logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować skrzynię basową na poddaszu? Typ, kształt, materiał, wzmacniacz

Michael-FTN 09 Wrz 2011 17:26 12922 8
REKLAMA
  • #1 9910853
    Michael-FTN
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Mam zamiar zbudować skrzynie basową do swojego pokoju NA PODDASZU (5m na 4m, wys ok.2m w najwyższym punkcie - czyli na środku). Natrafiłem na taką o to stronkę: http://www.autocentrum.pl/?FF=247&categoryid=26&id=573593081&pagenr_art=1
    oraz taki o to obrazek: https://obrazki.elektroda.pl/3990176200_1315580932.jpg
    Zależy mi na mocnym odczuwalnym basie (tak żeby ściskało mi żebra i kurczyło płuca xD)...
    Stąd moje pytania:
    1. Jaki typ skrzyni wybrać (zastanawiam się nad Obudową typu zamkniętego lub Obudową bass-reflex),
    2. Jaki kształt i materiał zastosować (czy coś na podobe tej na załączonym obrazku),
    3.Jaki wzmacniacz (moc), głośnik i filtr zastosować dla najlepszego efektu.
    Wiem też, że do wykonania są potrzebne obliczenia pojemnościowe skrzynia-głośnik za które bardzo bym dziękował...
    I ostanie czwarte pytanie:
    Sufit w pokoju jest z paneli (tzn. styropian, wata szklana i dopiero panele. A co z ścianami (teraz są tylko otynkowane i pomalowane xD) oraz z podłogą (położony dywan na beton) ? Czym najlepiej je wyłożyć aby dźwięk się rozprzestrzeniał jak najlepiej ?
    Jeśli chodzi o głośnik to czy lepiej zastosować mniejszy ale o dużej wartości skoku membrany czy lepiej zwracać uwagę na wielkość ??
    Za wszelkie podpowiedzi bardzo dziękuję ;)
    [/img]]Link[/url]
  • REKLAMA
  • #2 9911083
    flubber.trip
    Poziom 27  
    Ocena: 71
    Obudowa jaką zastosujesz zależy od modelu głośnika. Od razu Ci odradzam stosowanie obudów tubowych, labiryntowych lub czegoś podobnego, skup się jedynie na closed i BR, nie dla tego że tamte są złe, ale jest je trudno zestroić, a jak wnioskuję nie masz w tym doświadczenia. Konstrukcji kilka ciekawych było w dziale DIY, rozejrzyj się, popatrz jaki masz budżet a coś na pewno dobierzesz.
  • REKLAMA
  • #3 9911727
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Na początek to podaj budżet, będzie wiadomo co można mniej/więcej zaproponować w danej kwocie.
    Od razu mówię że jeśli masz 300zł na głośnik + wzmacniacz to raczej sobie daruj. Za takie pieniądze nie będziesz miał ,,trzęsienia portek'' a co najwyżej skromny subwoofer.

Jeśli czujesz się na siłach możesz wykonać projekt mczeslaw'a z forum na tandemie GDN 30/80/2 z tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1149432.html
    Subwoofer zabierze mało miejsca no i potrafi stworzyć spore ciśnienie.

Ewentualnie sub na Visatonie http://www.visaton.de/en/chassis_zubehoer/tiefton/w250s_8.html lub Ravemasterze BSW 124: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1211114.html
  • #4 9925769
    Michael-FTN
    Poziom 10  
    Budżet jest całkiem całkiem. Jestem gotowy przeznaczyć na to 5 tys. zł. Dzięki za linki (na pewno przejrzę dokładnie). Ale prosiłbym o odpowiedzi na moje pytania, bo wysłanie paru linków mnie nie satysfakcjonuje.
    "nie dla tego że tamte są złe, ale jest je trudno zestroić, a jak wnioskuję nie masz w tym doświadczenia" - fakt nie mam, ale mam za to sporo czasu i pieniędzy. To nie ma być proste tylko efektowne...
  • REKLAMA
  • #5 9928595
    Granat :)
    Poziom 34  
    Ocena: 666
    Michael-FTN napisał:
    1. Jaki typ skrzyni wybrać (zastanawiam się nad Obudową typu zamkniętego lub Obudową bass-reflex),

Kombinowaną.
    Michael-FTN napisał:
    2. Jaki kształt i materiał zastosować (czy coś na podobe tej na załączonym obrazku),

Sklejka 15mm, lub płyta wiórowa 18mm. Ewentualnie MDF 18mm, jeśli będzie stało w domu (ciężar itd.) Kształt będzie ściśle uzależniony od tego czym charakteryzować ma się ta obudowa.
    Michael-FTN napisał:
    3.Jaki wzmacniacz (moc), głośnik i filtr zastosować dla najlepszego efektu.

Głośnik http://www.naw.com.pl/Glosnik_BC_12BG100_8Ohm-395.html x2.
    Wzmacniacz http://www.thomann.de/pl/the_tamp_d3400.htm .
    Filtr... to zależy. Do czego to będzie podłączone?

Będzie to wyglądało mniej więcej tak
    Jak zbudować skrzynię basową na poddaszu? Typ, kształt, materiał, wzmacniacz

Dodano po 1 [minuty]:

Michael-FTN napisał:
    Zależy mi na mocnym odczuwalnym basie (tak żeby ściskało mi żebra i kurczyło płuca xD)...

Masz to jak w banku :P

Chociaż tak sobie myślę, że wystarczyła by chyba wersja na 2x10" ze słabszym wzmacniaczem. Ponad połowę taniej za komplet.
    To też zależy czy bas ma być niski i wywoływać trzęsienie ziemi jak w kinie, czy szybki i punktowy z mocnym uderzeniem. :?:
  • REKLAMA
  • #6 9929898
    Michael-FTN
    Poziom 10  
    "Granat :)" dlaczego doradzasz mi głośniki 8 Ohm-owe a wzmacniacz 4 Ohm-a ??
    Czy to nie ma różnicy ? Bo z tego co wiem to raczej ma i to dużą...
    Co do wyglądu skrzyni to bardzo interesująca...
    Podłączone będzie do TV, DVD, SP3, lapka, i satelity (N) poprzez Mixer (ale to już kumpel ma załatwić).......
  • #7 9930186
    Poziom 34  
    Michael-FTN napisał:
    "Granat :)" dlaczego doradzasz mi głośniki 8 Ohm-owe a wzmacniacz 4 Ohm-a ??

Wzmacniacz ma jakieś 0,02 oma. Głośniki możesz zamówić też w wersji 4 omy. Jednak 8 om są bardziej popularne, dlatego takie widnieją w katalogu. Co nie zmienia faktu, że ten wzmacniacz do głośników 8 omów będzie ok. Szczególnie w tym zastosowaniu. Odda 1000W na głośnik.
    Michael-FTN napisał:
    Co do wyglądu skrzyni to bardzo interesująca...

Skrzynia będzie trochę prostsza, ale tego samego typu. Dlatego, że ten przykład jest dla głośników 6", dla 12" nie będzie trzeba robić tak długich i skomplikowanych falowodów.

Załatw jeszcze crossover, przynajmniej typu CX2300. Jakie kolumny oprócz tej basowej, będą miały tam grać?
  • #8 9935711
    Michael-FTN
    Poziom 10  
    "Załatw jeszcze crossover"
    - załatwić mogę tylko (sorry za nie wiedzę :D) co to jest ??
    "Jakie kolumny oprócz tej basowej, będą miały tam grać?"
    - Myślałem o moich TONSIL ALTUS 300 ale zastanawiam się także nad kupnem jakiś estradowych kolumn...

3.1.16. (14) Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.
    3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
    Mam nadzieję, że następnym razem ZANIM Kolega napisze coś takiego, zacznie od poszukiwań na własną rękę "co to jest".
    Poza tym - jeśli Kolega bierze się za skonstruowanie tak "wyrafinowanej" konstrukcji, wypadałoby chyba chociaż cokolwiek wiedzieć na ten temat?
    Wygodnictwo i dyletantyzm na Forum technicznym, jest nie wskazane.
    (dj-MatyAS)
  • #9 9936609
    Poziom 34  
    Chodzi o zwrotnicę. Podałem typ, więc łatwo sobie znajdziesz w internecie co to.
    Myślę, że nie ma co przesadzać z kolumnami estradowymi. To tylko 20m^2. O ile w basie przyda się trochę mocy, żeby zagrać bardzo nisko i mocno, to już w górze nie będzie potrzebna taka moc.
    Wyliczenie takiej obudowy jak pokazałem nie jest proste, w razie czego daj znać czy się zdecydowałeś.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować skrzynię basową na poddaszu, poszukując informacji na temat typu obudowy, materiałów, wzmacniacza oraz głośnika. Zdecydował się na obudowy typu zamkniętego lub bass-reflex, unikając bardziej skomplikowanych konstrukcji. Budżet wynosi 5000 zł, co pozwala na wybór lepszych komponentów. Zalecane materiały to sklejka 15mm, płyta wiórowa 18mm lub MDF 18mm. Proponowane głośniki to m.in. GDN 30/80/2 oraz BC 12BG100, a wzmacniacz to The T.Amp D3400. Użytkownik planuje podłączyć skrzynię do różnych urządzeń audio, w tym telewizora i laptopa. Wskazano również na potrzebę zwrotnicy (crossover) oraz omówiono kwestie związane z akustyką pomieszczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA