Witam.
Właśnie zakończył się etap kładzenia instalacji w nowej dobudowanej części do istniejącego domu. Następny etap to zmiana przyłącza z napowietrznego na ziemne.
I tutaj nie wiem jaki powinien być przekrój kabla od liczników do rozdzielni w domu:
- aktualnie mam zabezpieczenie 25A
- odległość rozdzielni od liczników ok. 50 m
- warunki z ENEI podają tylko jaki ma być przewód ze słupa do liczników, dalej podają, że ma być to zgodnie z normami
- elektryk mówi 5x10mm
- w pogotowiu energetyczne dowiedziałem się, że wystarczy 5x4mm
- zapotrzebowanie na moc, nie ma pojęcia wiem, że będzie płyta indukcyjna, zmywarka, lodówka itp.
I druga część problemu, w płocie będą dwa licznik nową i starą część domu.
Czy do starej instalacji (ok. 20 letniej) należy również prowadzić przewód 5 żyłowy czy wystarczą 4 żyły?
Pozdrawiam
- W "starej" części domu instalacja ma ok. 20 lat.
Właśnie zakończył się etap kładzenia instalacji w nowej dobudowanej części do istniejącego domu. Następny etap to zmiana przyłącza z napowietrznego na ziemne.
I tutaj nie wiem jaki powinien być przekrój kabla od liczników do rozdzielni w domu:
- aktualnie mam zabezpieczenie 25A
- odległość rozdzielni od liczników ok. 50 m
- warunki z ENEI podają tylko jaki ma być przewód ze słupa do liczników, dalej podają, że ma być to zgodnie z normami
- elektryk mówi 5x10mm
- w pogotowiu energetyczne dowiedziałem się, że wystarczy 5x4mm
- zapotrzebowanie na moc, nie ma pojęcia wiem, że będzie płyta indukcyjna, zmywarka, lodówka itp.
I druga część problemu, w płocie będą dwa licznik nową i starą część domu.
Czy do starej instalacji (ok. 20 letniej) należy również prowadzić przewód 5 żyłowy czy wystarczą 4 żyły?
Pozdrawiam
- W "starej" części domu instalacja ma ok. 20 lat.