logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozłącznik Z-SLS 63A Moeller nie załącza obwodu - co może być przyczyną?

praesepe 09 Cze 2011 08:20 1673 7
REKLAMA
  • #1 9592139
    praesepe
    Poziom 10  
    Witam wszystkich,

Mam w pracy problem z rozłącznikami ( duża ilość) Z-SLS 63A Moellera na bezpieczniki D02 ,
    przy ich zamykaniu nie zawsze załączają obwód, raz jednej fazy raz więcej.
    Wkładki są różnych producentów więc wykluczam zły rozmiar wkładek.

Czy ktoś z Was miał taki problem?
    Do producenta jeszcze nie pisałem.

Pozdrawiam
    Praesepe
  • REKLAMA
  • #2 9592338
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    Ocena: 209
    Nie rozłączałeś albo łączyłeś pod obciążeniem? Może iskrzyło i masz teraz zabrudzone styki?
  • REKLAMA
  • #3 9592424
    praesepe
    Poziom 10  
    Nie załączałem ani nie rozłączałem pod obciążeniem, to są nowe rozdzielnice i nowe aparaty.
    Wygląda mi to na jakąś feralną serie od producenta, tylko dużo tego jest i będzie problem wymienić wszystkie.
    Duży problem jest z tymi wyłącznikami, załączasz np.silnik, a tu Ci jedna faza nie dochodzi :/

Może ktoś już to przerabiał?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 9596362
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    Ocena: 209
    Bo silnik najlepiej zabezpieczyć wyłącznikiem silnikowym. Ewentualnie czujnik obecności 3 faz. A takim rozłącznikiem nie należy go załączać..
  • #5 9598756
    praesepe
    Poziom 10  
    i właśnie dlatego aparat nie łączy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 9599131
    Kaz K
    Poziom 20  
    Ocena: 149
    To jest rozłącznik bezpiecznikowy ( wkładasz bezpiecznik i załączasz !) a nie wyłącznik . Do czynności załącz - wyłącz urządzeń służą wyłączniki!!! A odnośnie pytania zdarza się , że czasem nie przewodzi taki rozłącznik ale sporadycznie. Jeśli więc załączałeś tymi rozłącznikami silniki to się nie dziw że padają i nie sądzę by uznano Ci reklamację jak zobaczą stan styków.

www.moeller.pl/artykuly/Elektroinstalator_6'06_RSO_Tytan.pdf

W związku z usunięciem wiadomości innego użytkownika, ten post edytowałem. [Łukasz]
  • #7 9600244
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    Może tak Koledzy zapoznaliby się wcześniej ze znaczeniem pojęcia "zdolność łączeniowa", co?
    Podać linki, czy sobie poradzicie?
  • #8 12241733
    praesepe
    Poziom 10  
    dziękuje za wypowiedzi
    tak jak wspomniałem nie załączałem tych aparatów pod obciążeniem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z rozłącznikami Z-SLS 63A Moellera, które nie zawsze załączają obwód, co objawia się brakiem zasilania w jednej lub więcej fazach. Wkładki bezpiecznikowe są różnych producentów, co wyklucza problem z ich rozmiarem. Odpowiedzi sugerują, że rozłączniki nie powinny być używane do załączania silników, a ich sporadyczne problemy z przewodnictwem mogą wynikać z niewłaściwego użytkowania. Użytkownik nie załączał urządzeń pod obciążeniem, co może wskazywać na wadliwą serię produktów. Wskazano również na znaczenie używania odpowiednich wyłączników silnikowych oraz czujników obecności faz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA