logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sonda lambda Astra F 1.4 LPG - sygnał zanika przy włączonym wentylatorze

gruby1 01 Wrz 2011 22:42 1878 4
REKLAMA
  • #1 9886744
    gruby1
    Poziom 29  
    Ocena: 171
    Astra F, 1,4, sonda z jednym przewodem, instalka II generacji, centralka AL700. Przy pracy na lpg po włączeniu się wentylatora na chłodnicy znika sygnał z sondy a dokładniej pojawia się 0,25-0,3V Po wyłączeniu się wentylatora sygnał wraca i jest wszystko ok. Sprawdziłem i wyczyściłem masy, sprawdziłem zasilanie centralki. Podczas jazdy jest ok. ale w koreczku już nie. Włącza się wentylator, ginie sygnał i centralka próbuje skorygować mieszankę zaduszając przy tym silnik... Jedyne czego nie zrobiłem to: nie wymieniłem sondy i nie podpinałem oscyloskopu, zrobię to w sobotę.
    Ma ktoś jakiś pomysł lub spotkał się z czymś takim?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9886983
    gruby1
    Poziom 29  
    Ocena: 171
    Wiatrak w dolot nie dmucha. Nie pomyślałem nawet o takim zjawisku choć sprawdziłem :) Zastawiałem wentylator bo myślałem że może schładzać sondę albo kolektor (bo jest przed nią) i sytuacja była taka sama. Choć teraz myślę że to zastawianie i tak było bez sensu bo wcześniej było ok. a nic w aucie grzebane nie było. Dodam jeszcze że usterka jest raczej elektryczna, bo sygnał ginie natychmiast po włączeniu wiatraka i wraca tuż po wyłączeniu. Jutro dla próby podepnę sondę na krótko do centralki osobnym przewodem. Myślę (nie wiem czy dobrze) że to mogą być zakłócenia jakieś od samego silnika dmuchawy. Ale zakłócenia jakie? Iskrzenie? Coś po zasilaniu wchodzi? I gdzie, czy w przewód sondy, czy do centralki i ona głupieje?
  • REKLAMA
  • #4 9887362
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3488
    Spróbuj podłączyć w miejsce wentylatora coś o podobnym poborze prądu to się okaże czy to zakłócenia czy spadek napięcia.
  • #5 9888965
    gondoljerzy
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Sprawdź też, czy przy załączaniu innych dużych odbiorników prądu nie dzieje się to samo. Bo taki objaw może dawać słabe zmasowanie silnika z karoserią.
REKLAMA