logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić zasilacz Qoltec SilentLine 460W? Wymiana kondensatorów?

Bartek_L 17 Maj 2011 22:35 3794 4
REKLAMA
  • #1 9517726
    Bartek_L
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam, posiadam zasilacz jak w temacie, działał bez zarzutu na starym sprzęcie, jednak kupiłem sobie nową płytę: Asusa P5Q PRO Link, i po podłączeniu płyta nie startuje, prawdopodobnie zasilacz nie jest stabilny.

Do nowej płyty nie będę go już podłączał, ale chciałbym żeby pociągnął stary komputer jeszcze parę lat, więc moje pytanko co z nim zrobić? Wymienić wszystkie kondensatory elektrolity? Jeśli tak to co kupować, a czego się wystrzegać? Jak widać transformator mocno się grzeje (stopienie widoczne na zdjęciu musiało nastąpić w ostatnim miesiącu), a ostatnio też płyta uruchamiała się za 2, 3-im razem.
    Jak naprawić zasilacz Qoltec SilentLine 460W? Wymiana kondensatorów? Jak naprawić zasilacz Qoltec SilentLine 460W? Wymiana kondensatorów?Jak naprawić zasilacz Qoltec SilentLine 460W? Wymiana kondensatorów?
    Poprawiłem TONI_2003.
  • REKLAMA
  • #2 9517819
    ffff
    Poziom 16  
    Ocena: 56
    Witam po pierwsze sprawdź podkładki silikonowe pod diodami i tranzystorami, wyglądają na mocno przegrzane, chodzi o diody. Ten element przy wiatraku to filtr, a to białe to klej.
  • REKLAMA
  • #3 9517885
    Bartek_L
    Poziom 14  
    Podkładki wyglądają dobrze, nie widzę śladów przypaleń, koniecznie trzeba je wymieniać?
    Poprawiłem TONI_2003.
  • REKLAMA
  • #4 9528125
    Bartek_L
    Poziom 14  
    Bardzo proszę o jakieś wskazówki co robić? i co ewentualnie jeszcze wymieniać? A może część z tych kondensatorów nie ma sensu wymieniać? Pewnie te umieszczone przy wyprowadzeniach przewodów idą od razu do wymiany? Zrobiłem listę kondensatorów i rysunek ich rozmieszczenia z nazwami producentów, budżet mam mocno ograniczony przez nowe zakupy, mogę wydać max. 25-30PLN.
    Jadę w poniedziałek do Krakowa i pewnie nie będę miał takiej szansy na tanie zakupy przez następne dwa miesiące.
    Poprawiłem i skasowałem załączniki (zdjęcia w formacie .pdf)TONI_2003.
  • Pomocny post
    #5 9531303
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1212
    Rzeczywiście nie trzeba wymieniać wszystkich kondensatorów elektrolitycznych przecież większość z nich pracuje w warunkach pozwalających doczekać późnej starości :) Wyrocznią byłby tu oscyloskop, ale nie zawsze można z niego skorzystać.

Trudno typować bez schematu - to trochę karkołomne zadanie, ale spróbuję.

Najgorsze warunki pracy mają kondensatory elektrolityczne filtrujące napięcie tuż za prostownikiem i to właśnie one najszybciej tracą pojemność (są ładowane prądem o dużej stromości [A/µs]).
    Możesz ograniczyć się do wymiany kondensatorów elektrolitycznych 16, 17 i 18 oraz 3 i 6 (stand-by). Jednak wobec niewielkiej ceny elementów wymieniłbym także 14, 15, 19 i 20, oczywiście wszystkie LOW ESR.
    Kondensatory elektrolityczne 1 i 2 możesz spokojnie pozostawić, a ich wartość i symetria ma niewielkie znaczenie.
REKLAMA