logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Charczenie lewego kanału przy niskiej głośności w Unitra PW8010/8040

Marcinkow1 12 Lis 2004 02:02 11570 37
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego lewy kanał wzmacniacza Unitra PW8010 charczy przy małej głośności i co trzeba sprawdzić?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną jest źle ustawiony prąd spoczynkowy końcówki mocy, więc trzeba go sprawdzić i wyregulować na obu potencjometrach na płytce, mierząc spadek napięcia na rezystorach emiterowych zgodnie z prawem Ohma [#979414] Jeden z użytkowników potwierdził, że u niego winny był właśnie potencjometr regulacji prądu spoczynkowego, który miał inną rezystancję niż drugi [#981505] Jeśli regulacja nie pomoże, trzeba sprawdzić tranzystory końcowe oraz rezystor 0,47 Ω/5 W w tym kanale [#980031]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 979336
    Marcinkow1
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam wszystkich
    Mam taki mały problemik ze wzmacniaczem "pw8010" przy małej głośności bardzo mi charczy lewy kanał, jeśli ktoś wie co jest tego przyczyną prosiłbym o przystępne wyjaśnienie :)
    z góry dziękuje

Pozdrowienia!!!
  • #2 979414
    MBB
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Witam
    Pewnie rozreglowany jest prąd spoczynkowy. Na płytce są 2 potencjometry do jego regulacji, spróbuj regulacji na spadek napiecia na rezystorach emiterowych i prawo Ohma.
    Marek WS503
  • #3 979434
    Błyskawiczny
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Siemka
    PW 8010 miałam taki wzmacniacz ale u mnie padł kondzio 2χ4700µ (c306)
    i to było powodem charczenia dysponuje schemacikiem wiec jak bedzie potrzebny to daj adres e-mail
  • #4 979531
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Jakby padł elektrolit w zasilaczu, to objawy były by w obydwu kanałach, a u kolegi objawia się to tylko w jednym kanale, chyba, że wzmacniacz ma oddzielne zasilacze do każdego kanału. Sprawdź czy na wyjściu tego kanału jest 0V, może pojawiło się jakieś małe napięcie, jeżeli nie, to dobrze by było jak byś zamienił wejściowe sygnały na same końcówki, pozwoliłoby to wyeliminować końcówkę, albo przed wzmacniacz.
    Pozdrawiam
  • #5 980031
    djbolek
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam! Doklanie sprawdz prad spoczynkowy. A jak nie to mozesz miec uszkodzony ktorys ze tranzystorow koncowych albo rezystor spoczynkowy. Ten np. 047ohm 5w .Pozdro :ok:
  • #6 981505
    Marcinkow1
    Poziom 16  
    Wielkie dzięki jednak prąd spoczynkowy ustawiałem ten potencjometr względem drugiego a okazało się, że mają inne opory :) jeszcze raz dzięki:):):):)
    Pozdrowienia
  • #9 2302686
    Tomek515
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Witam kupiłęm na allegro wzmacniacz UNITRA PW 8010.
    I jest taka sprawa czy trafo brzęczy tylko u mnie ?

Proszę o jak najszybszą pomoc bo zależy mi na czasie.
    Dziękuje i pozdrawiam
  • #10 3215033
    sruba33
    Poziom 11  
    Witam !!!
    Posiadam wzmacniacz UNITRA PW 8010 i po podłączeniu kolumn 50 W 8 omowych mogę maksymalnie dojechać do 30 % na wzmocnieniu i wzmacniacz się wyłącza.
    Czy to jest wina kolumn 8 omowych ? Czy przy 4 omowych było by normalnie ?
    Proszę o pomoc.

Mój e-mail : m.kimsewicz(_at_)chello.pl
  • #11 3215564
    Marcinkow1
    Poziom 16  
    Witam!
    Co to znaczy "wyłącza się"? przecież unitra w tym modelu nie zastosowała żadnego zabezpieczenia na stopniu końcowym. Wzmacniacz jest 8 omowy więc nawet nie podłączaj głośników 4Ω. Opisz dokładniej usterke to pomożemy bo w tym momencie nie bardzo jest jak poradzić. Na początku otwórz obudowę i jak się "wyłączy" to dotknij transformatora czy jest gorący bo tam jest wyłącznik termiczny (być może masz przebicie na którymś uzwojeniu i się trafo grzeje).
    Pozdrawiam!
  • #12 3216630
    sruba33
    Poziom 11  
    Witam !!!

Więc tak, po włączeniu wzmacniacza i stopniowym podgłaśnianiu mogę dojść do około 30 % mocy i w tym momencie wzmacniacz można powiedzieć "resetuje" się , tzn. słychać tyknięcie przekaźnika po czym za chwilę włącza się i cała sprawa powtarza do czasu gdy nie zmniejszę głośności - do granicy tych 30 % mocy. Jeżeli jej nie przekroczę to wszystko jest OK i pracuje bez problemu.
    To czy trafo jest gorący sprawdzę wieczorkiem.

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam !!!
  • #13 3216663
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Jaki przekaznik?W tym modelu o ktorym tu pisza niema takiego elementu.Chyba ze Ty piszesz o jakims innym wzmacniaczu!
  • #15 3216699
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    No wiec wlasnie tam niema takiego zabezpieczenia chyba ze ktos je dorobil!
  • #16 3216704
    Marcinkow1
    Poziom 16  
    To zajrzyj pod obudowę i zobacz może ktoś tam wmontował układ opóźnionego załączania kolumn i działa on niepoprawnie. W tym modelu fabrycznie nie było montowanego przekaźnika. A co z tym transformatorem?
  • #17 3216717
    sruba33
    Poziom 11  
    Całkiem możliwe że ktoś wmontował ten układ, jak będę wieczorkiem w domu to sprawdzę trafo i sie odezwę.
  • #18 3216724
    Marcinkow1
    Poziom 16  
    Jak masz taką możliwość to zrób zdięcie środka wzmaka i wrzuć na elke.
  • #19 3216750
    sruba33
    Poziom 11  
    OK wrzucę fotkę wieczorkiem po 20-tej.
  • #20 3216971
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    Wstawił ktoś do środka zabezpieczenie z przekaźnikiem. Kiepsko działał więc posłał go dalej przez Allegro. To najlepsza forma ożenku kitu. Trzeba uważać. Myślę, że problem można rozwiązać w dwojaki sposób. Wywalić ten misterny dodatek lub go porządnie ustawić, o ile będzie można. Sam jestem ciekawy, co tam siedzi ???
  • #21 3217369
    sruba33
    Poziom 11  
    Już mam fotki, widać rzeczywiście że ktoś dostawił ten układ.

Trafo nie grzeje się.
  • #22 3217670
    Marcinkow1
    Poziom 16  
    Widze że unitra po lekkim tuningu- ma trafo do diory tosca 303:) (troszke więcej mocy). Co do tego układu opóźnionego załączania kolumn to wygląda mi on na jeden z prostrzych i raczej nie zabezpiecza on przed przeciążeniem więc nie powinien wyłączać sygnału wyjściowego. Spróbuj najpierw odkręcić przekaźnik i odsuń go od trafa (być może trafo znosi pole magnetyczne cewki przekaźnika) ale nie wydaje mi się żeby tak było. Jeżeli to nei da efektu to wywal ten układ i zlutuj przewiody sygnałowe bo przy takiej mocy nie szarpie bardzo głośnikami podczas włączenia.
    Pozdrawiam i powodzenia.
  • #23 3217762
    sruba33
    Poziom 11  
    Dzięki bardzo za pomoc.

Pozdrawiam
  • #24 3217770
    Marcinkow1
    Poziom 16  
    Nie ma problemu... Napisz jaki efekt będzie po naprawie.
  • #25 3218424
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Jeżeli układ zabezpieczenia dobrze działa, to zabezpieczał przed pojawieniem się składowej stałej na wyjściu.

Jeżeli dalej działa dobrze to coś nie jest tak z końcówką mocy tego wzmacniacza.

Proponuje sprawdzić ten wzmacniacz przez pomiar wielkości składowej stałej na jego wyjściach a nie na kolumnach - stracisz głośniki niskotonowe
  • #26 3287440
    sruba33
    Poziom 11  
    Po odsunięciu przekażnika od trafo wzmacniacz już się nie wyłącza :)
    Tak wiec wszystko jest Ok.
    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam !!!
  • #27 3363954
    Mietas_2
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam
    Pytanie moze nie na temat, ale posiadam także tuner radiowy T8010 i mam problem z brzęczącym trafem :\ nie wiem co mozę być jego przyczyną. Na początku zawsze brzeczy, potem przestaje. Poza tym, jak uniesie się przód do góry, to też się ucisza.
    Jakieś pomysły?

Pozdrawiam, Mietas
  • #28 3364098
    Marcinkow1
    Poziom 16  
    Witam!
    Zaglądałeś pod obudowę? Zobacz może rdzeń się rozkleił albo jest luźny.
    Pozdrawiam!
  • #29 4326821
    garsija
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    wymieniłem wszystkie tranzystory bo stare były spalone. wzmacniacz działał przez chwilę lecz poyem popaliły mu się bezieczniki, po wymianie pali je na nowo a transformator i radiator są okropnie gorące. Co może być przyczyną awarii??
  • #30 4327748
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 339
    Które bezpieczniki wywalają? Jest to istotne. Podaj też oznaczenie transfor-
    matora sieciowego, ponieważ fabryka potrafiła dla oszczędności wstawić
    egzemplarz o mocy 50VA, diody 1-amperowe w zasilaczu, i nieszczęście
    blisko. Musisz zacząć od sprawdzenia samego zasilacza, jakie daje napięcia
    bez obciążenia, i czy trafo nie ma zwarć międzyzwojowych. Potem do
    przekopania wzmacniacz mocy, pomiar tranzystorów przede wszystkim.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem charczenia lewego kanału przy niskiej głośności we wzmacniaczu Unitra PW8010/PW8040 najczęściej wynika z nieprawidłowo ustawionego prądu spoczynkowego, który reguluje się za pomocą dwóch potencjometrów na płytce. Uszkodzone kondensatory elektrolityczne, szczególnie C306 (2x4700µF), mogą również powodować zakłócenia, jednak w przypadku problemów tylko w jednym kanale należy skupić się na końcówce mocy i tranzystorach wyjściowych (BD285, BD286). Wzmacniacz fabrycznie nie posiada zabezpieczeń z przekaźnikiem, ale w niektórych egzemplarzach użytkownicy montowali dodatkowe układy opóźnionego załączania kolumn, które mogą powodować nieprawidłowe wyłączanie się urządzenia. W przypadku wyłączania się wzmacniacza przy podłączonych kolumnach 8Ω i podgłaśnianiu powyżej 30% problemem może być wadliwy lub źle zamontowany układ zabezpieczeń z przekaźnikiem, który można tymczasowo odłączyć. Przegrzewanie się transformatora i rezystorów 0,47Ω/5W w jednym kanale wskazuje na uszkodzenia końcówek mocy lub błędy montażowe, złe odprowadzanie ciepła lub zbyt niską impedancję kolumn (np. 4Ω zamiast 8Ω). Pomiar napięcia stałego na wyjściu wzmacniacza powinien mieścić się poniżej 100mV; wyższe wartości wskazują na uszkodzenie tranzystorów lub niewłaściwe ustawienie prądu spoczynkowego. Zaleca się wymianę uszkodzonych tranzystorów, sprawdzenie poprawności montażu, izolacji oraz prawidłowe ustawienie prądu spoczynkowego, aby zapobiec dalszym uszkodzeniom. Schematy wzmacniacza PW8010 są dostępne na forum Elektroda.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA