jedną klatkę filmu. Delikatną regulację położenia klatki obrazu względem optyki robisz śrubą przy górnej pętli uspakajającej.

mrozmi napisał:

Za bardzo nie pamiętam dokładnego typu stosowanego w AP-44 ale to z pewnością halogenowa żarówka niskonapięciowa 24V/250W ze zintegrowanym lustrem interferencyjnym. Na znanym portalu aukcyjnym widzę wiele takich żarówek.

Pzdr.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat obsługi projektora filmowego Prexer typ 133 16mm, nie mając do niego instrukcji. Odpowiedzi wskazują, że starsza instrukcja do modelu ELEW typ 122 może być pomocna, mimo że istnieją kosmetyczne różnice. Użytkownik pyta o podłączenie głośników, regulację dźwięku oraz sposób odtwarzania filmów dźwiękowych i niemych. Odpowiedzi wyjaśniają, że głośniki podłącza się do gniazda DIN z tyłu projektora, a regulacja dźwięku odbywa się za pomocą pokręteł z przodu. Użytkownik ma wątpliwości dotyczące działania sprężyn napędowych oraz przewijania taśmy, co prowadzi do dalszych pytań o regulacje i ustawienia. Wskazówki dotyczące poprawnego zakupu żarówki oraz obiektywu również zostały poruszone, a użytkownik uzyskał pomoc w rozwiązaniu problemów z przewijaniem taśmy i regulacją obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA