logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Próg punktowy na inżynierię biomedyczną na PP - jakie są szanse na przyjęcie?

magdazaplata 03 Cze 2011 13:06 6864 17
REKLAMA
  • #1 9572566
    magdazaplata
    Poziom 14  
    WITAM, chciałbym się dostać na inżynierie biomedyczna, ale nie mam zupełnie pojecia jaki prog moze byc, jest to nowy kierunek na pp. czy ktos sie orientuje mniej wiecej jak moze wygladac prog? czy bedzie raczej latwo sie dostac czy trudno?
  • REKLAMA
  • #2 9573256
    kolokat
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Skoro to nowy kierunek to stosunkowo łatwo będzie można się dostać.
    Trochę mnie dziwi, że na politechnikach zaczynają uczyć takich rzeczy. Medycyna, tak, ale na uniwersytecie.
  • #4 9573455
    magdazaplata
    Poziom 14  
    stosunkowo latwo tzn ile moze to byc? :)
    j pol. - 50-60
    matm p. - 70
    angielski - 80
    geo roz - 30 ;/;/

czy jest szansa? matura mi z gegry nie poszla;/ myslicie ze sa chociaz male szanse na dostanie sie?

dzieki za odp.
  • #5 9574140
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    Skoro kierunek startuje, to logiczne jest, że nikt za wiele o ewentualnych progach nie będzie wiedział poza samą uczelnią. Radzę się bezpośrednio kontaktować z jednostką, która tam odpowiada za rekrutację lub która ten kierunek prowadzi.

Ale generalnie z progami jest tak, że są ustalane na podstawie liczby chętnych i jej stosunku do przewidzianych miejsc, jak się rzucą dzikie tłumy, to nie spodziewaj się cudów, próg zrobią taki, żeby przyjąć tylko tylu najlepszych, ilu chcą. Podawanie nam prognozowanych wyników matury też sensu nie ma, odnajdź sobie samodzielnie (słowo "samodzielnie" to synonim słowa "studia", bez zrozumienia tego faktu nie zabieraj się za jakiekolwiek studiowanie) wzór na obliczanie wskaźnika rekrutacyjnego i będziesz mógł (mogła?) ocenić, co i jak.
  • #6 9577032
    magdazaplata
    Poziom 14  
    McMonster napisał:

Podawanie nam prognozowanych wyników matury też sensu nie ma, odnajdź sobie samodzielnie (słowo "samodzielnie" to synonim słowa "studia", bez zrozumienia tego faktu nie zabieraj się za jakiekolwiek studiowanie) wzór na obliczanie wskaźnika rekrutacyjnego i będziesz mógł (mogła?) ocenić, co i jak

SAMODZIELNIE - znalazlam juz dawno wzor na obliczanie wskaznika rekrutacji, ale on mi nic nie da jezeli nie wiem w ogole od jakiego przyjmuja na pp :] dlatego zalozylam ten temat bo liczylam na odpowiedzi studentow badz absolwentow ktorzy maja pojecie od jakich mniej wiecej punktow/procentow mozna sie dostac na pp :] moze dostal sie ktos z 300 pkt. a moze ktos z 700pkt mial problem :] to bylo pytanie ogolnie bo tak jak zaznaczylam wyzej - wiem ze to nowy kierunek i ze nie ma progu, ale ja konczac swoja szkole tez wiedzialam mniej wiecej jak na innych specializacjach wygladala rekrutacja tudziez poziom nauki - dlatego to jest pytanie ogolnie, czy jest jakas szansa z takimi wynikami dostac sie na PP, skladalam rowniez na inne kierunki dlatego pytam ogolnie.

??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 9587782
    magdazaplata
    Poziom 14  
    orientuje sie ktos moze w w/w temacie?
  • #8 9587867
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6492
    Jedyne co się orientuję, to że nie pchaj się na nowo otwierany kierunek, bo sama sobie tylko krzywdę zrobisz. Próg jest zmienny i zależny od kierunku. Jak jest mało chętnych o się obniża próg, jak dużo - to podnosi.
    Otwiera się teraz takie ładnie nazywające się kierunki, tylko nie ma kto tam uczyć ani nikt za bardzo nie wie czego uczyć.
    Kim chcesz być po takim kierunku? Gdzie pracować?
    Nie będziesz ani medykiem ani inżynierem...
  • #9 9587980
    magdazaplata
    Poziom 14  
    praceprawdopodobnie bym miała, znam bardzo dobrze osobe ktora prowadzi sklep medyczny z sprzetem rehabilitacyjnym oraz roznego typu doradzctwa w zakresie finansowania takich oto wlasnie sprzetow, ma rowniez dzial poswiecony serwosowaniu oraz projektowaniu takich sprzetow. wiec praktyke i ewentualnie preace, jezeli udaloby mi sie dostac to na pewno bylabym zadowolona.
    dziekuje za odp.
  • #10 11036049
    Kmysz
    Poziom 2  
    odświeżam temat:
    czy jest tu ktoś, kto studiuje inżynierię biomedyczną na PP? Ciągle szukam siatek godzin albo czegoś takiego, chciałabym zobaczyć jakie przedmioty są na tym kierunku, znalazłam tylko plan zajęć na jeden semestr na stronie wydziału i trochę się przestraszyłam, bo tam są same przedmioty techniczne, materiały, metale itd.... Czy ktoś mógłby powiedzieć mi, jak wyglądają studia na tym kierunku?
  • #11 11036177
    leonow32
    Poziom 30  
    Ocena: 1232
    Ludzie nie pchajcie się na to :) szaleństwo. Ten kierunek jest w ogóle nieprzygotowany i brakuje kadry, żeby go poprowadzić. Na 1 stopniu mechatronice kiedyś otworzyli taką specjalność i okazało się, że prowadzący niewiele wiedzą o tym :) np. zajęcia z protetyki prowadził facet, który normalnie zajmuje się obróbką plastyczną metali. Przyszedł na wykład i powiedział, że nie wie o czym ma gadać :) Na 2 stopniu w ogóle nie otworzyli tej specjalności.

Podobno kierunek IB na pierwszych dwóch latach pokrywa się z inżynierią materiałową. A co do reszty to nie wiadomo, bo póki co nie ma dalszych lat.

Tak więc nie pchajcie się na to, bo to tylko ładnie wygląda na drzwiach otwartych. Jeżeli interesuje was medycyna to śmigać na uniwersytet medyczny, a jeżeli mechanika to lepiej wybierzcie budowę maszyn.
  • REKLAMA
  • #12 11037072
    tzok
    Na UŚ też jest taki kierunek - porażka! W przypadku UŚ to jest informatyka z elementami podstaw medycyny, ale nie daje kompletnie żadnych uprawnień w kierunku obsługi sprzętu medycznego. Studenci muszą równolegle chodzić do technikum dla dorosłych, żeby w ogóle móc pracować ze sprzętem medycznym.

Nie pchajcie się w kierunki, które się ładnie nazywają!!! Idee były szczytne, ale za 50zł/h żaden specjalista z branży nie przyjdzie na uczelnię prowadzić wykładu czy laboratorium, więc całość jest obsługiwana przez katedrę/instytut który tę specjalność otworzył.
  • REKLAMA
  • #13 11037084
    Kmysz
    Poziom 2  
    Hm, to rzeczywiście nieciekawie. A wie ktoś coś o tym kierunku na PG? Jest tam już prowadzony od paru lat i wygląda ciekawie. Z tego co się orientuję jest ukierunkowany na informatykę i elektronikę w medycynie, ale nie wiem jak z kadrą, kwalifikacjami po studiach...
  • #14 11037191
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    Poszukaj nieoficjalnego forum uczelni i zobacz, czy tam nie ma informacji, po czym ewentualnie zapytaj.
  • #15 11037495
    tzok
    Przejdź się na uczelnię i popytaj studentów... teraz trochę późno ale na pewno jeszcze trafisz na jakiś egzamin albo poprawkowiczów. Przede wszystkim pytaj czy dostają jakikolwiek uprawnienia do pracy na sprzęcie medycznym (USG, EKG, RTG, TC). No i jeszcze odpowiedz sobie na pytanie co zamierzasz robić po takich studiach? Procować jako konserwator takiego sprzętu? Jako jego konstruktor? Jakie jest zapotrzebowanie na rynku na takich specjalistów?
  • #16 11037502
    Kmysz
    Poziom 2  
    Jeśli chodzi o forum, to już szukałam takiego, ale nie mogłam znaleźć aktualnego.
    A przejść się na uczelnię byłoby mi raczej trudno, jako że mam do niej ok. 300 km :D
  • #17 11038684
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    tzok
    To nie do końca tak. Uczelnie łapią na gwałt studentów co życia nie znają na nazwy i kierunki to fakt. Ale kiedyś informatyka na Uś w Sosnowcu była nowa i to na wydziale nauki o materiałach. Kto się tam wtedy załapał dziś ma pozycje znacznie lepszą niż ktoś kto to kończy dziś. Poznaliśmy z kumplem z roku przy pewnej okazji, jeszcze jako studenci zresztą, z zupełnego przypadku człowieka co skończył w jednym z pierwszych rzutów i tak od słowa do słowa.

Ale do czego zmierzam
    To jest tak ze kto pierwszy ten lepszy.
    Z takimi kierunkami to jest trochę tak jak ze złotem w Klondike, wygrali pierwsi ale nie wszyscy, a w zasadzie nie wielu z nich. To jest rosyjska ruletka. Trzeba mieć jaja i pomysł jak to wykorzystać. To jest ryzyko które trzeba skalkulować na trzeźwo. I wcale go nie trzeba podejmować. Można wtopić albo wypłynąć. Niestety można wtopić na koncertowo i zostać z łapką w nocniku wiec to nie jest droga dla wszystkich. Na pewno nie dla takich którzy sobie z taka ewentualnością nie będą potrafili poradzić. Przyjdzie taki moment ze zostanie się z dyplomem i będzie trzeba się pchać oknem tam gdzie wywalili drzwiami. Jak ktoś tego nie potrafi to powinien celować w bezpieczniejsze opcje. Tu dobrym przykładem rozsądku jest moja kuzynka która poszła na studia jakie jej się podobały, ale w międzyczasie zrobiła technikum kosmetyczne tak ze jak się obudziła z dyplomem to była kosmetyczką, a jak się za jakiś czas otwarła w jej okolicy pewna firma i zrobiło się zapotrzebowanie na jej wykształcenie to ona już była a inni biegli dopiero na studia.
    Pracy dla wszystkich nie starczy to fakt. Są prostsze rozwiązania mniej ryzykowne z tym tez nie sposób polemizować. I faktem jest ze ryzyko istnieje i jest to opcja nie dla każdego
    No ale też wszyscy urzędnikami nie zostaną. Czasem niszowy kierunek to atut a czasem przekleństwo wszystko zależy od wielu czynników. Moja kuzynka najpierw żałowała a teraz nie żałuje ale równie dobrze mogło być na odwrót.
  • #18 11040471
    tzok
    Tommy82 napisał:
    tzok
    To nie do końca tak. Uczelnie łapią na gwałt studentów co życia nie znają na nazwy i kierunki to fakt. Ale kiedyś informatyka na Uś w Sosnowcu była nowa i to na wydziale nauki o materiałach. Kto się tam wtedy załapał dziś ma pozycje znacznie lepszą niż ktoś kto to kończy dziś. Poznaliśmy z kumplem z roku przy pewnej okazji, jeszcze jako studenci zresztą, z zupełnego przypadku człowieka co skończył w jednym z pierwszych rzutów i tak od słowa do słowa.
    ...pracuję w II na UŚ w Sosnowcu, więc wiem co piszę. Te obecnie otwierane "na gwałt" modne kierunki są pozbawione kadry, a tak specjalizowany kierunek jak IB bez kadry to nieporozumienie, ani nie będzie lekarzem, ani technikiem obsługi sprzętu medycznego ani informatykiem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat progów punktowych na nowym kierunku inżynierii biomedycznej na Politechnice Poznańskiej (PP). Użytkownicy wskazują, że jako nowy kierunek, istnieje szansa na łatwiejsze przyjęcie, jednak progi będą ustalane na podstawie liczby chętnych. Wiele osób wyraża obawy dotyczące jakości kształcenia oraz braku odpowiedniej kadry dydaktycznej, co może wpłynąć na przyszłe możliwości zawodowe absolwentów. Użytkownicy sugerują, aby przyszli studenci dokładnie zbadali program nauczania oraz zapotrzebowanie na rynku pracy w tej dziedzinie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA