logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozwiązać brak komunikacji Atmega32 z programatorem USBasp?

maciek_90 08 Lip 2011 15:13 1535 7
REKLAMA
  • #1 9696056
    maciek_90
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Witam, zakupiłem nową Atmege32 i programator usbasp. Po zainstalowaniu programatora (windows 7) i podłączeniu atmegi (na płytce stykowej) chciałem najpierw odczytać fusebity, później próbowałem wgrać jakiś program (migające diodki, program działający pochodzący jeszcze z czasów technikum) niestety żadna z tych czynności się nie powiodła, a jedynym efektem był komunikat błędu odczytu/zapisu. Przestawiałem programator fast/slow, podłączałem kwarce (4,5MHz, 8MHz, 16MHz) próbowałem różnych programów (avrdude, khazam AVR), sprawdzałem podłączenie programatora do uC, od 3 dni czytam forum elektrody i inne polecane przez google jednak bez efektu. Dlatego postanowiłem zapytać doświadczonych kolegów co może być przyczyną tej niemocy.

Dołączam jeszcze okno błedu
  • REKLAMA
  • #2 9696109
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    Poproszę:
    1. Schemat
    2. Zdjęcia układu na stykówce
    Sprawdź czy na pewno wszystko masz podłączone poprawnie (wszystkie zasilania i masy) czy gdzieś nie pomieszałeś pinów?
    Bo ewidentnie nie ma komunikacji z kością
  • REKLAMA
  • #3 9696193
    maciek_90
    Poziom 13  
    Przejścia sprawdziłem wszystko ok.
    Na płytce stykowej przejścia są "po długości"
    Zdjęcie podłączenia:
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 9696346
    maciek_90
    Poziom 13  
    Faktycznie brakowało rezystora między Vcc i reset, dodałem rezystor jednak problem pozostał.
  • #7 9696421
    piotrva
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 735
    A jaki prąd pobiera atmega32?
  • #8 9696445
    maciek_90
    Poziom 13  
    Po zasileniu megi z usb wszystko zaczęło działać, a problemem był brak rezystora przy resecie, i za małe napięcie zasilania (ładowarka od noki+7805). Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc. Problem rozwiązany.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik miał problem z komunikacją między mikrokontrolerem Atmega32 a programatorem USBasp. Po podłączeniu i próbie odczytu fusebitów oraz wgrania programu, napotkał błędy odczytu/zapisu. Użytkownik sprawdził połączenia, zmieniał ustawienia programatora oraz kwarce, jednak bez skutku. Po dodaniu rezystora między Vcc a reset oraz zasileniu Atmegi z USB, problem został rozwiązany. Okazało się, że pierwotne zasilanie z ładowarki było niewystarczające.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA