logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie elementy wymienić w transformatorze EMC YT-250? Kondensatory, rezystor R8?

luks 28 Maj 2011 15:39 8067 2
REKLAMA
  • #1 9552990
    luks
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Bardzo proszę o pomoc w rozeznaniu co można wymienić w niedziałającym transformatorze elektronicznym EMC YT-250. Z załączonych zdjęć jasno widać, że wybuliło kondensatory (niebieski oraz szary). Prawdopodobnie spalony jest rezystor R8 ( jaka rezystancja ?), ale co jeszcze i jak sprawdzić aby upewnić się, że to tylko te elementy ?
    Transformator użytkowany był z max 250W obciążenia, ale widać, że jego szczelna obudowa powoduje zbyt wysoką temperaturę wewnątrz i takie zniszczenia.

Jakie elementy wymienić w transformatorze EMC YT-250? Kondensatory, rezystor R8? Jakie elementy wymienić w transformatorze EMC YT-250? Kondensatory, rezystor R8? Jakie elementy wymienić w transformatorze EMC YT-250? Kondensatory, rezystor R8? Jakie elementy wymienić w transformatorze EMC YT-250? Kondensatory, rezystor R8? Jakie elementy wymienić w transformatorze EMC YT-250? Kondensatory, rezystor R8? Jakie elementy wymienić w transformatorze EMC YT-250? Kondensatory, rezystor R8?
  • REKLAMA
  • #2 9555671
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1215
    Obawiam się, że naprawa będzie trudna.
    Deklarowane przez producenta parametry wyglądają bardzo obiecująco ale to chyba lista pobożnych życzeń.
    Zakładając, że użytkownik uwierzy w te 250W i taką mocą obciąży tę przetwornicę to przy założeniu bardzo dużej sprawności η=90% wenątrz tej niewielkiej obudowy wydzieli się ponad 20W ciepła.
    To niezły piecyk a całość jest niemal hermetyczna.
    Przy tym wszystkim miniaturowe (te "wybulone") kondensatorki co prawda na 400V ale... Nie znam układu połączeń (nie mam schematu) i nie wiem jakie prądy przez nie płyną.

Twoje szanse na naprawę są niewielkie.
    Potrzebny jest schemat (układ stosunkowo przejrzysty - można go zrysować).
    Koniecznym narzędziem jest tu oscyloskop by upewnić się czy wszystko właściwie pracuje.
    Oczywiście uszkodzone kondensatory trzeba wymienić. Tylko na jakie???
    Musisz użyć tu kondensatorów polipropylenowych MKP. Dobrze byłoby gdybyś zamiast jednego 220n/400V użył dwóch równolegle połączonych 100n/400V.
    Nie wiem jednak czy to pozwoli na domknięcie obudowy. Ale takie połączenie spowoduje rozpływ prądu na 2 elementy.

Myślę, że przy cenie 50-60 zł można sobie odpuścić naprawę i kupić drugi, niestety taki sam który wytrzyma okres gwarancji a potem... :cry:

Najrozsądniej jednak deklarowaną moc podobnych urządzeń dzielić przynajmniej przez 2.
REKLAMA