Witam! Dzisiaj chciałbym zaprezentować ostatnio zrobioną przeze mnie konstrukcję, jaką jest zasilacz oparty o znany schemat z electronic lab, lecz korzystam z płytki użytkownika Duch_, ponieważ jest ona bardzo sensownie zaprojektowana.
Wybrałem tą konstrukcję, ponieważ kilku znajomych oraz wiele ludzi na elce go ma i zachwala. Zrobiłem dodatkowo multimetr z elfly, ponieważ jest bardzo funkcjonalny, a rozwiązanie mierników na LEDach nie podoba mi się.
W zasilaczu pozwoliłem sobie zmodyfikować następujące rzeczy:
-kondensator filtrujący zmieniony z 3300uF na 10000uF
-tranzystor mocy 2N3055 został zastąpiony dwoma tranzystorami BD249C z wyrównawczymi rezystorami emiterowymi (0R1 10W)
-tranzystor 2N2219 zastąpiony popularnym BD139 z radiatorem
-rezystor 0R47 5W zastąpiony dwoma połączonymi równolegle 0R51 10W
-diody prostownicze zastąpione mostkiem prostowniczym dużej mocy
Płytka zasilacza oraz multimetru wykonane w domu za pomocą termotransferu, załącz wyjście oraz zabezpieczenie termiczne rysowane lakierem do paznokci.
Obudowa użyta w zasilaczu to T-74. Metalowa solidna obudowa. Nie jest ona pokaźnych rozmiarów, jednak nie chciałem ogromnego zasilacza, a w tej idealnie da się zmieścić wszystko co potrzebne. Radiator wysoki na 8cm. Cała mechaniczna obróbka wykonana została w domu za pomocą multiszlifierki, wiertarki stołowej oraz innych drobnych narzędzi jak punktak czy pilniki. Na przodzie obudowy folia samoprzylepna z nadrukiem (panel zaprojektowany w Front Designer).
Dodałem dodatkowo:
-układ załączający wyjście (można ustawić wartości prądu i napięcia z podpiętym obciążeniem a następnie wartości te załączyć na wyjście)
-zabezpieczenie termiczne (rozłącza główne trafo i zasilacz po osiągnięciu temperatury 80 stopni, a załącza, gdy ten ochłodzi się do 60)
-sterowanie wentylatorami (odbywa się za pomocą regulatora na LM317t z termistorem)
Do zasilania zasilacza użyty został transformator toroidalny 2x12V 250W (uzwojenia wtórne połączone w szereg), natomiast układ załączający wyjście, zabezpieczenie termiczne, sterowanie wentylatorami oraz multimetr z osobnego zasilacza impulsowego 12V 700mA.
Zbudowanie zasilacza zajęło mi ok. 20dni (29 godzin ciągłej pracy licząc wytrawianie płytek, obróbkę mechaniczną, lutowanie, itp.). Zasilacz wykonany zostałby szybciej, jednak stosunkowo długo czekałem za dostawą obudowy.
Kosztorys:
-trafo główne 85zł
-zasilacz impulsowy miałem
-laminat 9zł
-obudowa 40zł
-radiator 18zł
-złącza, przewody 30zł
-wentylatory miałem
-części elektroniczne 110zł
-drobnica 35zł
Łącznie 327zł
Wrażenia:
Zasilacz testowałem bez wentylatorów obciążając go 6A przy 12V. Dodatkowo do układu podłączony był termometr elektroniczny (blisko tranzystora mocy). Gdy temperatura osiągnęła 80 stopni, układ rozłączył zasilacz, więc miałem pewność, że zabezpieczenie termiczne działa. Następnie założyłem wentylatory, wyregulowałem sterownik i testowałem w ten sam sposób. Zasilacz nie osiągał wtedy wartości, przy której powinien zostać rozłączony, chodził normalnie i nie grzał się mocno. Napięcie na wyjściu spada minimalnie, przy obciążeniu 2A przy 12V na wyjściu mamy 11,97V. Przebiegów na wyjściu nie miałem jeszcze okazji sprawdzić, ponieważ nie mam dostępu do oscyloskopu.
Reasumując, jak na wydane pieniądze, poświęcony czas na realizację tego projektu oraz ostateczny efekt jestem zadowolony.
Fajne? Ranking DIY