logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iveco 3.0 Hpi 2006r - czarny dym i brak mocy po regeneracji wtryskiwaczy

ekka 10 Cze 2011 21:45 8762 7
REKLAMA
  • #1 9598102
    ekka
    Poziom 17  
    Ocena: 243
    Witam Szanowne grono, mam duży dyskomfort dotyczący naprawy samochodu jak w temacie, a mianowicie po regeneracji wtryskiwaczy w firmie BOSCH auto radykalnie zwiększyło spalanie i zaczeło dymić na czarno po dodaniu gazu w granicach 2000-2500 obr/min oraz straciło ducha,zakupiłem inne wtryskiwacze po stwierdzeniu takiej przypadłości wynikającej z regeneracji wtryskiwaczy, jednak przyczyna nie ustała, podstawiłem dodatkowo inna turbinę(od tego samego modelu bez elektrozaworu sterującego) , nastawnik pompy CR, czujnik faz rozrządu, czujnik ruchu wału korbowego, czujniki temperatury, intercooler, układ dolotowy, układ wydechowy odłączyłem, w diagnostyce komputerowej błędów brak, parametry pracy ok, brak pobierania oleju, sprężanie na poszczególnych cylindrach super a usterka cały czas obecna macie może jakiś pomysł bo ręce mi już opadają,nie chcę myśleć ale podejrzewam sterownik silnika . Czy mam rację jak myślicie , może mieliście podobną sytuację udzielcie pomocy bo robię od 20 lat małe średnie i duże ale ten przypadek mnie dobija z Góry Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 9602330
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 9602370
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    Podłącz manometr w dolot i porównaj ciśnienie turbo pokazywane przez czujnik i rzeczywiste
  • #4 9602472
    ekka
    Poziom 17  
    W tym modelu były trzy rodzaje silników silników 3,0Hpi ten który jest tutaj nie posiada EGR ani też katalizatora a turbina sterowana jest podciśnieniem bez elektrozaworów sterujących ,myślałem szczerze o tym czujniku ciśnienia w kolektorze ssącym i jutro porównam te ciśnienia Dziękuję za podpowiedzi i sugestie oraz oczekuję na kolejne podpowiedzi.
    Pozdrawiam Wszystkich i Dziękuję
  • REKLAMA
  • #5 9617971
    skorp
    Specjalista - IVECO Trucks
    Ocena: 346
    bez diagnostyki komputerowej możesz strzelać jak kulą w płot.Wtryskiwacze w tym modelu są programowalne co ma znaczenie. po regeneracji musi być nadany odpowiedni kod do programowania i nie można ich zamieniać.Tak że kolego tylko serwis.
  • REKLAMA
  • #6 9638648
    ekka
    Poziom 17  
    Kolego to jest model Iveco 3,0 HPI z 2006r, w tym modelu wtryskiwacze są jeszcze starej generacji i nie są programowane jak pisałeś, pierwsze co było robione w tym aucie to diagnostyka komputerowa i podgląd parametrów pracy itd.
    Ale Dziękuję i Pozdrawiam
  • #7 9653605
    WBART
    Poziom 19  
    Ocena: 156
    Witam, i poradziłeś sobie z problemem, moim zdaniem jeżeli dymi na czarno a wtryski ok to zająłbym sie przepływką. Mam podobny problem z Boxerem 3.0 , brak mocy tylko ze w ogóle nie kopci , wszystkie parametry prawidłowe( ciśnienie na szynie , ciśnienie powietrza itp) a jechać nie chce i na postoju wchodzi tylko na 3200 obr/min i ręce mi już opadają.Co do iveco to nie wiem jak tam jest rozwiązane ale w boxerach jest przepustnica elektroniczna i lubiła się zacierać , jak stanie na pozycji przymkniętej to będzie kopcił i będzie słaby bo powietrza bedzie miał za mało.
  • #8 9656800
    ekka
    Poziom 17  
    Dziękuję wszystkim za pomoc autko naprawione temat zamykam nigdy więcej takich niespodzianek Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Iveco 3.0 HPI z 2006 roku, który po regeneracji wtryskiwaczy w firmie BOSCH zaczął dymić na czarno, zwiększyło się spalanie, a moc silnika spadła. Pomimo wymiany wtryskiwaczy, turbosprężarki oraz różnych czujników, problem nie ustąpił. Użytkownik podejrzewa sterownik silnika jako przyczynę. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie EGR, ciśnienia doładowania oraz przepływomierza, a także zwrócono uwagę na konieczność programowania wtryskiwaczy w niektórych modelach. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA