logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką stację lutowniczą wybrać? Wazne: Prosze o pomoc!

Balu 04 Gru 2004 16:33 4302 24
  • #1 1035918
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    Wiem że jest taki post przyklejony...
    Odpisałemw nim ale jakoś nikt się nie chce wypowiedzieć więc proszę administatorów/modów o nie usuwanie tego posta...
    Może tu ktoś odpowie...

Jaką lutownice z tego co tutaj mamy najlepiej kupić??
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35761318
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36193048
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36412465
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36371375
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36367732
    czy może coś firmowego:
    Pensol SL20, SL20ESD ,SL20C , SR976ESD
    HQ-SOLDER/20
    http://www.conrad.pl/index.php?art=811181&back=list
    http://www.conrad.pl/index.php?art=811935&back=list
    A Może Xytronic 369 albo XY168-3C.
    Będę tego używał do lutowania różnych rzeczy od dużych częsci tpyu rezystory po smd... Od kostek CMOS do TTL... czyli do wszystkiego

Będę wdzięczny za sugestie:)
    A może coś innego w takiej cenie z rozsądnymi parametrami??

Mam jeszcze mozliwość kupienia PENSOL'a SL10 za 110zł (Używanego...)
    Może to?
  • #2 1037322
    wicekrtv
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Nie wiem jak reszta. ale napewno nie bierz Xytronic 369. Mam to badziewie i w porownaniu do nawet wellera to xytronic 369 jest o klase nizej. Ma ona tendencje do szybkiego palenia topnika i ma grot ktory slabo przewodzi cieplo powodujac klejenie sie owego do np. pol lutowniczych na PCB.
  • #3 1037351
    Balu
    Poziom 38  
    a co sadzisz otej sl10? Miales z tym doczyniena??
    Mam okazje tanio kupić... :) tylko używaną i nie wiem czy jest sens używaną brać czy dopłaić te 100zł i kupić nówke?
  • #5 1037371
    wicekrtv
    Poziom 14  
    Potwierdzam.. mam elwika pozyczonego od kolegi.. juz ma 4lata i dziala jak nowy! Mysle ze kazdy model elwika bedzie dzialac OK bo kolby sa prawie identyczne.
  • #7 1038359
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 642
    Wszystko zależy od tego jaką kasę chcesz na to przeznaczyć.Na temat lutownic mam wyrobione zdanie (wszystko zależy od finansów).Przez moje ręce przeszło kilka firmowych i mniej firmowych lutownic.ELWIK jest bardzo przyzwoity (mam jeszcze jedną 10 letnią),dobra jest HAKKO (ale cena)."Nie leżał" mi SOLOMON.Sama "góra" to PACE ale cena zwala z nóg.Wszystko zależy jak długo chcesz "z nią być" i jakie końcówki i groty bądą Ci potrzebne.Ostatnio sprzedałem swoją HAKKO za 300 zł z prawie kompletem grotów i nasadek i z 3 rączkami.
  • #8 1038620
    Balu
    Poziom 38  
    Wiec koszta ~200-250zł
    Groty do SMD i dużych rzeczy nic innego nie przewiduje...;)
    Czy to z allegro ma jakiś sens? to co podał kolega djjack??

Pozdrowka
  • #12 1039452
    DeeJaySqter
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Ja napewno bym nie polecał lutownic z conrada. Mają wygórowane ceny w stosunku do jakości.
  • #13 1039833
    wicekrtv
    Poziom 14  
    speedy9 napisał:
    A ja mam XYTRONICA XY-369 i jestem bardzo zadowolony. Groty wytrzymale, a wierzcie mi, nie oszczedzam ich. Grzeje tez dobrze. Za ta cene chyba nie ma nic lepszego.

No ok.. a miales wczesniej do czynienia z innymi?? bo warto miec odniesienie do innego sprzetu. Ja naprawde jestem zawiedziony praca xytronica.
  • #14 1039850
    kilerOS
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam :)

Przepraszam, że może nie do końca na temat, ale proszę o poradę.
    Mam, bardzo krótko, używaną stację lutowniczą Wellera, bez regulacji temperatury np. potencjmetrem lub inną gałką.
    W kolbie ma wbudowany bimetal (włącza i wyłącza grzanie) - albo cosik innego co robi co jakiś czas "PSTRYK"

Wpadła mi gdzieś informacja, że zadaną temperaturę ustala się zamontowanym do niej grotem (rodzaj materiału determinuje temperaturę)

Obecny grot daje wg. mnie za dużą temperaturę, jak na precyzyjne lutowanie np. SMD, bo po paru minutach mam "usyfiony grot" zwęgloną kalafonią.

To tyle w kwestii wyjaśnień.

Pytanko:
    Na jaką temeperaturę, lub jaki grot kupić, aby pasował do stacji Wellera?
    Czy musi być oryginalny tej firmy, czy pasują inne?
    Gdzie kupić? Allegro, jakiś sklep wysyłkowy? Jakimi kryteriami się kierować przy wyborze? Ważnym kryterium jest dla mnie cena (im taniej tym lepiej - bo nie używam tego zawodowo - czyli korzystam nieregularnie).

Pozdro, KilerOS.
  • #15 1040165
    Ukaniu
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    kilerOS napisał:
    Witam :)
    Pytanko:
    Na jaką temeperaturę, lub jaki grot kupić, aby pasował do stacji Wellera?
    Czy musi być oryginalny tej firmy, czy pasują inne?
    Gdzie kupić? Allegro, jakiś sklep wysyłkowy? Jakimi kryteriami się kierować przy wyborze? Ważnym kryterium jest dla mnie cena (im taniej tym lepiej - bo nie używam tego zawodowo - czyli korzystam nieregularnie).

Witam,
    Temperaturę możesz odczytać z tylnej częsci grotu, tam jest wybity numerek. Najcieplejsze 8, standardowo jest 7
    Na allegro można zakupić w dobrej cenie groty wellera z numerkiem 5, to są najzimnejsze groty, coś koło ztcp 270st.

Pozdrawiam Łukasz
  • #18 1042573
    rubens
    Ocena: 301
    -sorki ale wkurzają mnie ludzie wypowiadający się nie do końca sensownie...
    jak można porównać Xytronica 369 z Wellerem i pisać że xytronic jest do du***.
    To jakby porównać skodę z lamborgini .
    Najtańsza stacja lutownicza wellera to ponad 1400pln a Xytronic 369 kosztuje 150pln .
    Analogia jest prosta - skoda 30 tys pln a porównanie z samochodem za 300 tys !!!

Sam niedawno kupiłem sobie Xytronica 136 i jestem super zadowolony.
    W pracy uzywamy Wellerów Elwików i kiedyś krótko solomona .
    opinie:

weller - bez komentarza
    elwik -łamią sie podpórki podstawki , problemy po roku z włącznikiem sieciowym ,groty super szybko się zuzywają a są w cenie jak Xytronic
    solomon - miałem zbyt krótko - ciut lepszy od elwika
    xytronic - sporo serwisów autoryzowanych używa stacji tej firmy - używam w domu od ponad roku i jestem bardzo zadowolony

Jesli chodzi o model Xytronic 369 to za 150 pln NIE MA innej równie dobrej stacji lutowniczej!!!!
  • #19 1052830
    mgim
    Ocena: 642
    "elwik -łamią się podpórki podstawki , problemy po roku z włącznikiem sieciowym ,groty super szybko się zuzywają a są w cenie jak Xytronic"
    Rubens - wszystko zależy jak używasz...i jak dbasz o sprzęt.Jak pisałem w moim 10 letnim ELWIK-u jeszcze "wszystko gra"...
  • #20 1053129
    Balu
    Poziom 38  
    W sumie wybór juz padł na solomon sl20....
    Teraz pytanie jest sens inwesewoać 10zł w esd??
    Czy nie??
    I gdzie to najtaniej kupić?? Coś tańszrgo niż TME?

Pozdrawiam Łukasz
  • #21 1053312
    tengu
    Poziom 21  
    Ocena: 102
    Powiem to tak - pracuję w Elwiku i mogę powiedzieć, że to co przeżywają te lutownice to poprostu w pale się nie mieści - wolę osobiście Weller'a ale mimo wszystko sprzęt jest ok. a szczególnie stacje 24V 80W. Bardzo proszę , nie traktujcie mojej wypowiedzi jako reklamę - tak jak pisałem wolę Weller'a.
  • #22 1053551
    wicekrtv
    Poziom 14  
    rubens napisał:
    -sorki ale wkurzają mnie ludzie wypowiadający się nie do końca sensownie...
    jak można porównać Xytronica 369 z Wellerem i pisać że xytronic jest do du***.
    To jakby porównać skodę z lamborgini .
    Najtańsza stacja lutownicza wellera to ponad 1400pln a Xytronic 369 kosztuje 150pln

Ok. W sumie to napisze inaczej. Nie widze sensu kupowania Xytronica bo to pieniadze w bloto. Kupilem uzywanego wellera za 320zł i pracuje OK. Ale zgodze sie ze porownanie tych dwoch firm jest troszke bez sensu bo faktycznie to nie rowna walka za zupelnie inne pieniadze. Nadal towar dobry jest w cenie.
  • #23 1055135
    Rafalma
    Poziom 11  
    Witam.
    Używałem kilku lutownic i rozlutownic (stacji) i ogólnie chwalę bardziej markowy sprzęt (PACE, Weller), jednak Elwikiem też da się lutować ( nie wszystko-30W to za mało) i trzeba mieć różne groty.
    Używam też Xytronika 988 i jest ok.Lutownica ma 60W co daje duży komfort pracy. Zbyt mała moc grzałki powoduje przyklejanie się do ścieżek mimo podkręconej temperatury. Zawsze miałem problem z odlutowaniem-przylutowaniem ekranu np. od głowicy UKF ale sprawiłem sobie profesjonalną zabawkę - Portasola na gaz (świetna w terenie) i wyciąga ona ok. 130W na pełnym płomieniu.Większe pola lutownicze płyną po 3 sekundach!!
    Podsumowując - do domu hobbystycznie można kupić coś taniego, do pracy niestety trzeba patrzeć na serwis (zapasowe groty, grzałki).Polecam wybrać coś o mocy nie mniej jak 40W (Weller na pewno będzie trafnym zakupem i nie znam nikogo kto ma do tego sprzętu zastrzeżenia).
    Rafał.
  • #24 1056258
    rubens
    Ocena: 301
    -MGIM - przyznasz mi rację że jednak 10 lat temu troszkę inaczej się produkowało
    - stare stacje są "mocniejsze" a te co aktualnie produkuje elwik jednak troszkę odstają
    Mamy w robocie trzy elwiki i wellera i wszystkie elwiki zachorowały na te same przypadłości
    -co do dbania to stacje są bardzo intensywnie używane co nie zmienia faktu że upadek stacji z wysokości 20 -30 cm na ziemię kończy się połamaniem obudowy ( nie pomyśl sobie że bawimy się rzucając stacjami - po prostu raz na rok zdaży się że przy przenoszeniu coś wyleci z ręki)
    -wellerowi też przez 10 lat jego użytkowania zdażyło się spotkać z ziemią ale nigdy nic mu się nie stało

Tak więc jak to mówią ilu Polaków tyle zdań a wybór należy do kupującego!!
  • #25 1056344
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    Ja mam wellera i elwika , osobiście wolę pracować na elwiku , weller służy mi tylko do bardzo prezyjnego lutowania , bo i grotów nie chce się zmieniać :-)

fakt , w elwiku groty lecą szybciej , ale co tam , przy kilkunastu godzinach na dobę i tak wytrzymują 2-3 mies ,
    to że z grotami do elwika coraz gorzej ... , ale można sobie zrobić zapas , ceny nie są straszne , 12-15 zł da się przeżyć ... :-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru stacji lutowniczej do lutowania elementów od dużych rezystorów po precyzyjne układy SMD i CMOS/TTL. Użytkownicy polecają markowe urządzenia takie jak Weller, Elwik, Hakko, Solomon oraz Pace, podkreślając ich trwałość, jakość grotów i serwis. Elwik jest chwalony za wytrzymałość, choć groty zużywają się szybciej, a niektóre modele mają problemy z obudową i włącznikiem po dłuższym czasie użytkowania. Weller jest uznawany za sprzęt wysokiej klasy, ale drogi. Xytronic 369 budzi mieszane opinie – jedni go krytykują za słabą jakość i szybkie zużycie grotów, inni chwalą jako tanią i wystarczającą stację do amatorskich zastosowań. Solomon SL20 jest wybierany jako kompromisowy model, z pytaniem o sens wersji ESD. Wskazano, że moc stacji powinna wynosić minimum 40W dla komfortu pracy, a groty do lutowania precyzyjnego (SMD) powinny mieć odpowiednią temperaturę, którą można odczytać z oznaczeń na grocie. W dyskusji pojawiły się także uwagi o cenach i dostępności grotów oraz o różnicach między nowymi a używanymi urządzeniami. Wskazano, że stacje z regulacją temperatury i wyświetlaczem z Allegro budzą zainteresowanie, ale warto zapoznać się z opiniami na forach. Ogólnie rekomendowane jest inwestowanie w sprzęt markowy z odpowiednią mocą i dostępem do części zamiennych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA