logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamienniki akumulatorów do aparatów fotograficznych a wyświetlanie stanu baterii

Szenlon 07 Cze 2011 21:16 1715 4
  • #1 9587452
    Szenlon
    Poziom 2  
    Witam. Jak w temacie. Czy jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć od czego zależy to, czy stan naładowania akumulatora (zamiennika) będzie wyświetlany na ekranie aparatu? Niektórzy twierdzą, iż zależy to od tego czy taki akumulator posiada specjalny chip. Inni natomiast uważają, iż związane jest to z wykrywaniem napięcia na stykach akumulatora.
    Bardzo mnie to ciekawi, bo jak wiadomo stan naładowania jest dość istotnym aspektem, a niestety nie każdy akumulator daje taką możliwość.
    Jest szansa, że ktoś mi to wyjaśni? Będę wdzięczny za pomoc :)
  • #2 9587528
    emil134679
    Poziom 13  
    Ocena: 90
    Napięcie jest poprostu odczytywane takim jakby miernikiem w aparacie i on przekłada to sobie na kreski
    Telefony widzą podróby baterii bo ich parametry napięciowe itd. się nie zgadzają
    W bateriach nie ma chipa (wiem, bo rozbierałem :D)
  • #3 9587543
    Szenlon
    Poziom 2  
    Ok rozumiem. Tylko dlaczego oryginalne akumulatory bez problemu wyświetlają stan naładowania a większość tańszych zamienników ma z tym problem?
  • #5 9595461
    Oqrek
    Poziom 2  
    Podróby nie mają przeważnie deklarowanej pojemności a przede wszystkim nie koniecznie są to ogniwa litowo-jonowe i w związku z tym mają inne parametry niż oryginał.
REKLAMA