logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Antena pokojowa RTV SONUS 40 dB - czy to już złom??

kmkzl 18 Paź 2011 16:10 11647 5
REKLAMA
  • #1 10039972
    kmkzl
    Poziom 9  
    Jestem w posiadaniu pokojowej anteny radio-telewizyjnej SONUS ze wzmacniaczem. Zakupiona rok temu antena sprawowała się dość dobrze w pewnych warunkach do odbioru TV analogowej na wsi w woj. lubelskim. Nie obawiałem się zakupu bo na opakowaniu ładnie przedstawiane są możliwości odbioru w HDTV, DVB. I faktycznie przez ten rok wydawała się udanym wyrobem... Do czasu uruchomienia 3 multipleksu naziemnej telewizji cyfrowej. Wnioskuję że nałożenie się paru sygnałów analogowych i cyfrowych wojewódzkich nadajników uniemożliwiła oglądanie którejkolwiek telewizji, bo antena poza sygnałami ściąga zakłócenia w stopniu silniejszym. Zbadałem i wiem już że nie nadaje się do odbioru TV, i w lubelskim i mazowieckim tam gdzie przebywam, więc pewnie na terenie całego kraju. Czy to urządzenie nadaje się do czegoś jeszcze.., czy da się coś z niej jeszcze zmontować nie powielając poniesionych kosztów??? Czy po wyłączeniu nadajników analogowych może się coś zmienić? A może niestety nadaje się już tylko do utylizacji, bądź jak ktoś woli - w kosz...???
    Antena pokojowa RTV SONUS 40 dB - czy to już złom??
  • REKLAMA
  • #2 10040302
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 239
    A może tylko zasilacz uszkodzony, wzmacniacz też się mógł zepsuć. Kolega pomiary sygnału jakieś robił?
  • REKLAMA
  • #3 10040496
    kmkzl
    Poziom 9  
    No nie robiłem.. bo tego w domowych warunkach nie jestem w stanie zrobić. Ale gdy sygnał analogowy jest zauważalnie zmienny, co da się stwierdzić po obrazie poruszając anteną, bądź regulując wzmocnienie anteny, a obraz potrafi być w dobrym stanie, może to być wina zasilacza? Wszystko w antenie, za wyjątkiem obrazu w odbiorniku, wygląda na sprawne. Nie spostrzegam żadnych usterek w antenie, pracuje i reaguje normalnie... Wnioski wyciągam na podstawie obrazu w tv, pływają jakieś pasy jak w dawnych odbiornikach kineskopowych, obraz się z lekka kurczy, bądź ginie i słychać tylko fonię, a potrafi chwilę być widoczny w dość dobrym stanie. Reakcje są różne w zależności od stacji i położenia anteny, stąd nie myślałbym o zasilaczu. No i podobne zachowania na antenach szerokopasmowych występują u znajomych w okolicy, dlatego nie zakładałem że może to być coś bezpośrednio z anteną, a czy jeśli mam rację i ktoś ma podobne spostrzeżenia, to czy ona się jeszcze do czegoś nadaje...
  • REKLAMA
  • #4 10045684
    steve2
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Kolego ,prawdopodobnie masz zasilacz do wymiany. Opisane przez Ciebie w/w objawy wskazują na usterkę stabilizatora napięcia.Sprawdź czy w momencie jak wyłączysz zasilacz to obraz robi się normalny, tj. bez pasów ,załamań.Jeśli tak to wymień zasilacz na nowy.
  • REKLAMA
  • #5 10052718
    kmkzl
    Poziom 9  
    Byłem skłonny dzisiaj przyznać Wam panowie rację... Ale niestety.. Pogoda dzisiaj ładna w stolicy i antena odbiera sygnał dość dobrze i w analogu i sygnale cyfrowym. Jakiekolwiek zakłócenia w obrazie dostrzegam i z włączonym i wyłączonym zasilaczem (te dzisiaj to raczej wynikające ze słabego ekranowania anteny). No i fakt dostatecznego odbioru sygnału cyfrowego podważa raczej możliwość samonaprawiania się zasilacza (stan anteny jest bardzo dobry). Dysponuję na wsi innym zasilaczem, gdybym skusił się sprawdzić czy nie macie racji dam znać. Tymczasem pozostaję ze swoimi domysłami o archiwum muti X :)
    Dziękuję Wam bardzo, bo nie wykluczone że zasilacz wariuje, a antenę tymczasem odkładam na bok...
  • #6 17143807
    kmkzl
    Poziom 9  
    Temat przedawniony. Antena nieużyteczna została zamieniona.
REKLAMA