logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki typ kabla ochronnego PE do rozdzielni domowej?

sebtr 16 Lis 2011 12:49 80386 18
  • #1 10144733
    sebtr
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Witam.
    Mam pytanie jaki zastosować kabel PE do łączenia szpilki uziemiającej (na zewnątrz budynku) z szyną rozdzielni domowej.
    Przyłącze mam wykonane z kabla YKY 5x10 mm2.
    Uziemienie chcę dodatkowo wykonać, ponieważ nie przekonuje mnie ten kawałek płaskownika (pręta) w ziemi w szafce ZE.
    Chcę wykonać uziemienie z kilku szpilek i bednarki na głębokości około 1m.
    Tylko nie wiem czy muszę kupować jakiś YKY i wykorzystać 1 przewód jako PE, a może są kable typowe na wykonanie uziemienia.
  • #2 10144791
    darek_wp
    Poziom 28  
    Ocena: 193
    Zacznij od przedstawienia warunków przyłączenia (typ sieci, parametry instalacji). Tak naprawdę bowiem nie ma konieczności uziemiania punktu rozdziału N i PE. A jeśli juz chcesz wykonać uziemienie to przede wszystkim niech ono spełnia warunki techniczne umozliwające mu pracę bo
    sebtr napisał:
    uziemienie z kilku szpilek i bednarki na głębokości około 1m
    to jeszcze nie gwarancja odpowiedniej rezystancji uziemienia.
  • #3 10144799
    sebtr
    Poziom 9  
    układ jest TNC a mam przejść na TNS. Połączenie N z PE z kawałkiem prętu (1m) w ziemi wykonał w szafce ZE. Dla mnie najważniejsze jest bezpieczeństwo i zamierzam podłączyć kilka RCD w domu. Pomiary oczywiście będą wykonane. Interesuje mnie jedynie czy można kupić kabel PE do układania w ziemi
  • #4 10144932
    karolq
    Poziom 22  
    Ocena: 130
    Z ziemi wychodzisz bednarką ocynkowaną a później służy do tego celu LGYżo od 16 mm^2 wzwyż.
  • #5 10144967
    sebtr
    Poziom 9  
    Ale kabel LGYżo od 16 mm^2 nie można układać w ziemi !
    Będe miał odcinek kabla około 2 metrów z rodzielnicy a następnie 2 metry w ziemi do szpilki z bednarką
  • #6 10145189
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6580
    sebtr napisał:

Przeczytaj jeszcze raz post kolegi karolq. W ziemii kładziesz bednarkę, powyżej łączysz z przewodem LgYżo.
  • #7 10145203
    sebtr
    Poziom 9  
    tylko wejście do budynku mam pod ziemią i dlatego ten kabel będzie około 2 metry w ziemi.
  • #8 10145211
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    To wchodzisz do budynku bednarką.
  • #9 10145212
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4269
    Cytat:
    A jeśli juz chcesz wykonać uziemienie to przede wszystkim niech ono spełnia warunki techniczne umozliwające mu pracę bo
    sebtr napisał:
    Cytat:
    uziemienie z kilku szpilek i bednarki na głębokości około 1m

to jeszcze nie gwarancja odpowiedniej rezystancji uziemienia.

Więc o jakich warunkach technicznych mowa?
    I jakie to są gwarancje odpowiedniej rezystancji uziemienia?

Cytat:
    Dlaczego pojedynczą linkę nazywasz kablem?
    I dlaczego nie wolno jej układać w ziemi?
  • #10 10145256
    sebtr
    Poziom 9  
    bednarką do budynku mieszkalnego ? Mam duże wątpliwości
    Natomiast linka, kabel w ziemi jest narażony na trudne warunki.
    W specyfikacji nie mogłem znalezc kabla YKY 1x16 ochronnego (chodzi o kolorystyke). Zastanawiam się czy ktoś miał podobny problem
  • #11 10145628
    kkas12
    Poziom 43  
    Był podobny temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1890515.html
    W poście nr 20 przedstawiłem rozwiązanie za którym niby optujesz kolego sebtr, ale się bronisz.
  • #12 10146230
    greg16
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Kolego . Uziom ochronny przy obiekcie jest jak najbardziej potrzebny . Wprowadzasz bednarke do piwnicy i łączysz z szyna PE .
    Kolego darek_wp - nie ma tu nigdzie mowy o uziemianiu punktu rozdziału . Z tego co pisze autor postu do obiektu wchodzi instalacja w TN-S a kolega dodatkowo przewód PE uziemia. Raczej odradzam łączenie przewodu LGY pod ziemią .
  • #13 10146398
    kkas12
    Poziom 43  
    Cytat:
    Raczej odradzam łączenie przewodu LGY pod ziemią .
    Oczywiście kabli miedzianych również w ziemi układać nie należy. A o ich łączeniu nawet nie wolno myśleć.

Jednak podstawowe pytanie do autora wątku:
    Jaki jest cel podziału PEN w złączu odległym od obiektu?
    Dlaczego nie ma uziomu fundamentowego (oczywiście jeśli to nowy budynek)?
  • #14 10146745
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Ocena: 292
    Jeżeli jest tu mowa o nowym budynku, to radzę wybić sobie z głowy rozwiązanie z jakimiś szpilkami.
    Zgodnie z obowiązującymi zasadami wiedzy technicznej i projektem budowlanym powinien być wykonany (o czym wspomniał kol. kkas12 ) uziom fundamentowy.
    Jeżeli go nie ma, to w celu prawidłowej ekwipotencjalizacji budynku trzeba kopać otok, że nie wspomnę o jego wartości uziemienia w przypadku zastosowania ochrony przeciwprzepięciowej.
  • #15 10147268
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3511
    Witam.

Nie rozumiem, o co spór. O nazwę ?
    Przecież wystepuje nazwa "przewód ochronny"
    Bezel wyraźnie o tym pisze
    A wszystko to jest w PN-HD 60364-5-54:2010 Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych. Dobór i montaż wyposażenia elektrycznego.
  • #16 10148166
    sebtr
    Poziom 9  
    Kolega kkas12 napisał że :
    Jaki jest cel podziału PEN w złączu odległym od obiektu?

Prawdopodobnie kolega zastanawiał się dlaczego ZE wykonuje podziału PEN a chce w umowie aby odbiorca miał TN-S. Prawdopodobnie chodzi tu przedewszystkim o zabezpieczenie układu pomiarowego i stanowiska w szafce licznikowej.
    Ten uziom (krótki płaskownik, pręt pod skrzynką) nie nadaje sie jako uziom. Zgadzam się że niewątpliwie najlepszym uziomem jest uziom fundamentowy, ale niestety większość zapomina na etapie budowy o wykonaniu uziomu fundamentowego. Teraz gdy przychodzi czas wykonania prawidłowego uziomu muszę zakopać pod przyłączem (kabel YKY 5x10mm2) bednarke i doprowadzić do budynku. Kłopot jest w tym w jaki sposób doprowadzić bednarkę do budynku bez piwnicy. Wykonanie dodatkowej puszki do połączenia Lgy jest jakimś rozwiązaniem tylko zastanawiam się gdzie umieścić puszkę która niewątpliwie szpeci. Innnym rozwiązaniem jest doprowadzenie bednarki do zacisku szyny uziemiającej do szyny ale to wymaga dodatkowego kucia w ścianie.
  • #17 10148216
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3511
    Witam.
    sebtr napisał:
    Zgadzam się że niewątpliwie najlepszym uziomem jest uziom fundamentowy, ale niestety większość zapomina na etapie budowy o wykonaniu uziomu fundamentowego.
    Co znaczy zapomina i co znaczy większość ?
    Jeżeli ktoś buduje sobie BEZ żadnego nadzoru budowlanego, to sam sobie winien.
    Jeżeli został zatrudniowy przez inwestora kierownik budowy, i on tego nie dopilnował, to kierownik do zwolnienia bez wynagrodzenia.
    Po to pełni samodzielne funkcje, by się znał, by umiał, by wiedział, co pisze w paragrafie 184 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych,
    jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie z dnia 12 kwietnia 2002 r. (Dz.U. Nr 75, poz. 690).
  • Pomocny post
    #18 10148329
    Miwhoo
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 315
    sebtr napisał:
    bednarką do budynku mieszkalnego ? Mam duże wątpliwości

Dla niedowiarków umieszczam foty wykonania podejścia BEDNARKĄ do wnętrz budynku [domek jednorodzinny]:

Zakończenie bednarki szyną GSW [ten sam budynek]:

Jakbym poszukał, to by się pewnie więcej zdjęć znalazło. To, że mało osób ma tak wykonane instalacje, wcale nie oznacza, że mają zrobione źle...

@ele_pp faktem jest, że nawet nadzór nie pamięta o uziomie fundamentowym, który jest najłatwiej wykonać, nie ważne, czy sztuczny, czy naturalny, a mało osób odwiedza elektryka przed zamknięciem stanu surowego...

Jakie mamy przepisy, każdy wie, jakie one mają odzwierciedlenie w rzeczywistości, wiadomo... skoro nawet na projektach nie ma uziomów...
  • #19 10148370
    sebtr
    Poziom 9  
    zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię doboru kabla ochronnego PE do uziemienia w instalacji domowej. Użytkownik planuje połączenie szpilki uziemiającej z szyną rozdzielni, mając przyłącze z kabla YKY 5x10 mm². Wskazano, że do uziemienia należy używać bednarki ocynkowanej, a przewód LGYżo nie powinien być układany w ziemi. Podkreślono znaczenie uziomu fundamentowego oraz odpowiednich warunków technicznych dla zapewnienia skuteczności uziemienia. Użytkownicy wymienili różne podejścia do wykonania uziemienia, w tym konieczność przestrzegania przepisów budowlanych oraz technicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA