logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektryka w Golfie 1.8 RP: Tykanie przekaźnika i wysokie obroty po rozgrzaniu

Petergo 12 Lis 2004 11:20 2261 15
REKLAMA
  • #1 979693
    Petergo
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Znów zaczeły się problemy z moim autkiem
    Może ktoś pomoże

OBIAWY
    Po rozgrzaniu silnika słychać tykanie przekaźnika pompy paliwowej,
    a do tego wchodzą wyrzsze obroty niż powinny ok 3tys, aleto jest różnie.
    Gdy przekaźnik "pyka" nie ma mowy o jeździe na benzynie, mam inst. gazową ale ona była sprawdzona, w przekaźniku pompki brak masy i tak samo jest z obrotami fachowiec powiedział że to bastawnik przepustnicy ale po dyskusji wspólnie doszliśmy do tego że on także jest sterowany masą i obie te usterki występują jednocześnie albo obu nie ma, więc chyba coś ze sterowaniem, możliwe styki już przeczyściłem i nie wiem czego mogę się jeszcze czepić.
    Może ktoś spotkał się z takimi objawiami i sobie poradził
    Z góry dzięki za pomocne mi rady.

Silnik 1,8 RP
    Uklad paliwowy (marka i typ)
    Bosch Mono Jetronic / Mono Motronic
  • REKLAMA
  • #2 979761
    KAR26
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Witam -jezeli to ci sie stało nagle to0 moze być duzo powodów najpierw poszukaj czy nie masz zasniedziałych styków dochodzacych do silnika i czy wszystkie są podłączone(łącznie z masą) jest jeszcze jeden problemik w golfikach
  • #3 979774
    KAR26
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    ten problemik to skrzyneczka bezpieczników . Tam sie robi korozja na kostkach i w środku skrzyneczki przez wode która kapie gdzies z okolic podszybia(ale to jest nie u wszystkich). Wiec posprawdzaj najpierw to czy sa jakieś zmiany w instalacji.
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #4 980012
    blackpower
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Jesli to jest to o czym mowi KAR26, to radze wziazc sobie kartke papieru i cos dopisania. Wyciagnac po kolei wszystkie wtyczki z gniazd i zapisywac sobie kolejnosc i poprzyklejac karteczki na wtyczkach. Bo jak cos ci sie popieprzy to pozniej masakra. Aha zeby moc wyjac jakakolwiek wtyczke, to musisz najpierw odblokowac gniazdo, ciagnac blokade ktora jest z boku do siebie. Zycze powodzenia.
  • #5 980061
    Petergo
    Poziom 12  
    Dzięki idę grzebać
    Może ktoś wie dokładnie gdzie idzie masa sterująca przekaźnikiem paliwa,mi się wydaję że do sterownika dumnie zwanym komputerem ale dokladnie na jaką nóżkę??
  • REKLAMA
  • #6 980353
    blackpower
    Poziom 17  
    Nie napisales typu golfa, ale wg schematu golfa III jest to PIN 5- przewod żółto-niebieski w kompie.
    Masz tu schemat, popatrz sobie.
    Załączniki:
    • 31.pdf (287.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 24.pdf (77.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 984213
    blackpower
    Poziom 17  
    Napisz o wyniku swoich prac. Bo jestem ciekaw co sie uwalilo.
  • #8 984236
    Petergo
    Poziom 12  
    Wczoraj przekopałem cała elektrykę wszystkie styki, łączenia i bezpieczniki.O dziwo po połączeniu wszystkich kostek wszystko działało, ale to już taka usterka że po jeździe próbnej nadal jest to samo. Muszę przyczepić się chyba już do komputera bo nic innego nie przychodzi do głowy. Schematy zapewne się przydadzą , ale dodam iż jest to wiekowy golfik II GT z `91 . Może ktoś jeszcze ma jakąś ciekawostkę
    Dzięki wszystkim za pomoc
    Pozdrawiam
  • #9 984248
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Ze schematu wynika że jest to przewód czerwono-żółty idący na 17 pin sterownika. Chodzi mi o przewód podający masę ze sterownika na przekaźnik pompy.
    Załączniki:
    • sterownik_monowtryskRP_golfII.jpg (21.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 984284
    Petergo
    Poziom 12  
    Dzięki
    Już ja się do niego dobiorę .
    Masz może panie zodiak318 całą rozpiskę do tych pin-ów bo w mojej wtyczce trochę ich brakuje a zaciekawiło mnie do czego można wykorzystać wolne pin-y.Np. dwa na lewo od tego opisywanego są wolne.
  • #11 984337
    zodiak318
    Poziom 34  
    Te 2 wolne obok to do klimy :D której zapewne nie masz. Podaj które piny Cię interesują.

pozdrawiam.
  • #12 984406
    Petergo
    Poziom 12  
    Dzięki za zainteresowanie
    Wolne pin-y to 10 19 21
  • #13 984449
    zodiak318
    Poziom 34  
    Te PINy są wolne i nie mają zastosowania.
  • #14 990845
    Petergo
    Poziom 12  
    Widzę że nikt już nie chce rozpisywać się w temacie
    Przeczyściłem cała elektrykę wszystkie wydaje mi sie łącza i nic.
    Pojawily się u mnie kolejne pytania :

Czy uszkodzony moduł sterujący może powodować takie objawy:

Przy rozgrzanym silniku:
    *ciężko zapala
    *potrafi wejść na wysokie obroty na biegu jałowym
    *przerywa przekaźnik pompki paliwa

Czy brak masy na pompce paliwowej może powodować brzęczenie przekaźnika od niej( bo tak ostatnio ktoś mi powiedział)

Pozdrawiam
  • #16 993142
    Petergo
    Poziom 12  
    Witam

Wielki sukces !!!!!

Doczepiłem się do mas wychodzących ze sterownika, ale to nie tu byl problem.
    Pan sigi bezbłędnie postawił diagnozę i ruszyło !!!!

Wszystkie masy wydawało sie mi spoawdziłem, do pokrywy zaworów dochodzily masy które już dawno czyściłem ale nie tak dawno by mogły zaśniedzieć więc nie zwracałem na nie uwagi.

Dziś przepatrzałem silnik i pod czujnikiem ciśnienia oleju zauważyłem dwa przewody masowe z których jeden dosłownie rozleciał się w moich palcach. To byla przyczyna moich utrapień !!!!!!

Bardzo dziekuję wszystkim pomagającym mi osobą
    Teraz chociaż wiem że całą instalację mam przeczyszczoną hehe
    A tak nawiasem mówiąc to mi dmuchawa zaczeła piszczeć ale z tym to już sobię poradzę

Dzieki wielkie WSZYSTKIM

Do moderatora

Temat uważam za zakończony

Podsumowanie tematu

✨ W Golfie 1.8 RP z instalacją Bosch Mono Jetronic pojawił się problem z tykaniem przekaźnika pompy paliwowej oraz wysokimi obrotami silnika po rozgrzaniu, sięgającymi około 3000 obr./min. Objawy te występowały jednocześnie z brakiem masy na przekaźniku i niestabilną pracą silnika na benzynie. Po wstępnej diagnozie i czyszczeniu styków oraz sprawdzeniu bezpieczników, podejrzenia padły na masę sterującą przekaźnikiem, która według schematów powinna być podłączona do konkretnego pinu sterownika (np. pin 5 lub 17 w zależności od modelu). Po dokładnym przeszukaniu instalacji okazało się, że przyczyną problemów był uszkodzony przewód masowy pod czujnikiem ciśnienia oleju, który rozpadł się mechanicznie. Po jego naprawie usterka została usunięta, a instalacja elektryczna została oczyszczona i sprawdzona. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe korozje w skrzynce bezpieczników oraz na masy przy module sterującym i aparacie zapłonowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA