logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bateria termostatyczna czy mieszacz - pytanie o zasadę działania i rekomendacje.

Starkes 17 Maj 2011 07:27 36079 11
REKLAMA
  • #1 9514749
    Starkes
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Zastanawiam się nad wyborem do umywalek w domu.
    Na wannie i pod prysznicem mam baterie termostatyczne, ale przy umywalkach zastanawiam się nad mieszaczem (to jest chyba zawór trójdrożny jeśli się nie mylę).
    Czy może ktoś przybliżyć różnicę w działaniu?

Znalazłem w necie "opis działania baterii termostatycznej ", ale równie dobrze można napisać, że żarówka po prostu świeci...

http://muratordom.pl/lazienka/baterie/jak-dzi...rmostat-w-baterii-termostatycznej,49_211.html

"Sercem baterii termostatycznej jest zamontowany w niej termostat, odpowiedzialny za utrzymanie nastawionej temperatury wody. To on steruje mechanizmem mieszającym wodę zimną i ciepłą. "
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9514925
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2608
    tc - temperatura wody ciepłej na wejściu
    tz - temperatura wody zimnej na wejściu
    tw - temperatura wody na wyjściu

Zawór mieszający termostatyczny utrzymuje stałą temperaturę na wyjściu niezależnie od tego jaka temperatura wody jest na wejściu. Warunkiem prawidłowej pracy takiego zaworu jest by temperatura wody ciepłej na wejściu była równa lub wyższa od temperatury jaką chcemy uzyskać na wyjściu, a temperatura wody zimnej musi być równa lub niższa od teperatury wody, jaką chcemy uzyskać na wyjściu.

Warunek:

tz =< tw =< tc
    tw = const

Regulując pokrętłem takiego zaworu ustawia się na wyjściu konkretną wartość temperatury jaką chcemy mieć.

Zawór mieszający zwykły (nietermostatyczny) nie utrzymuje stałej temperatury na wyjściu, lecz stały stosunek temperatur pomiędzy temperaturą wody ciepłej, a zimnej na wejściach. Zatem temperatura wody na wyjściu zmienia się proporcjonalnie to temperatur wody na wejściach, a także co gorsza zmienia się przy zmianach ciśnień wody na wejściu.

Przykładowo ustawiliśmy zawór mieszający dokładnie w połowie czyli stosunek 50%

Przykładowo:
    tc = 60stC
    tz = 20stC
    tz = (tc-tz) * 50% + tz = 40stC

Temperatura wody ciepłej się podniosła do 80stC
    tc = 80stC
    tz = 20stC
    tz = (tc-tz) * 50% + tz = 50stC

Tym razem temperatura wody zimnej spadła do 10stC
    tc = 60stC
    tz = 10stC
    tz = (tc-tz) * 50% + tz = 35stC

Tu także zachodzi warunek:
    tz =< tw =< tc

Jak więc widać stosowanie zaworu mieszającego nietermostatycznego ma sens tylko wtedy, kiedy temperatury wody ciepłej i zimnej są stałe.
  • #3 9515009
    Starkes
    Poziom 19  
    OK - bardzo fajnie wyjaśnione (dziękuje - pomógł też "poszedł"), ale proszę powiedz mi jeszcze jak to jest realizowane (że w żaróweczce źródłem światła jest żarnik, przez który
    przepływa prąd rozgrzewa się i rozżarza się i emituje światło).

Inaczej - skąd pozbawiona elektroniki bateria wie ile wody ciepłej wymieszać z jaką ilością wody zimnej?
    I ewentualnie czy uszkodzenie baterii może spowodować poparzenia?
  • REKLAMA
  • #4 9515105
    Plumpi
    Starkes napisał:
    OK - bardzo fajnie wyjaśnione (dziękuje - pomógł też "poszedł"), ale proszę powiedz mi jeszcze jak to jest realizowane (że w żaróweczce źródłem światła jest żarnik, przez który
    przepływa prąd rozgrzewa się i rozżarza się i emituje światło).

To jest niewytłumaczalne i musisz przyjąć "na wiarę" ;)

Starkes napisał:
    Inaczej - skąd pozbawiona elektroniki bateria wie ile wody ciepłej wymieszać z jaką ilością wody zimnej?

W baterii wbudowany jest termostat mechaniczny mierzący cały czas temperaturę wody na wylocie, który steruje zaworem mieszającym. Działa to na zasadzie rozszerzalności cieplnej.

Starkes napisał:

Tego nie wiem. Jakoś nie spotkałem się z takim uszkodzeniem baterii. Zazwyczaj były to uszkodzenia powodujące cieknięcie, ale nie wpływające na działanie termostatu. W niektórych modelach baterii jest wbudowany dodatkowy element, którego zadaniem jest zabezpieczenie przed wypływem gorącej wody. Jest to tzw. funkcja "safe". Niestety nie znam szczegółów budowy takich baterii. Jakoś nie miałem okazji ich rozbierać.
  • #5 9515187
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1257
    Standartowa temperatura CWU to max. 55 stopni . tym raczej się nie poparzysz.
  • Pomocny post
    #6 9515771
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    Starkes napisał:

Termostat w baterii nigdy nie jest elektroniczny, lecz mechaniczny - działający na zasadzie rozszerzalności cieplnej (szczelne naczynie wypełnione gazem, który pod wpływem temperatury rozszerza się i przemieszcza zawory; podobnie działa termostat w głowicach termostatycznych do kaloryferów oraz w układach chłodzenia silników samochodowych). Wiele baterii ma blokadę, uniemożliającą przekręcenie temperatury wody do więcej niż te standardowe 38 stopni, bez wciśnięcia przycisku blokującego (by się nie sparzyć). W ogóle to są bardzo różne modele takich baterii.
  • REKLAMA
  • #7 9515911
    Starkes
    Poziom 19  
    Zbigniew Rusek napisał:
    ... lecz mechaniczny - działający na zasadzie rozszerzalności cieplnej (szczelne naczynie wypełnione gazem, który pod wpływem temperatury rozszerza się i przemieszcza zawory; podobnie działa termostat w głowicach termostatycznych do kaloryferów oraz w układach chłodzenia silników samochodowych). Wiele baterii ma blokadę, uniemożliającą przekręcenie temperatury wody do więcej niż te standardowe 38 stopni, bez wciśnięcia przycisku blokującego (by się nie sparzyć)...

No i to mi chodziło ...
    Czyli w mieszacz nie ma co się pakować...
    Kupuję zawory i docelowo baterie bezdotykowe...

Także poszedł zasłużony pomógł ...
  • #8 9516924
    kabee84

Poziom 24  
    Ocena: 163
    Kolego, zależy o jakim zaworze trójdrożnym mówimy...

Są zawory termostatyczne trójdrogowe (np. Honeywell TM 200), które działają tak samo jak bateria termostatyczna czyli mieszają wodę do zadanej temperatury. Instalując taki zawór np. w kotłowni, mamy stałą temperaturę wody we wszystkich punktach poboru i nie musimy inwestować w baterie termostatyczne dla poszczególnych punktów....
    Taki zawór jak najbardziej ma sens.

Co innego np. w mieszkaniu, gdzie nie mamy możliwości podłączenia takiego zaworu... W takim wypadku pozostają nam baterie termostatyczne.
    Konto firmowe:
    FEMAX Łazienki. Ogrzewanie. Instalacje.
    Szczęśliwa 25, Gdańsk, 83-110 | Tel.: 664 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: femax.pl
  • #9 9517131
    Starkes
    Poziom 19  
    Ale przecież ja właśnie o takich zaworach myślę (i pisałem) - jak inaczej chcesz go podłączyć do baterii bezdotykowej?
  • REKLAMA
  • #10 9517700
    Plumpi
    Starkes napisał:
    Ale przecież ja właśnie o takich zaworach myślę (i pisałem) - jak inaczej chcesz go podłączyć do baterii bezdotykowej?

Tośmy się nie zrozumieli.

To co opisałem to zawory trójdrożne mieszające, czyli to o co zapytałeś.
    Tobie jednak chodziło o zawory trójdrożne termostatyczne.
    Tak jak opisła to kabee84 wystarczy jeden taki zawór o odpowiedniej wydajności zamontowany w kotłowni.
  • #11 9518273
    kabee84

Poziom 24  
    Ocena: 163
    Starkes napisał:

Bateria bezdotykowa często jest baterią termostatyczną. Jedno nie wyklucza drugiego.
    Konto firmowe:
    FEMAX Łazienki. Ogrzewanie. Instalacje.
    Szczęśliwa 25, Gdańsk, 83-110 | Tel.: 664 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: femax.pl
  • #12 9518816
    Starkes
    Poziom 19  
    Dzięki wszystkim za informacje - ze swojej strony temat uważam za wyczerpany.

Podsumowując - jeśli zależy Ci na regulacji temperatury wody a nie masz pewności co do temperatury zasilania (lub temperatura ta jest zmienna) zwykły zawór mieszający nie wystarczy i powinien być zastosowany zawór termostatyczny lub bateria termostatyczna.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono różnice między bateriami termostatycznymi a zaworami mieszającymi. Bateria termostatyczna, wyposażona w mechaniczny termostat, utrzymuje stałą temperaturę wody na wyjściu, co jest kluczowe w przypadku zmiennych temperatur zasilania. Zawór mieszający, w przeciwieństwie do termostatycznego, nie zapewnia stałej temperatury, a jedynie proporcjonalnie miesza wodę ciepłą i zimną. Użytkownicy podkreślili, że w przypadku braku pewności co do temperatury zasilania, lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie baterii termostatycznej lub zaworu termostatycznego. Wspomniano również o zaworach trójdrożnych, takich jak Honeywell TM 200, które mogą działać podobnie do baterii termostatycznej w systemach grzewczych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA