logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gazeta Swiat Radio - Prosty transwerter- czyli stek bredni !

27 Lis 2004 18:44 15558 59
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego artykuł o prostym transwerterze w Świecie Radio zawiera sprzeczne błędy w schemacie i opisie cewek oraz transformatorów?

Takie nieścisłości wynikają z tego, że w dyskusji wskazano na wieloletnie błędy w opisach tego autora oraz na kompilowanie i przedrukowywanie materiałów z innych źródeł bez rzetelnej weryfikacji [#1018669] [#1019582] [#1021743] Dla doświadczonego konstruktora da się jeszcze samemu odtworzyć brakujące parametry i poprawić opis, ale początkujący ma przez to realny problem z uruchomieniem układu [#1019174] Uczestnicy wątku podkreślali też, że taki artykuł skierowany do młodzieży krótkofalarskiej powinien być przygotowany znacznie staranniej [#1019174] Wniosek z rozmowy był prosty: nie ufać ślepo publikacji, tylko samodzielnie analizować schemat i korzystać ze sprawdzonych konstrukcji [#1035071]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1017990
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 1018669
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    Niestety kolega Janeczek ma taki dar ze zawsze jego opisu konstrukcji zawieraly mase bledow... i dopiero po dlugim dochodzeniu udawalo sie uruchomic jego uklady.
  • #3 1019174
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    To fakt - błędy są.......

Dla początkującego to będzie problem w uruchomienieu, ale dla "obeznanego" w temacie nie będzie problemem odnalezienie stosownych elementów i określenie ich parametrów (np. liczba zwoii) a wynikać to będzie (powiedźmy że powinno) między innymi z wiedzy i doświadczenia.

Najbardziej razi tylko to, że artykuł jest dedykowany "młodzieży" krótkofalarskiej.
  • #4 1019582
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 654
    Skoro kopiuje się bezmyślnie teksty z innych źródeł, bo trzeba szybko zająć troszkę miejsca w gazecie za prawie 9zł, to takie bzdury wyłażą. Zobacz opis konwertera 137MHz na 105 MHz w EdW wg SP5AHT. Może idea układu autora, ale opis reszty zerżnięty z naszego FORUM!!! a że tekst na forum był pisany rok temu wynikły niezłe sprzeczności ze stanem obecnym. Cały artykół chyba jest zrzucony w poście "zdjęcia z satelitów meteo"....
  • #6 1019963
    LWO
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Popieram! Dziś nie ma sensu kupować tej gazety. Zabierałem się do kilku projektów z ŚR i w absolutnie w każdym przypadku były nieścisłości uniemożliwiające uruchomienie urządzenia. Wszyscy zapewne pamiętają problemy z Antkiem (hihi). Nie wspominając już o tym jak ostatnio pogorszyła się zawartość pisma, kiedyś można było tam znalezc sporo ciekawych i praktycznych publikacji, młody początkujący radioamator mógł tam naprawde złapać bakcyla, z błędami bo z błędami ale zawsze coś było, teraz więkrzość to artykuły sponsorowane a jak już coś zamieszczą to z takim babolem że płakać się chce.
    Mógłby ktoś temu bądź co bądź monopoliście zrobić porządną konkurencję.

sq4lwo
  • REKLAMA
  • #7 1020210
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Kiedyś próbowałem zrobić transwerter wg SP5AHT 80/40/20/10/6 coś takiego.

Jeszcze niewidziałem żeby driver wzmacniacza byl wtórnikiem emiterowym a driwer pchał BF966 i moc podobno 4W :)

A jeden układ miał bez błedów w młodym techniku z 97 transerter na 80 metrów ja go zrobiłem na 14 Mhz i działał pięknie.

Reszta układów bez komentarza bo szkoda o nich pisać.
  • #8 1020921
    sp9coo
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    koledzy Ja mam zamiar napisać do kol.Janeczka by sumiennie przygotowywał swoje publikacje i czy mogę powołać się na wasze opinie
    SP9COO Grzegorz
  • #9 1021563
    LWO
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    A może wszyscy zacznijmy pisać do P. Janeczka by sumienniej przygotowywał swoje artykuły, może poważniej będzie traktował swoją "gazetkę" jeśli jej czytelnicy zaczną wspólnie wyrażać swoje niezadowolenie.
  • #10 1021743
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    Artykuły i publikacje książkowe tego pana zawsze zawierały mnóstwo błędów i w większości były to konstrukcje nie jego, tylko znalezione i przedrukowane z innych źródeł. Zastanawiam się jak do tej pory nikt nie zgłosił do niego żadnych pretensji. Wiele publikacji to często kompilacje kilku artykułów, niesprawdzone układy, błędne opisy itd. Płodność jego jest naprawdę zadziwiająca. Zaprojektować, sprawdzić, poprawić, przygotować dokumentację i artykuł do gazety. Toż to tytan pracy. Ale jeśli ktoś potrafi robić sobie reklamę to nawet jeśli jest miernotą osiągnie znaczącą pozycję. Nie sądzę, żeby pisanie do Świata Radio odniosło jakiś sukces, wielu ludzi kupuje to czasopismo, a niemożność uruchomienia jakiejś konstrukcji bierze na barki własnej niewiedzy.
  • #11 1021900
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 1022426
    sp9coo
    Poziom 19  
    masz dobry pomysł trzeba tak zrobić a pozatym jest mi wstyt że to krótkofalowiec pisze takie brednie i w dodatku p.inż
  • REKLAMA
  • #13 1022437
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Pare lat temu kiedy zaczynalem zabawe z krotkofalarstwem zakupilem sobie w AVT plytke Antka. Nigdy nie ukonczylem tej konstrukcji poniewaz mialem malo pieniedzy i czasu. Ta konstrukcja zainteresowal sie moj sasiad krotkofalowiec i mu odsprzedalem to "cudo".
    Biedak, meczy sie z tym do dzis.
    Chyba dobrze ze sam tego nie ukonczylem bo jako mlody mocno bym sie zniechecil i byc moze niemialbym teraz licencji...

Pozdrawiam Kamil SQ8ISJ
  • #14 1024305
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 1024609
    Panda02
    Poziom 32  
    Ktoś kiedyś spróbował i udało mu się, a teraz wszyscy bezmyślnie powtarzają. A proszę spróbować komuś takiemu powiedzieć, że nie ma racji.
  • #16 1024662
    wrona
    Poziom 12  
    Można o panu Janeczku powiedzieć tylko jedno - eksperymentator.
    Niestety po opracowaniu układu zmienia go jeszcze piętnaście razy a potem nie uwzględnia tego na schemacie. Z drugiej strony klei pacuge na kawałku płytki potem cos o tym napisze i mu to publikują.
    Z drugiej strony jego projekty publikowane w Radioelktroniku w latach 80-tych były znacznie lepiej opracowane, co nie znaczy ze nie zdarzały się w nich błędy. Czyżby teraz już nie zależało mu na tym? Szkoda miewał on jednak naprawdę ciekawe pomysły. Większość z jego układów po poprawkach i zmianie wartości elementów spełniała swoją rolę lub robiła coś, co było nie do przewidzenia. :P
  • #17 1024714
    kolo
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Popieram wszystkich . Acha wysłałem linka na to forum do redakcji AVT. Moze coś napiszą w najblizszym numerku.
  • #18 1034915
    vy73
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Kiedyś w starym Radioelektroniku widziałem opis Pana Andrzeja - radiotelefon FM na pasmo 2m na trznzystorach BC107 :)
  • #19 1034923
    IjeSJot
    Poziom 27  
    kolo napisał:
    Popieram wszystkich . Acha wysłałem linka na to forum do redakcji AVT. Moze coś napiszą w najblizszym numerku.

W tym juz niezdaza ale za miesiac... moze cos drgnie :D
  • #20 1035039
    Jap
    Poziom 29  
    :-) co Wy? myślicie, że sami na siebie bata ukręcą? Nie ma szans na publikację tego postu (coś o tym wiem). Przecież nikt nie będzie publikował złe słowa o samym sobie! Część forumowiczów wie jak ma się sprawa, ale jeszcze jest ogromna ilość ludzi kupującycch ŚR, którzy do naszego forum nie dotarli.

Kolo! jeśli coś odpowiedzą Ci na maila, to jest szansa, że będzie w gazecie poruszony temat lub tylko Cię pozdrowią. Jeśli nie dostałeś żadnej informacji - zapomnij o tym... (wiem z własnego doświadczenia, pisałem wielokrotnie do AVT)
  • REKLAMA
  • #21 1035071
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Pamiętam swoje pierwsze układy montowane z pisma Radioelektronik (dziś się nie nadaje nawet do D... jak Kraj Rad) Nigdy nic nie działało bo zawsze były błędy ale dzięki temu nauczyłem się analizy schematu. Bezmyślne kopiowanie schematu do rzeczywistości to nie jest dobra metoda.
  • #22 1035189
    Jap
    Poziom 29  
    Zgadzam się. Układ, który „odpali” za pierwszym razem, nie jest aż taki edukacyjny! Narzekamy na te błędy, ale dzięki nim bardzo dużo się nauczyliśmy. Jednak jest grupa ludzi, która nie ma tyle cierpliwości czy doświadczenia i chciałaby, aby układy działały od razu. Szczególnie początkujący potrzebują sprawdzonych w najmniejszym szczególe konstrukcji... Może powinniśmy stworzyć post, w którym będą opisy prostych, sprawdzonych układów radiowych „odpalających od kopa”. Radość z pierwszych nasłuchów na sprzęcie własnej konstrukcji jest ogromna i fajnie byłoby, aby początkujący radioamatorzy mogli ją przeżyć....
  • #23 1036718
    sp9coo
    Poziom 19  
    dołanczam się do tej propozycji w miare mojch możliwości
  • #24 1037162
    sq6ade
    Poziom 40  
    To chyba oczywiste że pierwszy układ uruchamiany przez początkującego powinien być na miarę jego możliwości. Znów napiszę o swoich początkach (wybaczcie) ... to był zasilacz do kolejki PIKO na transformatorze z radioodbiornika ze śmietnika oraz 2 diody radzieckie wyjęte z adaptera do płyt winylowych również ze śmietnika.... plus przełącznik zmieniający kierunek jazdy lokomtywy. Ach co to był za luksus nie szukać już więcej po kioskach RUCH-u baterii "płaskich" do oryginalnego "sterownika" PIKO ........
  • #25 1037235
    _Ho_in:)ka_
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Z radością dołączam się do tych próśb i propozycji!
    Ja jestem elektronikiem, w tej chwili studentem w tej dziedzinie. Układów w.cz. kilka uruchomiłem, ale też może niezbyt wiele. Bawię się już tymi układami kilka lat, a moja wiedza na ten temat jest jeszcze daleka od wystarczającej. Teraz jest już coraz łatwiej z takimi urządzeniami, po wielu nieudanych konstukcjach. Nie bawi mnie w krótkofalarstwie "zaliczanie" kolejnych krai na super sprzęcie, bo po pierwsze mnie nie stać na taki sprzęt, po drugie nie traktuję tego jako sport, ale jako przyjemność z pracy na własnym sprzęcie. Różni ludzie różne potrzeby :) co kto lubi.. Pamięam jaką wielką radochą było zbudowanie pierwszego odbiornika! Był to prościutki odbiornik na 3,5MHz, ale to było dla mnie coś!! Żeby złapać bakcyla i zacząć konstruować, trzeba zacząć od czegoś, i najlepiej żeby się udało.. Dlatego całym sercem jestm za stworzenim wątku, w którym opisywane by były układy odbiorników, konwerterów, transwerterów, przyrządów pomiarowych które każdy z nas używa, a które uruchamiane są po zmontowaniu. Dla Was, może i po części dla mnie to wydaje się proste, ale wystarczy sięgnąć pamięcią ile nocy, czy nerwów to kosztowało. Można to ułatwić początkującym, niech zaczynają lepiej niż my :)

Co do Pana Janeczka, to zostało juz wiele napisane. Zrobiłem kilka układów według jego opisów i dołączam się do tych opinii. Wydaje mi się, że do redakcji nie ma co pisać, ale do Pana Janeczka o lepszą dbałośc o projekty można napisać. Jeżeli zrobi to wiele osób, to może ruszy to sumienie Pana Janeczka i zacznie lepiej się przykłądać do swoich projektów. Mozna by zrobiś jakąś listę, zebrać wszystkie głosy i wysłać do Pana Janeczka... Myślę, że na pewno poruszyło by to sumienie szacownego Pana.

Przepraszam za długi post, wytrwałym w czytaniu i wszystkim kolegom życzę powodzenia!!

Vy '73
    Jacek SQ8GUM
  • #26 1038283
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    -> _Ho_in:)ka_ Pomysł z tymi schematami dla poczatkujacych jest bardzo dobrym pomysłem !

jak coś to dam schemat nad którym siedziałem z kumplem 6 godzin a jak juz "zapalil" ( transwerter 144 do CB) to w czułości przebijałem Yaesu FT 470 :)

Co do pana Janeczka jedynym mozliwym sposobem by odpisał na wiadomość jest krytyka jego urzadzeń inaczej lipa :) (stestowano)

Cóż człowiek ma juz swój wiek i powinien ustapić miejsca młodszym z lepszymi pomysłami.

A oni trzymaja sie go jak tonący brzytwy.

P.s. Szkoda że tam nie siedzi SP6LB.
  • #27 1038646
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 1039459
    sq6ade
    Poziom 40  
    Rzeczywiście troche przeginają pałe publikując artykuły do których trza jeszcze dokupywać program. Powinno być to na wstępie opisane jako "projekt zawierający programowany układ do którego pliku wsadowego nie dajemy w cenie czasopisma". A swoją drogą trza się nauczyć wykorzystywać nowe możliwości we własnym zakresie.... uPC straśnie upraszczają konstrukcje.......
  • #29 1039965
    Panda02
    Poziom 32  
    Proste układy powinny wykorzystywać proste rozwiązania. Proponowanie początkującym układów zawierających wyszukane elementy i procesory, to odstraszanie ich od rozpoczęcia zabawy z elektroniką. Nie kwestionuję potrzeby ich stosowania, ale proszę spojrzeć na to co proponują czasopisma, co układ to procesor. Naukę zawsze rozpoczyna się od podstaw, po kolei opanowując coraz trudniejsze zagadnienia.
  • #30 1041670
    sq6ade
    Poziom 40  
    Jedni boją się jak ognia zera i jedynki a innych przeraża obwód rezonansowy. Publikowanie tylko układów wspartych o CPU nie jest dobre ale troche zmusza czytelnika do zajrzenia "ćio tjo" ten procesor.Szczególnie dotyczy to młodych bo starzy słabo się uczą. A połączenie techniki analogowej ze znajomością cyfrówki to klucz do sukcesu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy krytyki artykułów publikowanych w czasopiśmie "Świat Radio", zwłaszcza dotyczących prostych transwerterów autorstwa p. Janeczka. Użytkownicy wskazują na liczne błędy w schematach i opisach, takie jak niespójności w opisie transformatorów trifilarnych i bifilarnych, brak numeracji elementów, błędne oznaczenia cewek (L1, L2, L3), oraz nieprecyzyjne wyjaśnienia dotyczące uzwojeń. Problemy te utrudniają uruchomienie konstrukcji, szczególnie początkującym krótkofalowcom, co zniechęca do dalszej nauki i eksperymentów. Wskazuje się również na kopiowanie materiałów z innych źródeł bez odpowiedniej weryfikacji i aktualizacji, co prowadzi do sprzeczności i błędów. Krytykowane są także kity AVT, które często wymagają przeróbek i nie działają zgodnie z opisem. Dyskutanci proponują tworzenie i publikowanie prostych, sprawdzonych układów z dokładnymi opisami i dokumentacją, aby ułatwić start początkującym. Poruszono także temat trudności z dostępnością niektórych elementów, np. kwarców o nietypowych częstotliwościach, oraz niewłaściwego stosowania tranzystorów impulsowych IRF w układach wysokiej częstotliwości. Wskazano na potrzebę większej rzetelności i samodzielności autorów oraz redakcji, a także na rosnącą komercjalizację i spadek jakości publikacji. W dyskusji pojawiły się także odniesienia do innych publikacji i konstrukcji, takich jak transwerter 144/28 MHz PA2HKR, radiotelefon Radmor 3745, czy zestaw "Antek" z AVT, które były oceniane jako trudne do uruchomienia lub wymagające licznych poprawek. Użytkownicy podkreślają, że mimo wad, publikacje te mogą być cennym źródłem wiedzy dla doświadczonych konstruktorów, jednak początkujący potrzebują bardziej dopracowanych i sprawdzonych projektów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA