logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra F 1.4 - Wysokie spalanie LPG, uszkodzona sonda

noidemm 05 Lut 2019 11:20 1458 21
REKLAMA
  • #1 17756207
    noidemm
    Poziom 22  
    Ocena: 254
    Witam.
    Posiadam auto Opel Astra z silnikiem 1.4 60 km silnik C14NZ z instalacją LPG Autronic AL700. Auto zaczęło dużo palić, w granicach 16 litrów LPG na 100 km. Instalacja była regulowana programem AMON, kalibracja przebiegła bez problemu, choć za pierwszym razem wyskoczył błąd sondy lambda.
    W jaki domowy sposób można zdiagnozować sonde, czy może ona być odpowiedzialna za tak wysokie spalanie??
    Przewody nowe, świece nowe, kopułka i palec też wymienione.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17756252
    Tumiwisizm
    Poziom 28  
    Ocena: 197
    Jeśli sonda lambda jest uszkodzona to nie odprowadza sygnału do sterownika. Jeśli chodzi o wysokie spalanie to tak, jedną z przyczyn może być właśnie sonda.
  • #3 17756291
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 629
    Witam.
    Jest gdzieś na forum schemat testera sond lambda zrobić i podłączyć go. Mi w fordzie mondeo MKII 1,6 16V sonda ulegała doziemieniu po około 15 minutach pracy. i zwarta była przez około 10 minut. i tak w koło.
    Pozdrawiam.
  • #4 17757159
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 884
    Oczywiście instalacja 2 generacji nie 1 na śrubie?

Od kiedy tak dużo pali? Coś było robione w tym czasie?

Sonde zmierzysz miernikiem choć bedąc podłączonym do Amona on pokazuje napięcie na sondzie. Ważne czy stoi na bogato czy faluje?
  • REKLAMA
  • #5 17758136
    noidemm
    Poziom 22  
    Problemy zaczęły się od czujnika położenia przepustnicy. Zakupiłem nowy lecz okazał się fabrycznie wadliwy. Kupiłem na szrocie całą przepustnicę razem z czujnikiem i silnikiem krokowym. Przełożyłem. Obroty się uspokoiły, błąd zniknął. Pojechałem na regulację LPG, adaptacja została przeprowadzona i auto zaczęło dużo palić.
    Wieczorem podłącze AMONa pod instalację i nagram co się dzieje przy przeprowadzaniu adaptacji LPG.

Dodano po 12 [godziny] 42 [minuty]:

Witam.
    Przeprowadziłem kalibracje w AMON video poniżej.
    Wcześniej pogrzebałem pod maską i udało zlokalizować się uszkodzony wężyk od mapsensora. Po skróceniu go o pęknięcie silnik pracuje równiej.
    Dorzuce jeszcze scriny ustawień samego sterownika.
    Astra F 1.4 - Wysokie spalanie LPG, uszkodzona sonda Astra F 1.4 - Wysokie spalanie LPG, uszkodzona sonda Astra F 1.4 - Wysokie spalanie LPG, uszkodzona sonda Astra F 1.4 - Wysokie spalanie LPG, uszkodzona sonda Astra F 1.4 - Wysokie spalanie LPG, uszkodzona sonda

https://youtu.be/qZDwWEBRlmY
  • REKLAMA
  • #7 17760260
    noidemm
    Poziom 22  
    Przy kalibracji wykrywa TPS i jest chyba on podłączony (nie sprawdzałem), lecz różnice napięć przy otwieraniu i zamykaniu przepustnicy są znikome więc odznaczyłem opcje TPS.
  • #8 17761189
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 884
    Nagraj video z amona na benzynie (luz i ze 2/3 tys obrotów na chwile) tak samo po przełączeniu na gaz (luz i 2/3 tys obrotów).
    TPS włączony bo bez tego w ogóle to nie ma sensu - no chyba że TPS jakiś lipny ale zobaczymy co w głównym oknie amona (monitor) będzie widać.

Ta kalibracja to taka z grubsza - faktycznie trzeba ustawić maks otwarcie podczas jazdy a jedynie można z luz ustawić tak żeby napięcie na lambdzie falowało a nie stało na bogato.
  • #9 17764885
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 575
    enhanced napisał:
    Co ty TPS nie masz podłączonego? Czujnik temperatury też się przydaje ale bez TPS to jest tragedia.

Z TPSem jest jeszcze gorzej i grozi wybuchem przy dodaniu gazu. Często na wolnych gazu jest zdecydowanie za dużo, a po lekkim dodaniu robi sie kilkadziesiąt kroków za ubogo i następuje buuum.
    Sonda sprawna więc możliwe, że za krótko ją grzałeś po odpaleniu silnika. Pamiętaj to sonda 1 przewodowa, rozgrzewanie trwa wieczność.
  • #10 17771542
    maiami
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Kiedy wymieniałeś filtr powietrza?
  • #11 17771799
    noidemm
    Poziom 22  
    Szczerze, to nie pamiętam kiedy wymienialem filtr powietrza. Muszę tam zajrzeć. Poprawiałem też ostatnio uszczelkę pod obudowę gaźnika, lecz orginalnej nie mogłem dostać i wrzuciłem tam oring. Pytanie czy jak zatkam dolot powietrza to czy motor powinien zgasnąć. U mnie się dławi lecz nie gaśnie.
  • REKLAMA
  • #13 17772112
    noidemm
    Poziom 22  
    Astra oczywiście na monowtrysku, ale w tytułach przedmiotu uszczelki jest napisane: uszczelka obudowy gaźnika ;-)
  • #14 17772389
    Tumiwisizm
    Poziom 28  
    Ocena: 197
    noidemm napisał:
    Pytanie czy jak zatkam dolot powietrza to czy motor powinien zgasnąć. U mnie się dławi lecz nie gaśnie.
    Nie, nie zgaśnie choć teoretycznie powinna. Sprawdzałem u siebie.
  • #15 17772477
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 575
    Dolot do filtra super szczelny być nie musi, natomiast od filtra już musi i zatkanie wcale nie musi spowodować zatrzymania pracy. W moim gruzie airbox ma dziurkę okolo 2mm przed filtrem a sama rura zimnego powietrze do airboxa nie jest niczym uszczelniona tylko włożona luźno w boxa.
  • #16 17772551
    noidemm
    Poziom 22  
    Czyli od airboxa do silnika musi być szczelny?? U mnie na wężu idącym od airboxa do silnika brakuje opaski zaciskowej (rura lużno siedzi). Czy tam musi być szczelnie??
  • #18 17772578
    noidemm
    Poziom 22  
    Dobrze ale tu MAFu nie ma, więc nawet jak będzie nie szczelnie nie powinno to wpływać na obroty i prace silnika??
  • #21 17774777
    noidemm
    Poziom 22  
    Na paliwie nie jeżdże, głównie na LPG.
  • #22 17776138
    maiami
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    noidemm napisał:
    Na paliwie nie jeżdże, głównie na LPG.

Warto by było to zweryfikować aby wiedzieć gdzie szukać przyczyny, czy po stronie LPG czy po stronie auta.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada Opel Astra F z silnikiem 1.4 (C14NZ) i instalacją LPG Autronic AL700, która zaczęła zużywać około 16 litrów LPG na 100 km. Po regulacji instalacji LPG programem AMON, pojawił się błąd sondy lambda. Uczestnicy dyskusji sugerują, że uszkodzona sonda lambda może być przyczyną wysokiego spalania. Wskazują na możliwość diagnozy sondy za pomocą miernika oraz konieczność sprawdzenia czujnika położenia przepustnicy (TPS) i szczelności dolotu powietrza. Użytkownik zauważył, że problemy zaczęły się po wymianie czujnika TPS, a także zidentyfikował uszkodzony wężyk od mapsensora. Wskazano na znaczenie prawidłowego podłączenia TPS oraz szczelności dolotu powietrza dla prawidłowego działania silnika na LPG.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA