logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zegar VFD IW-18: Czy warto użyć zasilania z kalkulatora Elwro 144?

yogi009 27 Wrz 2011 17:31 3311 6
REKLAMA
  • #1 9969277
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2658
    Planuję wykonać zegar na lampce VFD IW-18 wg opisu Kolegi Ducha, ponieważ jako dawca występuje sprawny kalkulator Elwro 144, chciałbym ew. wykorzystać np. zasilanie (transformator podaje od razu napięcie do układu i napięcie żarzenia), wtedy odpadłaby zabawa z przetworniczką na NE555. Czy Waszym zdaniem jest to dobry pomysł ? Oczywiście wtedy trzeba nieco zmodyfikować PCB oraz gdzie w obudowie zmieścić transformator Unitra Zatra TS4/6. Czy też lepiej zrezygnować z trafa i wykonać całość układu wg projektu Kolegi Ducha ?
  • REKLAMA
  • #2 9969540
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2808
    yogi009 napisał:
    Planuję wykonać zegar na lampce VFD IW-18 wg opisu Kolegi Ducha

Link jakiś?

yogi009 napisał:
    ponieważ jako dawca występuje sprawny kalkulator Elwro 144, chciałbym ew. wykorzystać np. zasilanie (transformator podaje od razu napięcie do układu i napięcie żarzenia), wtedy odpadłaby zabawa z przetworniczką na NE555. Czy Waszym zdaniem jest to dobry pomysł ?

Zapewne dobry, abstrahując od schematów obu urządzeń...

yogi009 napisał:
    Czy też lepiej zrezygnować z trafa i wykonać całość układu wg projektu Kolegi Ducha ?

Kolega Duch zasila z sieci bez transformatora? Co z separacją galwaniczną? Brak?
  • REKLAMA
  • #3 9969636
    yogi009
    Poziom 43  
    Wybacz, Kolego jdubowski, ale nie rozumiem tego sarkastycznego tonu. Tu jest projekt Kolegi Ducha:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1680725.html

Oczywiście, że u niego jest transformator, tyle że w zasilaczu wtyczkowym, który podaje pojedyncze napięcie, dlatego potem trzeba jeszcze użyć przetwornicy napięcia, żeby zapewnić żarzenie dla lampy VFD. W przypadku użycia oryginalnego transformatora z kalkulatora Elwro mam gotowe napięcia wprost z niego. Pomijam kwestię większego urządzenia w przypadku umieszczenia transformatora wewnątrz zegara, pytam raczej o to, która z metod jest lepsza, bardziej oszczędna, niezawodna, itd. O przetwornicach słyszałem już wiele...
  • REKLAMA
  • #4 9969917
    jdubowski
    yogi009 napisał:
    Wybacz, Kolego jdubowski, ale nie rozumiem tego sarkastycznego tonu. Tu jest projekt Kolegi Ducha:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1680725.html]

Ton nie był sarkastyczny - pytałem o informację której nie zawarłeś w poście a która była potrzebna, zwłaszcza że chodzi o kolegę o nicku Duch__ a nie Duch w związku z czym wyszukiwarka mi nie pomogła.

yogi009 napisał:
    Oczywiście, że u niego jest transformator, tyle że w zasilaczu wtyczkowym, który podaje pojedyncze napięcie, dlatego potem trzeba jeszcze użyć przetwornicy napięcia, żeby zapewnić żarzenie dla lampy VFD.

Tam jest stabilizator liniowy dający 5V dla zasilania procesora z którego to napięcia przez diodę krzemową żarzony jest wyświetlacz.
    Anody wyświetlacza zasilane są z powielacza napięcia.
    Przetwornicy tam nie widzę...

yogi009 napisał:
    W przypadku użycia oryginalnego transformatora z kalkulatora Elwro mam gotowe napięcia wprost z niego. Pomijam kwestię większego urządzenia w przypadku umieszczenia transformatora wewnątrz zegara, pytam raczej o to, która z metod jest lepsza, bardziej oszczędna, niezawodna, itd. O przetwornicach słyszałem już wiele...

Zapewne układ z Elwro jest optymalniejszy - transformator ma oddzielne uzwojenie żarzenia co pozwala zasilić włókna pradem przemiennym (równa jasność wsystkich cyfr), nadto mniej sie grzeje u Ducha__ redukcja napięcia żarzenia jest na stabilizatorze który się bez potrzeby grzeje, Elwro zapewne daje te 4V prosto z transformatora.
  • #5 9970553
    yogi009
    Poziom 43  
    Faktycznie, trochę pomieszałem z innym projektem na Nixie, który też powoli planuję wykonać. Wracając do VFD, transformator w Elwro to Zatra TS4/6 (28V 0.033A / 9.5V 0.05A / 25V 0.09A), pod samą lampą VFD jest trochę tych 1-2W rezystorów, więc prawdopodobne jest, że tutaj sporo energii jednak w gwizdek idzie razem z ciepłem. Parametry lampy są podane w tym wątku:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1141413-0.html

Chyba trzeba jeszcze spojrzeć w schemat tego kalkulatora.
  • REKLAMA
  • #6 9971694
    jdubowski
    yogi009 napisał:
    transformator w Elwro to Zatra TS4/6 (28V 0.033A / 9.5V 0.05A / 25V 0.09A)

IMHO idealny zasilacz do tego celu powinien dawać 3..5V do żarzenia wskaźnika (prąd przemiennny), 5V dla zasilania procesora i 30V dla anod wyświetlacza.
    TS4/6 może miec problem z zasilaeniem procesora (za mała wydajność prądowa).

yogi009 napisał:
    Chyba trzeba jeszcze spojrzeć w schemat tego kalkulatora.

A dysponujesz tym schematem?
  • #7 9971837
    yogi009
    Poziom 43  
    No właśnie, przeglądam internet i mam schematy samej logiki tych kalkulatorów, niestety to chyba nie są oryginalne materiały i brakuje sekcji zasilania. Może ktoś z Kolegów wesprze schematem Elwro144 ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zbudować zegar na lampce VFD IW-18, wykorzystując zasilanie z kalkulatora Elwro 144. Zastanawia się, czy lepiej użyć oryginalnego transformatora z kalkulatora, który dostarcza odpowiednie napięcia, czy też trzymać się projektu Kolegi Ducha, który wymaga przetwornicy napięcia. W dyskusji poruszono kwestie związane z separacją galwaniczną, wydajnością prądową transformatora Zatra TS4/6 oraz optymalnością zasilania dla lampy VFD. Uczestnicy wymieniają się informacjami na temat schematów zasilania oraz parametrów technicznych lampy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA