logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Specjalna łopata do kopania dołków pod słupki ogrodzeniowe.

dylus1 18 Sie 2011 21:21 45229 16
  • #1 9838489
    dylus1
    Poziom 16  
    Ocena: 93
    Witam, ostatnio przerabiam temat ogrodzenia na działce i chciałem się podzielić pomysłem na kopanie dołków do słupków ogrodzeniowych.
    Na rynku są dostępne świdry do wiercenia, ale nie zdają one egzaminu jeśli trafimy na kamień. Dlatego:
    Wykonałem coś podobnego do podwójnego szpadla połączonego zawiasem.
    całość została wykonana z tego co miałem akurat pod ręką (liczy się działanie - nie wygląd)

Mój przyrząd kopie dołki bez problemów na głębokość 1 metra. średnicy około 22cm.
    zapraszam do komentowania.
    :idea:
    Specjalna łopata do kopania dołków pod słupki ogrodzeniowe. Specjalna łopata do kopania dołków pod słupki ogrodzeniowe.
  • #2 9838636
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 9838678
    bogi
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    Z jakiej grubości blachy wykonałes ten przyrząd? Szkoda, że nie pojawił się wcześnie bo się trochę namęczyłem przy "wykopach".
  • #4 9838691
    dylus1
    Poziom 16  
    Trójniki są zbędne, akurat miałem tylko takie kawałki rur. :D
  • #5 9838692
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2103
    Po co mufki jeśli ich można by nie stosować? Trójnik pełni prawdopodobnie role odboju, by nie uszczypnąć się przy górnych uchwytach.

Rewelacyjny temat jak na forum elektroniczne...proponuje o przeniesienie na forum muratora...
  • #6 9838711
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 9838714
    dylus1
    Poziom 16  
    bogi napisał:
    Z jakiej grubości blachy wykonałes ten przyrząd? Szkoda, że nie pojawił się wcześnie bo się trochę namęczyłem przy "wykopach".

blachy są dwie 1mm zespawane razem po wcześniejszym wygięciu i przycięciu. razem są sztywne.

Dodano po 1 [minuty]:

Motronic napisał:
    Ciężko się wyciąga z urobkiem?

idzie w miarę lekko, zrobię film to zaprezentuję na youtube. :)
  • #8 9838737
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 9838753
    dylus1
    Poziom 16  
    Motronic napisał:
    No a w mokrym gruncie? W glinie?

jak doszedłem do gliny to nadal szło kopać (wolniej), ale glina jak wiadomo lepi się do wewnętrznej części i trzeba pomóc ręką zdjąć urobek.:|
  • #10 9838915
    kidu22
    Poziom 35  
    Ocena: 740
    Dobra a jak trafisz na kamień to jak go wyciągasz?
    Albo cegłe?

Ja używałem świdra do kopania otworów pod słupy do uprawy fasoli na sznurkach, zrobiony z dyfra .
    Możesz też jechać powoli i drążyc rowek.
    Nie trafiał sie mi nigdzie gruz.
  • #11 9838929
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2581
    Bardzo ciekawe rozwiązanie, mnie też czeka wykonanie ogrodzenia, więc inspiracja jak znalazł.
    Chodzi mi tylko po głowie lekka modyfikacja- zmiana zawiasowania na krzyżowe/nożycowe, by przy wyciąganiu sprzętu z urobkiem obie łopaty zaciskały się na nim, nie rozpierały na zewnątrz.
    V.
  • #12 9838930
    dylus1
    Poziom 16  
    kidu22 napisał:
    Dobra a jak trafisz na kamień to jak go wyciągasz?
    Albo cegłe?

takie przypadki trzeba by rozpatrywać indywidualnie.
    jak cegła to można użyć zaostrzonego pręta i rozbic na mniejsze kawałki i wyjąć tym przyrządem.
    kamień mniejszy tez da radę wyjąć w całości.
  • #13 9839340
    ryborz
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    Oglądałem film "The Ultimate gift" [2006], tam ten patent się pojawił. Link do wikipedii Post hole digger
  • #14 9839391
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1650
    Podobne urządzonko jest stosowane od lat 80-90 do czyszczenia studzienek kanalizacyjnych.
  • #15 9842071
    dylus1
    Poziom 16  
    Motronic napisał:
    Ciężko się wyciąga z urobkiem?

Poniżej filmik, jak się kopie dołki :D

• #16 9842275
    ^Rachel
    Poziom 21  
    Ocena: 149
    świetny pomysł, ja zrobiłem coś w rodzaju świdra, po wkręceniu go na głębokość 30 cm wyciągało się ziemię.
  • #17 9842701
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaprezentował własnoręcznie wykonaną łopatę do kopania dołków pod słupki ogrodzeniowe, która działa lepiej niż dostępne na rynku świdry, szczególnie w trudnych warunkach, takich jak napotkanie kamieni. Przyrząd, przypominający podwójne szpadło, wykonany jest z dwóch blach o grubości 1 mm, zespawanych razem, co zapewnia mu sztywność. Użytkownicy forum podzielili się swoimi doświadczeniami, sugerując modyfikacje, takie jak zmiana zawiasów na krzyżowe, co mogłoby ułatwić wyciąganie urobku. Pojawiły się również pytania dotyczące wydajności w mokrym gruncie oraz sposobów radzenia sobie z twardymi przeszkodami, jak cegły czy kamienie. W dyskusji wspomniano o podobnych urządzeniach, takich jak "dołownik" i "flancownik", które są dostępne w sklepach ogrodniczych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA