logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wydajny antywirus dla netbooka Intel Atom N270 i PC P4 2.4 z 1GB RAM

Alana 17 Cze 2011 12:45 5270 16
REKLAMA
  • #1 9622535
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Potrzebuje porady na temat wydajnego antywirusa, takiego ktory wgrany na komputer typu netbook Intel Atom N270 1GB RAM lub na starszy PC - P4 2.4 1GB RAM totalnie ich nie zamuli.

Prosilabym o rozwiazania darmowe jak i komercyjne bo jeden z tych komputerow pracuje w firmie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9622573
    toffik
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Osobiście używam KIS od 5 lat i nie mogę na niego narzekać. Można tanio kupić licencję dla kilku stacji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9622640
    jarekm27
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Wypróbuj Avira AntiVir, nie wiem jak sie zachowuje
    na netbookach, ale obciążenie systemu jest symboliczne...
  • Pomocny post
    #5 9622641
    przemekczar
    Poziom 10  
    Nod32 v4 bierz spokojnie. Za v5 nie ręcze bo nie testowałem.
  • Pomocny post
    #7 9623842
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #8 9624233
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6507
    Jak kiedyś nie znosiłem Avasta tak teraz bardzo się poprawił jeśli chodzi o obciążenie systemu, także polecam, z komercyjnych - NOD32. Wcześniej instalowałem AVG ale ostatnie wydania stały się bardziej zasobożerne.
  • Pomocny post
    #9 9624373
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3331
    Wszystkie antywirusy obciązają system w duzym stopniu
    Czasem nawet na naprawde dobrym sprzecie potrafi zamulic komputer..

Kiedyś raz jeden trafiłem na naprawde dobry program AVG, niestety nie pamietam która to była wersja.. Ale było to hmm.. około 5 lat temu..

Więc moja rada..
    Program AVG stara wersje, kiedy to komputery miały durony 800mhz i 128mb ramu..
    Potem zrobić jedynie aktualizacje bazy wirusów.. To według mnie najrozsądniejsze rozwiązanie by potem mozna było normalnie korzystać z komputera..
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 9624442
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Alana napisał:
    Dziekuje kolegom za sugestie, czekam na dalsze.
    Tylko AVIRA - używam od kilku ładnych lat - jest super !
  • Pomocny post
    #11 9624764
    kolokat
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Wszystkie antywirusy są na jedno kopyto, jeśli klient nie szuka materiałów "naukowo przyrodniczych" w kategoriach xxx.
    Mam na netbooku zainstalowany Avast! Prawie w ogóle nie obciąża i dobrze chroni...
    Na kompie taty, o identycznych parametrach, również pracuje Avast! i nie sobie dobrze radzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 9632282
    przemekczar
    Poziom 10  
    nioop napisał:

Kiedyś raz jeden trafiłem na naprawde dobry program AVG, niestety nie pamietam która to była wersja.. Ale było to hmm.. około 5 lat temu..

Więc moja rada..
    Program AVG stara wersje, kiedy to komputery miały durony 800mhz i 128mb ramu..
    Potem zrobić jedynie aktualizacje bazy wirusów.. To według mnie najrozsądniejsze rozwiązanie by potem mozna było normalnie korzystać z komputera..

To była wersja 7 której sam kiedys uzywałem. Bardzo mało zasobozerna i faktycznie była najlepszym rozwiazaniem dla maszyn nawet słabszych. Niestety potem wprowadzili "8" o wiele wolniejszą a aktualizacje dla v7 wyłączyli, wiec dzisiaj juz moze nie być skuteczna.
  • Pomocny post
    #13 9632386
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #14 9634947
    Bizon_nizinny
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Panda. Dziwię się, że jeszcze nikt nie wymienił. Ona dużo oszczędza mocy przerobowych dzięki systemowi KI, więc ma w tym przewagę sprawnościową nad innymi av-ami.
  • #17 9991654
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Zainstalowalismy NOD32 i sie okazalo ze jest to na ta chwile wystarczajaco wydajny antywirus zeby klienci nie narzekali na "zamulki".

Avast testowalam na mojej maszynie i bardzo nie podoba mi sie to ze probuje byc "za madry" - chodzi o moduly ochrony przed rootkitami - ktos zaawansowany tego nie strawi bo skutecznie przeszkadza w pracy, poczatkujacy i tak kliknie "przepusc". Nie polecam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy poszukują wydajnych antywirusów dla netbooków z procesorem Intel Atom N270 oraz starszych komputerów PC z procesorem P4 2.4 i 1GB RAM. Wśród rekomendacji znalazły się zarówno darmowe, jak i komercyjne rozwiązania. Użytkownicy polecają Avira AntiVir oraz Avast, które charakteryzują się niskim obciążeniem systemu. NOD32 również zyskał uznanie, zwłaszcza w wersji 4, jako skuteczny i mało zasobożerny. Wspomniano również o Panda, która wykorzystuje sztuczną inteligencję do oszczędzania mocy obliczeniowej. Użytkownicy zauważyli, że wiele programów antywirusowych może znacząco obciążać system, co jest problematyczne na starszym sprzęcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA