logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG HXD5 250GB - Dysk zewnętrzny nie jest wykrywany na Windows Vista

mondocane 23 Sie 2011 16:00 5855 11
REKLAMA
  • #1 9854427
    mondocane
    Poziom 9  
    kupilem rok temu lg hxd5 external hdd hxd5 250 gb driver zapelnilem ten dysk prawie do 200GB i od kilku dni nie moge go odczytac na moim laptopie ani tez na dwoch innych laptopach, wlaczajac funcje komputer i po wlozeniu dwoch kabelkow z koncowkami usb od dysku do komputera oczekuje na pojawienie sie ikonki tego dysku , nawet godzine czekalem i nic a dysko normalnie pracuje co slysze i swieca diody, po wlozeniu kabelkow do usb jest rowniez sygnal,ze zostal wlaczony ale komp go nie widzi, natomiast po wyjeciu tych kabelkow na sekunde pojawia sie ikonka dysku i znika, a razem z nia znikaja wszystkie ikony na pulpicie, wlacznie ze startem i aby wylaczyc komputer musze wylaczac go odcinajac zasilanie energii. Zastosowalem funkcje przywracania systemu i tez nic.Co robic?Pomozcie.

uzupelnienie do mojej pierwszej wiadomosci , pracuje w systemie windows vista,
    mam zamir jak najszybciej pozbyc sie tego oprogramowania i przejsc na XP
  • REKLAMA
  • #3 9857179
    mondocane
    Poziom 9  
    witam, bardzo dziekuje za zainteresowanie sie moim problemem, dysk mam niecaly rok wiec powinien byc jeszcze na gwarancji, ale problem w tym ze zagubilem paragon i z tej opcji nie moge teraz skorzystac , a szkoda.
  • REKLAMA
  • #4 9857190
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Trzeba by wyjąć dysk z obudowy USB by podpiąć go bezpośrednio do płyty głównej.
  • REKLAMA
  • #5 9857214
    mondocane
    Poziom 9  
    nie jest to mozliwe, to maly plaski dysk przenosny i ma tylko malutkie wyjscie na kabelek a z drugiej strony kabla sa dwie wtyczki do usb, nie ma tzw grzebienia aby go podlaczyc do plyty glownej
  • #6 9857234
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3564
    Do sprawdzenia prawidłowego działania tego dysku zewnętrznego zastosuj też samostartujące CD -> Parted Magic. Po załadowaniu Linuxa i następnie włożeniu wtyku z dysku zewnętrznego do portu USB odczekaj chwilę (płyta się ponownie wsunie do napędu i nastąpi doinstalowanie sterowników) w celu zobaczenia czy ten dysk (jego partycje) od razu będzie widoczny w "Mount Devices".
  • REKLAMA
  • #7 9857270
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Cytat:
    to maly plaski dysk przenosny i ma tylko malutkie wyjscie na kabelek

Jak każdy tego typu ale to nie oznacza, że nie da się go rozebrać.
  • #8 9858158
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Może zanim przystąpisz do wydobycia tego dysku z obudowy to spróbuj odczytać wartości atrybutów SMART po USB z HDDScan lub CrystalDiskInfo.
    S.M.A.R.T. Technologia monitoringu i raportowania stanu dysku
    Daj też zrzut ekranu przy podłączonym tym dysku (popatrz na "Properties" jeśli go wykryło poprawnie) z programu DriveLetterView.
  • #9 9858457
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Cytat:
    po wlozeniu dwoch kabelkow z koncowkami usb od dysku do komputera oczekuje na pojawienie sie ikonki tego dysku , nawet godzine czekalem i nic a dysko normalnie pracuje co slysze i swieca diody, po wlozeniu kabelkow do usb jest rowniez sygnal,ze zostal wlaczony ale komp go nie widzi,

Cytat:
    Może zanim przystąpisz do wydobycia tego dysku z obudowy to spróbuj odczytać wartości atrybutów SMART po USB z HDDScan lub CrystalDiskInfo.

A jest to możliwe ?
  • #10 9859293
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    mondocane napisał:
    natomiast po wyjeciu tych kabelkow na sekunde pojawia sie ikonka dysku i znika, a razem z nia znikaja wszystkie ikony na pulpicie, wlacznie ze startem i aby wylaczyc komputer musze wylaczac go odcinajac zasilanie energii. Zastosowalem funkcje przywracania systemu i tez nic.Co robic?Pomozcie.

uzupelnienie do mojej pierwszej wiadomosci , pracuje w systemie windows vista,
    mam zamir jak najszybciej pozbyc sie tego oprogramowania i przejsc na XP

Przytaczam dalszą część wypowiedzi autora tematu z podkreśleniem ważnych szczegółów. I właśnie to mnie zainspirowało do tej podpowiedzi, bo też do końca tez nie wiemy czy po podłączeniu do innego komputera, gdzie nie był wcześniej podłączany, jest ten sam efekt?
    I kolejna niewiadoma - co z wykryciem przy użyciu Parted Magic?
  • #11 9859721
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    To mi wygląda jak wirus. Najlepiej było by zobaczyć czy widać dysk w zarządzaniu dyskami lub w Menadrzerze urządzeń.
  • #12 9859889
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    migol21 napisał:
    To mi wygląda jak wirus. Najlepiej było by zobaczyć czy widać dysk w zarządzaniu dyskami lub w Menadrzerze urządzeń.

Dlatego m.in. poleciłem:
    pidar napisał:
    Daj też zrzut ekranu przy podłączonym tym dysku (popatrz na "Properties" jeśli go wykryło poprawnie) z programu DriveLetterView.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zewnętrznym dyskiem twardym LG HXD5 250GB, który nie jest wykrywany przez system Windows Vista, mimo że dysk działa (słychać pracę i świecą diody). Po podłączeniu do różnych laptopów, dysk pojawia się na chwilę, a następnie znika, co powoduje problemy z systemem operacyjnym. Użytkownik rozważa przejście na Windows XP. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym sprawdzenie dysku w zarządzaniu dyskami, użycie narzędzi do odczytu atrybutów SMART (HDDScan, CrystalDiskInfo) oraz bootowanie z Parted Magic w celu sprawdzenia partycji. Pojawia się również sugestia, że problem może być spowodowany wirusem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA