Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Robot na zdalne sterowanie - szukam schematu

mar00111 24 Nov 2004 10:15 7145 32
    mar00111
    Level 12  

Witam!
    Jestem poczatkującym elektronikiem, chciałbym zbudować robota na zdalne sterowanie. Nie posiadam w swoich zbiorach zadnych schematów
    zdalnych sterowań!
    Czy Ktoś ma takie schematy. Interesowały by mnie wszystkie jakie kto ma, a w szczegulności takie o duzym zasięgu i jak największej liczbie kanałów.

Z góry dzieki.
    Pozdrawiam.
    malysz
    Level 12  
    Witam!

Polecam czasopisma tam jes dość dużo tego typu projektów np. w tym numerze EP był projekt robota.

Pozdro
    malysz
    mar00111
    Level 12  
    Witam!
    Odnośnie projektu to ja jóż posiadam takowy, tylko jak narazie brakuje mi sterowania. Nie mam zadnych schematów, i to jest muj problem.

Pozdrawiam!
    Anonymous
    Anonymous  
    Johnma
    Level 15  
    Chcesz koniecznie zrobić zdalne sterowanie?Może lepiej wykorzystać coś niedrogiego fabrycznego sprawdzonego...
    może elmes np.
    mar00111
    Level 12  
    witam!
    Ten robot bedzie wmiare duzy. Dokładnych wymiarów jeszcze nie znam ale tak orientacyjnie bedzie miał 60-80 cm długości 40-50 cm szerokości i 20-30 cm wysokości. Zainteresowała mnie ta metoda sterowania przez internet na palmtopa mnie nie stać ale jakiegoś starego kompa (mniej więcej PII 400Mhz 64 MB ramu) to bym wytrzasnoł. Kazda pomoc jest przydatna.
    Dzięki!

Pozdrawiam!
    mrrudzin
    Level 39  
    Zajrzyj na www.hercules.webpark.pl.

Masz schematy i wykonanie robota syterowanego z komputera. Łatwo można sam komputer sterować na odległość (przez LAN) albo Ired blootooth czy cotam chcesz. A jak nie, to zawsze można zrobić na uP i sterować jakąś aparaturą - wysyłać sygnał jak łączem szeregowym. Im dłuższe słowo przeyłasz tym więcej kanałów masz.... Można też LAptop / Palmtop i Wifi
    Anonymous
    Anonymous  
    linx
    Level 21  
    Można odbiedy wstawić silnik nawet od WSK (~6,5 KM) 125ccm lub od simsona (3,8 KM) 50ccm.
    madart
    Level 26  
    Mozesz sprecyzowac zastosowanie tego robota?
    Jesli chodzi o kompa na pokladzie to moze k sieciowa radio i lan, wtedy przesylanie obrazu i dzwiek u to blahostka, a reszta tez nie powinna sprawdzic problemu.
    No ale po co od razu robic z tego RoboCop'a :D , jesli to ma byc zabawka lub cos w rodzaju battle bota to mozna kupic male autka zdlanie steroawane np po 20zl w hipermarkecie i wyciagnac sterowanie. Starcza na prawo/lewo/przod/tyl + np odpalenie broni ;)

Ew. poszukja na forum, jest caly dział zajmujacy sie tym.
    mar00111
    Level 12  
    Witam!
    odnośnie napendu to wolałbym elektruczny np dwa silniki od wycieraczek fiata125 lub cos podobnego. Zasilanie, myślałem o akumlatorze 12V 100-200 Ah po mojemu wystarczyłby do zasilenia bynajmniej 5 silników o mocy 20-50W tak aby napięcie w nim nie spadło ponirzej 11.5V poniewarz chciałbym z niego czerpac prąd do zasilenia kompa.
    Do zasilania konpa trzeba by zrobic jakis zasilacz aby czerpał prad z akumlatora podnosił jego wartość np do 15V a pużniej stabilizował na 12V i 5V tak aby zapobies zachwianiom napięcia przy rozruchu silnika itp.Moze już ktos robił kiedys taki zasilacz i ma schematy.
    Karzde pomysły mile widziane.
    Dzięki.
    POZDRAWIAM!
    mar00111
    Level 12  
    witam!
    ale zapomniałeś o jednym bedzie zajmowal tez miejsce a chodzi o to aby byl jak najmniejszy pozatym musiałby mieć pojemność około 20-30 Ah a taki juz kosztuje 100-140zł a zrobienie takiego zasilacza nie powinno kosztować wiecej nizeli 80-90zł
    pozdrawiam!
    anonim206
    Level 13  
    Mam pytanie czy ma ktoś schemat przetwornika który jest umiesczony na stronie hercules.webpark.pl

i czy mógł by mi go ktoś przesłać?

wojti5(malpa)op.pl
    anonim206
    Level 13  
    chodzi o przetwornik zapomocą którego łącze komputer z robotem
    na stronie były schematy ale ne znalazem schematu przetwornika lpt/robot
    mar00111
    Level 12  
    witam!
    odnosnie kompa to ja juz man PII400 MZh 64Mb RAM_u itd A dlatego taki mocnyt bo planuje zrobic lacznosc bezprzewobowa i w przyszłosci przesylanie obrazu z kamerki na robocie ( też miałem go za grosze dokładnie za 70 zl z monitorem i cala reszta) tylko nie wiem czy morzna pod win98 z jednego kompa wydawac polecenia drugiemu tak aby sterował robocikiem, u mnie najwiecej problemów bedzie z napisaniem programu który bedzie tym sterował!

pozdrawiam!
    anonim206
    Level 13  
    poszukaj w internecie ja znalazłem wiele programów ale lepiej by było robota połączyć z kompem za pomocą lpt i on by miał win xp ipulpit zdalny lub linuksa w trybie tekstowym, (do linuksa łatwo napisać taki program)
    mrrudzin
    Level 39  
    Dokładnie, podobnie w SBS 2000 lub 2003 server jest usługa Active Directoiry. Układ domenowy. Stawiasz OS-a i podpisansz się z zewnątrz jako root zdalny. XP też ma tą funkcje. Efekt takiego działania jest taki, że na cienkim kompie (klient) otwiera Ci się okno przeglądarki i w nim pulpit kompa z SBS (lub innym) (server).

Podkreśliłem to że komp klienta może być cienki, bo pamiętam jaki fenomenalny efekt wywołał na mnie komp (pII 166 MHz) na którym pojawił się pulpit jak w XP, można było pracować w OFFICE 2003 i wszystko śmigało jak głupie;)

Dodano po 6 [minuty]:

anonim206 wrote:
    chodzi o przetwornik zapomocą którego łącze komputer z robotem
    na stronie były schematy ale ne znalazem schematu przetwornika lpt/robot

W zakładce schematy jest schemat kontrolera A i schemat kontrolera B.

Cały kontroler (wydaje mi się że o to Ci chodzi mówiąc przetwornik) to tylko bramki zabezpieczające port, układy ULN 2803 , kilka LED-ów i troszkę rezystorków...
    Całe sterowanie odbywa się programowo...

Nawiasem mówiąc moja praca dyplomowa powoli nabiera rumieńców i jak ją skończe, zamierzam opublikować ją na mojej stronie (www.hercules.webpark.pl) Tam wszystko jest opisane dokładniej niż na sronie.
    anonim206
    Level 13  
    dziękuje mrrudzin
    A jak delphi połączyć port lpt z kontrolerem (jakie komendy)
    mrrudzin
    Level 39  
    Program do obsługi pisałem w C++.
    Używałem tam poleceń outport(adres,wartość) aby wysłać na port (378h) wartość (podajesz np 3, jest to automatycznie kodowane w BCD)
    i inport aby zczytać z portu (inport(adres)).

Musisz poszukać podobnych poleceń w helpie (te są w standardowej bibliotece c++ chyba dos, ale nie jestem pewny).

Jeżeli sprawa Cię interesuje, mogę napisać i umieścić kody programów wysyłających i zczytujących z portu (oczywiście w c++).
    anonim206
    Level 13  
    dziękuje za szybką odpowiedź a co do komedn to mozna by bylo prosic
    anonim206
    Level 13  
    Dziękuje, ale mam pewien kłopot i nie moge tego ściągnąć?
  • Helpful post
    mrrudzin
    Level 39  
    Widzę, że już się pojawiło, więc nie powinno być problemów ze ściągnięciem. Jakby ktoś czegos z tych programów nie qmał, chętnie podpowiem...

Ale wydaje mi się że po przeczytaniu pliku z rworią wszystko powinno być jasne...
    maverlick
    Level 16  
    Jeśli chodzi o samo zdalne sterowanie, to czy zamiast kompa, nie prościej było by zainwestować w profesjonalną aparaturę modelarską, pięć, lub sześć kanałów? A układy wykonawcze zrobić na serwach?