logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skuter nie odpala ze startera, ale działa z kopniaka - co sprawdzić?

mariusz5051 05 Paź 2011 21:59 37184 10
REKLAMA
  • #1 9996957
    mariusz5051
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam

Mam problem skuter nie che odpalać ze startera ? Jak może być przyczyna ??
    Z kopa odpala. Rozrusznik Kręci ale nie odpala. Nie mam różnicy czy jest zimny czy ciepły nie odpala. Dawniej to chociaż odpalił z rozrusznika jak sie rozgrzał a teraz nie chce :( Skuter ma już 2 lata

Proszę o pomoc w tej sprawie
  • REKLAMA
  • #2 9996972
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 9996980
    mariusz5051
    Poziom 10  
    Akumulator sprawy. Inaczej by nie kręcił

Dodano po 5 [minuty]:

co może być przyczyną ?? że nie chce odpalić z startera, ostatnio wymieniłem świece na NGK.

Za małe napięcie z akumulatora ?

Dodano po 1 [minuty]:

Jestem zielony

POMOŻECIE ??
  • #4 9997068
    bodek106
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Powody są dwa słaba kompresja w cylindrze(remoncik) albo jeżeli to silnik dwusuwowy to zaworek klapkowy między gażnikiem a cylindrem.Poprostu na starterze nożnym ma lepszego kopa i iskrę i dlatego jeszcze zapala. pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #5 9997119
    mariusz5051
    Poziom 10  
    ma dwusuwowy to zaworek klapowy się zaciął ? Jak wygląda ten zaworek klapkowy ??
    pozdr

Dodano po 4 [minuty]:

Jutro zobaczę ten zaworek klapkowy. Jak można sprawdzić że on jest jednak wadliwy ???
  • #6 9997168
    bodek106
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    przeważnie się wyciera i nie domyka jest on w większości nowych dwusuwów z automatyczną szkrzynią
  • REKLAMA
  • #7 9997258
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7776
    Miałem taki przypadek u siostrzeńca w Piaggio sfera 50. Winna okazała się "fajka" , a dokładnie rezystor w jej wnętrzu.
  • #9 9999140
    helena33
    Poziom 27  
    Ocena: 727
    Pod łącznikiem gaznika, jest centralnie wkręcony w silnuk.
    Przyczyną nie odpalania z rozrusznika zazwyczaj sa przedmuchy, czyli albo te płytki pod gaznikiem, albo pierścienie, symeringi też są możliwe, ale to żadkość w silnikach skuterów.
    Osobiście zdjoł tym cylinder i sprawdził stan pierścieni i całej reszty.

Proszę poprawić błędy. R T.
  • #11 10005673
    mariusz5051
    Poziom 10  
    ile taka membrana kosztuje ??

Do Bodek 106: jestes pewien na 100% że to wina membrany dlatego nie odpala z rozrusznik ??

Podsumowanie tematu

✨ Skuter nie odpala ze startera, mimo że działa z kopniaka. Użytkownik podejrzewa problemy z akumulatorem, jednak akumulator kręci rozrusznikiem. Wskazano na możliwe przyczyny, takie jak słaba kompresja w cylindrze, zacięty zaworek klapkowy w silniku dwusuwowym, lub uszkodzenie "fajki" (rezystora) w układzie zapłonowym. Użytkownik planuje sprawdzić zaworek klapkowy oraz stan pierścieni i symeringów. Wskazano również na możliwość przedmuchów jako przyczyny problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA