logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki przekrój kabla do przyłącza ziemnego przy zabezpieczeniu 25A i 50m odległości?

ertx 27 Maj 2011 17:06 78344 55
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jaki przekrój i ile żył powinien mieć kabel do ziemnego przyłącza przy zabezpieczeniu 25 A i odległości około 50 m, oraz czy do starej części domu trzeba prowadzić kabel 5-żyłowy?

Do takiego przyłącza forumowicze wskazali kabel czterożyłowy, a nie pięciożyłowy, i sugerowali YAKY 4x25 mm² jako bezpieczny, przyszłościowy wybór dla 50 m i zabezpieczenia 25 A [#9550386][#9555643] Kabel 5-żyłowy od złącza do budynku uznano za zbędny, a dla obu części domu wpisano ten sam wariant 4-żyłowy [#9550386] Propozycję 4x4 mm² uznano za zbyt małą, bo blokuje ewentualne zwiększenie mocy w przyszłości i jest sprzeczna z wymaganiami dotyczącymi minimalnego przekroju PEN [#9553046] Dla YAKY 4x25 mm² policzono spadek napięcia na poziomie około 0,5%, więc mieści się to z dużym zapasem [#9554823]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 9550030
    ertx
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam.
    Właśnie zakończył się etap kładzenia instalacji w nowej dobudowanej części do istniejącego domu. Następny etap to zmiana przyłącza z napowietrznego na ziemne.
    I tutaj nie wiem jaki powinien być przekrój kabla od liczników do rozdzielni w domu:
    - aktualnie mam zabezpieczenie 25A
    - odległość rozdzielni od liczników ok. 50 m
    - warunki z ENEI podają tylko jaki ma być przewód ze słupa do liczników, dalej podają, że ma być to zgodnie z normami
    - elektryk mówi 5x10mm
    - w pogotowiu energetyczne dowiedziałem się, że wystarczy 5x4mm
    - zapotrzebowanie na moc, nie ma pojęcia wiem, że będzie płyta indukcyjna, zmywarka, lodówka itp.

I druga część problemu, w płocie będą dwa licznik nową i starą część domu.
    Czy do starej instalacji (ok. 20 letniej) należy również prowadzić przewód 5 żyłowy czy wystarczą 4 żyły?

Pozdrawiam

- W "starej" części domu instalacja ma ok. 20 lat.
  • #2 9550386
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4335
    Witam!

Wielokrotnie było wyjaśniane dlaczego nie ma sensu ponosić zbędnych kosztów i prowadzić kabel z pięcioma żyłami od złącza do budynku.
    Tu w jednym jak i drugim przypadku należy ułożyć kabel czterożyłowy. I wcale nie musi być to kabel miedziany.
    YAKY 4x25 z powodzeniem wystarczy.
    Koszt mniejszy a efekt ten sam.
  • #3 9551545
    elektryk83
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    Jak nie znasz przydziału mocy to po co naciągasz na koszt kablem 4x25 a nie 4x16 YAKY !
  • #4 9551656
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 316
    ertx napisał:

- elektryk mówi 5x10mm
    - w pogotowiu energetyczne dowiedziałem się że wystarczy 5x4mm

Witam.
    Co jeden fachowiec to lepszy, a chłopaki w pogotowiu, to już "miszczowie" świata :)
    Włączysz na raz pralkę i czajnik i masz za free ściemniacz oświetlenia :)

Policz kolego wszystkie sprzęty w domu [moc znamionową], to dopiero będzie można coś radzić.
    Prowadzenie na takiej odległości żyły PE nie ma sensu i to najmniejszego, lepiej wziąć kabel 4x, a za kasę zaoszczędzoną na tej jednej żyle kupić bednarki na uziom.

Racjonalnym z punktu widzenia ekonomicznego zdaje się być użycie kabla YAKY [aluminiowego].

@elektryk83 zakopując w ziemi 50m 4x16 [w przypadku YAKY to minimalny przekrój alu ze względu na PEN] autor pozbawi się automatycznie możliwości zwiększenia mocy, jeśli taka potrzeba by zaistniała. Lepiej zakopać stopień wyższy kabel, niż potem żałować, a różnica między 16 a 25mm2 w alu nie będzie wielka...
  • #5 9551765
    kkas12
    Poziom 43  
    Witam!

Magiczne określenie "przydział mocy". Magiczne bo kompletnie niezrozumiałe dla wielu elektryków. Dlaczego ZE nie kieruje się tym określeniem montując złącze i je zasilając?
    Tam kierują się standardem, wiedzą bowiem o tym, że ów "przydział" jest określeniem na dzień dzisiejszy i jutro może ulec zmianie.
  • #6 9551909
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 485
    elektryk83 napisał:
    Jak nie znasz przydziału mocy to po co naciągasz na koszt kablem 4x25 a nie 4x16 YAKY !

W moim rejonie minimalny przekroj to 4x35 mm. I klient nie jest naciągany na koszty bo i tak płaci tylko za zamówioną moc.
  • #7 9552027
    elektryk83
    Poziom 14  
    Kolego poczytaj post . Ertx ma przyłącze linią napowietrzną i chce zmienić na ziemną, wiec koszta ponosi właściciel.
  • #8 9552191
    kursant
    Poziom 18  
    Z tego co kiedyś u nas było to minimalny przekrój aluminium do ziemi to 25 mm2, tak było kilka lat temu jak wymieniałem przyłącze co prawda napowietrzne od słupa do licznika poprzez "pion" to się dowiadywałem, aby nie mieć problemów z odbiorem i wtedy zahaczyło o aluminium i o przyłącza ziemne, dla miedzi w powietrzu było 10 mm2 dla typowych "przydziałów mocy" do domów jednorodzinnych przy zabezpieczeniu w pionie 25 A.
    Informacji "zaciągałem" w kompetentnej komórce ZE, nie u mistrzów świata od cztero milimetrowych przekrojów do zasilania domów, jak pisze Miwhoo.
  • #9 9552270
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    Tak może nieco odbiegnę od tematu, ale nie całkiem.
    Zapytam, kto z dyskutantów miał do czynienia z oświetleniem terenu? Załóżmy, zasilane jest oświetlenie otoczenia biurowca. 10 lamp MIX na słupach, po 250 W każda. Czyli obciążenie obwodu niewiele większe od 10 A.
    I pytanie za złotówkę: jaki przekrój kabla zasilającego jest używany?
  • #10 9553006
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 9553046
    kkas12
    Poziom 43  
    Witam!

Elektryk który proponuje bądź układa od złącza do budynku kabel 4x4 mm2 powinien dobrowolnie poddać się lobotomii mózgu by po zabiegu zająć się np: wypiekiem bułeczek.

Takie rozwiązanie po pierwsze skutecznie blokuje zwiększenie mocy w przyszłości, a po drugie jest sprzeczne z zapisem w arkuszu 5-54 wiadomej (naszej) normy mówiącym o minimalnym wymogu dla przekroju PEN, więc godzi również w bezpieczeństwo użytkowników.

I nie bawcie się koledzy w księgowych inwestora.
    To nie jest to forum.
  • #12 9553061
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Ocena: 294
    Griszka0001 napisał:
    robisz tym na co cię stać osobiście ja bym wolał 4x4mm2

Zapoznaj się kolego na początek z obowiązującymi przepisami, a dopiero później udzielaj odpowiedzi.
    W pełni popieram stanowisko kolegów sugerujących YAKY4x25mm2, ponieważ jest ono ze wszech miar uzasadnione.

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

Griszka0001 napisał:
    osobiście ja bym wolał 4x4mm2 łatwiej podłączyć lampę,śpisz spokojnie bez obaw o spadek napięcia

Dorzucę jeszcze pytanie do zwolenników kabla o przekroju 4 mm2 (nawet tego 5x4):
    jaki jest spadek napięcia (wyrażony w %) na WLZ w omawianym przypadku i jak on się ma do wymagań normy N-SEP-002 ?
  • #13 9553670
    retrofood
    Dokładnie tak, jak napisał Kol. jarecki 86 i kkas12. Przestańcie bawić się w księgowych inwestora, a zwróćcie uwagę na przepisy i zasady obowiązujące elektryków.

Za następny wpis zalecający kabel 4 x 4 mm² udzielę ostrzeżenia.
  • #14 9554008
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Może powtórzę swoje pytanie:
    Cytat:
    jaki jest spadek napięcia (wyrażony w %) na WLZ w omawianym przypadku i jak on się ma do wymagań normy N-SEP-002 ?

i dodatkowo zapytam zwolenników "cienkich kabelków" co ma do tego układ sieci?
  • #15 9554486
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 852
    jarecki 86 napisał:
    Może powtórzę swoje pytanie:
    Cytat:

i dodatkowo zapytam zwolenników "cienkich kabelków" co ma do tego układ sieci?

Spadek napięcia (50m, 25A, 400V)
    Cu
    4mm2 --> 2,3%
    6mm2 --> 1,6%
    10mm2 -->0,9%
    Al
    16 mm2 --> 1%
    25 mm2 --> 0,6%
    35 mm2 --> 0,4%
    Korzystałem ze wzoru na stronie: Link
  • #16 9554823
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Dla proponowanego kabla YAKY4x25mm2:
    14000*50*100/35*25*160000 = 0,5%
    ΔU%=ΔU%dop.
    I tyle w temacie.
  • #17 9554830
    Miwhoo
    retrofood napisał:
    Tak może nieco odbiegnę od tematu, ale nie całkiem.
    Zapytam, kto z dyskutantów miał do czynienia z oświetleniem terenu? Załóżmy, zasilane jest oświetlenie otoczenia biurowca. 10 lamp MIX na słupach, po 250 W każda. Czyli obciążenie obwodu niewiele większe od 10 A.
    I pytanie za złotówkę: jaki przekrój kabla zasilającego jest używany?

Nie wiem, czy wygram tą złotówkę, ale wszystkie oświetlenia, które miałem w projektach i w serwisie / konserwacji, to było minimum 16mm2 Alu.
  • #18 9554906
    retrofood
    Miwhoo napisał:

Nie wiem, czy wygram tą złotówkę, ale wszystkie oświetlenia, które miałem w projektach i w serwisie / konserwacji, to było minimum 16mm2 Alu.

Jasne, że tak.
    Ale to było pytanie retoryczne, skierowane do pisujących tu praktykantów. Aby sobie przypomnieli, że kryterium dopuszczalnej, długotrwałej obciążalności kabla (i również przewodu), nie jest jedynym parametrem doboru jego przekroju.
  • #19 9554924
    elektryk83
    Poziom 14  
    Kolego retrofood czy 10 mm^2 Cu to nie to samo co 16mm^2 Al.Przecież prędzęj taka odpowiedz padła.
  • #20 9554986
    Miwhoo
    Kolejnym kryterium, jeśli nie najważniejszym [szczególnie dla zamówień publicznych] jest cena. Spróbuj ofertować na montaż oświetlenia ulicznego i wliczyć np. 1km YKY 4x10 i dla porównania YAKY 4x16 [odległości i przekroje tylko dla zobrazowania całości]. Stosując kable miedziane nie masz szans nawet na wejście do ćwierćfinału, o ile oferta nie zostanie odrzucona jako najwyższa :)

Więc ze spokojnym sumieniem mogę napisać, że 10mm2Cu to NIE to samo, co 16mm2Al.
  • #21 9555546
    elektryk83
    Poziom 14  
    Kolego Miwhoo nie było mowy o cenie tylko o parametrach kabla . Ostanio kładłem zasilanie do trzech domków ok. 50m do pierwszego w państwowej firmie i oni zażyczyli sobie tylko miedz.
  • #22 9555602
    kkas12
    Poziom 43  
    Witam!

Kolego to przecież Ty jako elektryk ubolewałeś nad ceną
    elektryk83 napisał:

A to co sobie życzy inwestor to już zupełnie inna bajka niż ta gdy inwestor pyta jakie rozwiązanie zastosować.
  • Pomocny post
    #23 9555643
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Kolego elektryk83, to prawda, ze mowa tu jest przede wszystkim o parametrach kabla (ale nie tylko) i dlatego uznaliśmy, że należy w omawianym przypadku odrzucić miedź w całym zakresie padających tu propozycji (2,5 – 10mm2)i zastąpić ją 25 mm2 aluminium.
  • #24 9558793
    ertx
    Poziom 11  
    Dziękuję za pomoc, zdecyduję się na YAKY 4x16 (przyszłościowo też mi to wystarczy). Tylko elektryk, który robił mi już instalacje narzeka na aluminium bo przy niewielkim uszkodzeniu kabel z aluminium już się nie nadaje do użytku, bo krety itp.
    Problem pewnie jest przy podłączaniu kabla do bezpieczników już w domu i do samego licznika, tam mówił że będzie musiał się więcej narobić dodatkowo kupić jakieś listwy, kostki.
    Najwyżej poszukam innego elektryka.
  • #25 9559409
    Miwhoo
    Kolego, zmień elektryka. Wszystkie zasilania kablami o większym przekroju, są wykonane kablami ALU. Jeśli fachowiec nie potrafi sobie z nimi poradzić, to znaczy, że powinien się dokształcić.

Jeszcze nie widziałem, żeby kret uszkodził kabel energetyczny, chyba, że to jakiś kret mutant, albo przybysz z kosmosu... nawet przy ręcznych pracach ziemnych trzeba mieć dużo szczęścia, albo wzrok jak stępień z 13 posterunku, żeby nie zauważyć kabla ziemnego, jeśli jest poprawnie ułożony w gruncie.

Fakt, trzeba mieć specjalne podejście i narzędzia do ALU, żeby przeprasować żyłę sektorowaną, poza tym osprzęt instalacyjny jest w tej chwili przystosowany do połączeń Al-Cu [zaciski, pasty itp].

Wprowadzasz kabel bezpośrednio na FR, lub robisz na szynie TH-35 kostki np. ZUG i z Alu przechodzisz np. na linkę Cu, czyli LgY.
    Nie ma w tym nic nadzwyczajnego...
  • #26 9559797
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 974
    Miwhoo napisał:
    Wszystkie zasilania kablami o większym przekroju, są wykonane kablami ALU.

Nie zgodzę się! Kiedy jeszcze pracowałem w delegacji to tylko na jednej budowie używaliśmy aluminium. Były to kable 4x240 YAKY sektor oczywiście.
    Na wszystkich innych czysta miedź.
    Jaki przekrój kabla do przyłącza ziemnego przy zabezpieczeniu 25A i 50m odległości?
    Na zdjęciu powyżej jak dobrze pamiętam 76 odcinków 1x240 YDY. Łącznie ponad 16km elektrycznego złota.
  • #27 9560059
    retrofood
    Magister_123 napisał:

Na zdjęciu powyżej jak dobrze pamiętam 76 odcinków 1x240 YDY. Łącznie ponad 16km elektrycznego złota.

Właśnie. Popatrz na przekrój i oceń potrzeby. Wyobrażasz sobie adekwatny przekrój 4 x YAKY? Bo ja nie bardzo.
    Zresztą, nie mówimy tutaj o instalacjach przemysłowych, albo specjalnych. Są branże i miejsca, gdzie Alu się nie używa.

Ale my mówimy o zasilaniu domu i oświetleniu terenu. To chyba różnica, prawda?
  • #28 9561518
    Miwhoo
    @Magister_123 nie brałem pod uwagę zastosowań przemysłowych, bo nie o tym jest ten wątek. Pokaż mi choć jeden obiekt w mieszkaniówce, gdzie inwestor / deweloper zaszalał i dał na podejściu zasilania Cu.
  • #29 9567989
    remik_l
    Poziom 29  
    Ocena: 325
    Ja podam dwa takie przykłady z ostatnich robót jakie wykonywaliśmy.

1. Oświetlenie uliczne. Latarnie zasilane YKY 5x25mm2 plus bednarka.
    2. Przyłącze do domu jednorodzinnego. Ze słupa do haka na budynku AsXSn 4x16 mm2 zakończenie kostkami zaciskowymi, potem po budynku YDY 5x10 mm2 w rurce do złącza pomiarowego i dalej do RG w budynku.

W Łodzi bardzo często schodzi się ze słupa YKY 5x10 mm2 do przyłącza i zostawia się żyłę żółtozieloną nie podpiętą. Energetyka tłumaczy się modernizacją sieci na pięcioprzewodową w najbliższym czasie.
  • #30 9568013
    kkas12
    Poziom 43  
    Witam!

Cytat:
    Latarnie zasilane YKY 5x25mm2 plus bednarka.
    Jaki jest cel ułożenia tej bednarki i gdzie jest ona przyłączona?
    Cytat:
    Energetyka tłumaczy się modernizacją sieci na pięcioprzewodową w najbliższym czasie.
    Czemu ma służyć taka "modernizacja" i kto za nią zapłaci?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię doboru przekroju kabla do przyłącza ziemnego przy zabezpieczeniu 25A na odległość 50m. Użytkownicy sugerowali różne rozwiązania, w tym zastosowanie kabla YAKY 4x25 mm² jako optymalnego wyboru, ze względu na przyszłościowe potrzeby i normy bezpieczeństwa. Wskazano również, że kabel czterożyłowy jest wystarczający, a niektórzy eksperci zalecali mniejsze przekroje, takie jak 4x16 mm², co budziło kontrowersje. Dodatkowo, poruszono temat podłączenia starej instalacji, gdzie zalecano użycie kabla czterożyłowego. Użytkownicy podkreślali znaczenie obliczeń dotyczących przydziału mocy oraz spadku napięcia, a także kwestie związane z materiałem kabla (aluminium vs. miedź) oraz jego instalacją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA