logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór cichego i wydajnego dysku 3,5 750GB-1TB pod SATAII

marrog 22 Paź 2011 10:46 2451 20
  • #1 10052812
    marrog
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Witam

mam problem z wyborem dobrego dysku pod SATA II. Po zmianie mobo i reszty el. przyszedł czas na zmianę HDD (wymusza na mnie konieczność posiadania dwóch systemów XP i np. 7, dlatego, że niektóre programy nie będą mi działały pod 7, poza tym nie chcę nic formatować, bo mam za dużo plików osobistych i programów użytkowych skonfigurowanych tak jak trzeba). Zatem postanowiłem, że kupię jakiś nowy dysk i na nim postawię nowy system, a w razie konieczności odpalę drugi z drugiego - obecny to Seagate Barracuda 7200 ATA133 120GB, no i jak widać pojemność już jest za mała, aby postawić np. 7 64bit bo zostanie niewiele wolnego...

Interesuję mnie dobry, wydajny, cichy bezawaryjny dysk o pojemności zbliżonej do 1TB (750GB - 1TB) w dobrej cenie. Ostatnio mało się interesowałem nowinkami, więc za wiele mi poszczególne modele nie mówią...
    Z góry wielkie dzięki.
    Aha mobo to GA-PA770T-UD3 rev3.1, do tego Phenom x4 955 i 4GB DDR3 1600 Kingston.
  • #4 10053786
    marrog
    Poziom 22  
    Ten Samsung HD103SJ podchodzi pod 300zł, natomiast ten WD Caviar WD10EARS ok. 200zł
    Różnica dość spora. Muszę to przemyśleć. Swego czasu WD robił bdb dyski, nie wiem jak teraz, bo tak jak pisałem "zawiesiłem się w czasie na jakieś 5 lat ;-) "
  • #6 10054173
    WSadowski
    Poziom 10  
    Ten Samsung jest sporo szybszy od tego WDC, ale jakoś nie mam zaufania do tej firmy... może dlatego, że mój poprzedni dysk twardy (Samsung HD250HJ) zdechł dwa tygodnie po końcu gwarancji?... Daję link do porównania tych dwóch dysków Link.
  • #7 10054203
    marrog
    Poziom 22  
    W agito.pl cena za Samsunga SpinPoint F3 HD103SJ to coś koło 265zł (ceny oscylują w zależności od kabelków jakie są zawarte w opakowaniu) natomiast WD 460 zł, przy czym ma 64MB cache
  • #8 10054254
    WSadowski
    Poziom 10  
    Ja na allegro kupiłem tego WDC (oczywiście 64 mb cache i SATA III, a nie II) za 199 zł, ale widzę, że już go nie ma. Poszukaj, na ceneo/skąpiec/allegro napewno znajdziesz coś ciekawego. Aha, myślę, że Segate też ma coś ciekawego do zaoferowania ;)
  • #9 10054341
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    Sorry za pomyłkę, nie wiedziałem, że dyski też tak okrutnie podrożały. Swój kupowałem za 170zł nówkę kilka miesięcy temu.
    Caviar green to beznadziejny i powolny dysk nadający się praktycznie tylko do przechowywania danych; pewnie spora ilość dysków ATA byłaby od niego szybsza.
    Albo wd blue, albo hd103sj ew. coś Hitachi, tylko żadne eco ani green jak na prędkości ci zależu.
    Wielkość cache z wydajnością ma tyle wspólnego, co ilość pamięci na kartach graficznych- możesz i kupić gt220 1gb, a szybsza od niej będzie 8600gt 256mb itd.
  • #10 10054359
    marrog
    Poziom 22  
    fiend_ no ceny są zaporowe, to chyba tak jakoś na dniach poszło w górę....
  • #11 10054599
    WSadowski
    Poziom 10  
    fiend_ Ten dysk WDC Green jest co prawda o 30.9 MB/s przy odczycie i 17.6 MB/s przy zapisie wolniejszy, ale za to jest cichszy, zużywa mniej energii i jest zimniejszy w stosunku do dysku samsunga. Dodatkowo max. prędkość dysku samsunga to 247.8 MB/s, podczas gdy "beznadziejny i powolny" dysk WDC Green wyciąga 226.0 MB/s. Ale to i tak nie ma różnicy, bo najczęściej dane "przychodzą" z internetu lub z pendrive/DVD etc, przyczym i tak nie poczuje się spowolnienia tego dysku. Ja mam dysk WDC Green i muszę powiedzieć, że pomimo moich początkowych obaw dysk daje radę. Po ok. 15 sekundach od wciśnięcia przycisku power komputer jest gotowy do użycia ( W7 PRO x64).

PS: Przed kupnem tego dysku, miałem takie samo zdanie na temat dysków green/eko etc. ja Ty, ale teraz moje zdanie się zmieniło, bo te dyski naprawdę dają radę.
    PS2: "Indeks wydajności systemu Windows" daje mojemu WDC Green 5,9 ptk. w skali od 1,0 do 7,9 - całkiem niezły wynik jak na "beznadziejny i powolny dysk" ;)
  • #12 10054660
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    To poczytaj opinie innych, żeby stwierdzać coś w obiektywny sposób. Wynik w windowsie można o kant tyłka otrzeć. Green jest wolny, i tyle. Wystarczy odpalić jakąś wymagającą grę lub przerzucić 50gb danych na inną partycję i mamy problem, bo dysk po prostu jest wolny. Nie liczy się max transfer, bo 130mb/s mój dysk osiąga średnio, a twój wd, jak napisałeś- 30mb/s mniej? HD103SJ obecnie ma 27 stopni, ogień piekielny po prostu ;) Dysk twardy zużywa 15w góra, te 3, czy tam 5 mniej to po prostu super oszczędność, szczególnie, że dysk nie pracuje pod ciągłym obciążeniem.
    Na storage się nadaje, do wymagających programów lub intensywnego użytkowania to po prostu katorga, szczególnie mając szybki procesor/kartę i sporo ramu.
  • #13 10054751
    marrog
    Poziom 22  
    No i ładna wymiana spostrzeżeń, bardzo mnie to cieszy jako de facto zainteresowanego ;-)
    Po wpisaniu w google modelu tego Samsunga tj HD103SJ wyskakuje ceneo i w nich odnośniki do sklepów w atrakcyjnych cenach, jednak po przejściu do sklepu, albo mamy błąd w odsyłaczu, albo po prostu towar chwilowo niedostępny, pewnie dlatego że ceny poszybowały w górę....
  • #15 10054822
    marrog
    Poziom 22  
    Ale mówisz o czymś używanym z gwarancją??
  • #16 10054867
    WSadowski
    Poziom 10  
    Wiadomo, że dyski typu green/eko są wolniejsze, ale powiedz mi szczerze, ile razy "zwykłemu użytkownikowi" się zdarza przerzucać 50 gb na raz?:) Jeśli chodzi o gry to też nie ma jakiejś tragedii ( chociaż muszę przyznać, że czasami zdarza się, że budynki powstają na moich oczach, ale są na tyle daleko, że nie jest to uciążliwe ). Jeśli chodzi o temperaturę, to "średnia" dla mojego hdd to 23 stopnie (sprawdzane "CrystalDiskInfo"). Marrog nie napisał do czego ma służyć ten komp, jeśli do gier etc. to polecał bym mu jakiegoś WD z serii Blue, lub jakiegoś Segate (nigdy wżyciu nikomu nie polecę samsunga, ale to ze względu na moje "przejścia" z poprzednim dyskiem, który zdechł 2 tyg po gwarancji), jeśli ma to być komputer do przeglądania internetu/słuchania muzyki/oglądania filmów i przeglądania zdjęć WDC Green wystarczy.
  • #18 10055340
    marrog
    Poziom 22  
    No więc, dysk ma służyć głównie do przeglądania internetu, gier, muzyki filmów, ogólnie rozrywka.
    Zależy mi tez na w miarę bezpiecznym przechowywaniu danych. Teraz mam starego Seagate i złego słowa na niego nie powiem, jakoś zawsze wstawiałem swego czasu dyski tej m-ki i nigdy mnie nie zawiodły....
  • #20 10062163
    marrog
    Poziom 22  
    Witam ponownie

A co powiecie dobrego lub złego nt dysku Seagate ST1000DL002, cenowo stoi o 40 zł taniej niż Samsung HD103SJ.

Z góry wielkie dzięki.
  • #21 18083430
    marrog
    Poziom 22  
    PO 8 latach mogę śmiało powiedzieć, że HD103SJ, to był dobry wybór.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje cichego i wydajnego dysku twardego o pojemności 750GB-1TB pod SATA II, aby zainstalować systemy operacyjne XP i Windows 7, nie chcąc formatować obecnego dysku Seagate Barracuda 7200 ATA133 120GB. W dyskusji pojawiają się rekomendacje dotyczące modeli, w tym Samsung HD103SJ oraz WD Caviar WD10EARS, z uwagami na temat ich wydajności, ceny oraz niezawodności. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi markami, podkreślając, że dyski WD Green są wolniejsze, ale cichsze, podczas gdy Samsung HD103SJ jest szybszy, ale budzi pewne obawy co do trwałości. Wspomniano również o Seagate ST1000DL002 jako alternatywie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA