logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić iskrę w silniku piły BK-3A i podłączenie kabla od przerywacza?

andrzej_m55 28 Sie 2011 01:51 5578 6
REKLAMA
  • #1 9870426
    andrzej_m55
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Chcę uruchomić silnik piły łańcuchowej. Nie ma iskry więc rozebrałem, wyczyściłem ale nie wiem jak sprawdzić przed założeniem czy będzie dawać iskrę.
    Proszę o podpowiedź.
    Druga sprawa. Na zdjęciu jakie podał Rycho T w temacie
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1798204.html
    Od przerywacza idzie na zewnątrz jakiś kabel.
    Gdzie on powinien być podłączony???
    Na zdjęciu pokazałem gdzie u mnie była resztka kabla pod nakrętką przy przerywaczu.
  • REKLAMA
  • #2 9870466
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5163
    ,,Resztki" przewodu podłączone są do wyłącznika zatrzymywania silnika, a drugi styk tego wylacznika do masy. Aby sprawdzić iskrownik w takim stanie (rozebrany) otwórz styki przerywacza przez włożenie pomiędzy nie kawałka tektury i podłącz na moment (dotknięcie !!!!!) jakieś źródło prądu stałego do tych stykow, choćby akumulator motocyklowy. Przedtem oczywiscie podłącz świecę zapłonową do przewodu WN i do masy. Jeżeli przy tej próbie, otrzymasz iskrę, to układ elektryczny zapłonu jest OK. Kwestie ustawienia przerwy i kąta wyprzedzenia zapłonu zostawiam na później.
  • REKLAMA
  • #3 9872038
    andrzej_m55
    Poziom 12  
    Więc tak. Po wyczyszczeniu i zrobienie nowych łączeń lutowniczych iskra jest.
    Sprawdziłem jak doradziłeś. Dzięki.
    Następne pytania.
    1). Powiedzcie jaki to jest silnik to dopiszę do tytułu i przyda się w poszukiwaniu części w razie czego.
    2). Jak zdjąć to koło do zapalania ponieważ nie powraca i czasem nie zazębia.
  • REKLAMA
  • #4 9872087
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 9872691
    andrzej_m55
    Poziom 12  
    No to teraz znam nazwę i będę szukał instrukcji.
    Rycho T czy masz jakąś instrukcję z częściami to tej pilarki ??
  • #6 9872726
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 9873286
    andrzej_m55
    Poziom 12  
    Iskrę już mam. Zajmę się tym kołem szarpaka.
    Rozebrałem silnik i muszę szukać simering na wał.
    Jak co to będę pytał.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z brakiem iskry w silniku piły łańcuchowej Dolpima BK-3A. Po rozebraniu i wyczyszczeniu silnika, zastosował metodę sprawdzenia iskrownika, polegającą na otwarciu styków przerywacza i podłączeniu źródła prądu, co pozwoliło na uzyskanie iskry. Użytkownik zadał również pytanie dotyczące podłączenia kabla od przerywacza, który powinien być podłączony do wyłącznika zatrzymania silnika. Po uzyskaniu iskry, użytkownik planuje zająć się kołem szarpaka, które nie działa prawidłowo. Użytkownik poszukuje również instrukcji do piły.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA