logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kabla i bednarki do przyłącza energetycznego - czy to bezpieczne?

anonimek258 27 Mar 2020 20:44 2031 10
  • #1 18565697
    anonimek258
    Poziom 5  
    Ocena: 10
    Cześć, kiedyś już wrzucałem tutaj zdjęcie mojej rozdzielnicy i wiem że jest źle zrobiona... (nie przeze mnie). Dzisiaj podwykonawca PGE robił mi skrzynkę przyłączeniową, przy okazji wykonali mi również podłączenie do domu, w projekcie miałem kable 5x10 (miedź) ale oni powiedzieli że tenkabel będzie nieużywany. Zalecili mi 4x16 (aluminium), wziąłem 4x25, tak dla bezpieczeństwa z zapasem i teraz zrobili wykop, puścili to w rurze arot, obok jest druga rura, pusta na przyszłość do poprowadzenia na coś tam... I w to pomiędzy tymi rurami jeszcze bednarkę od skrzynki do domu 40 metrów. Zasypali to wszystko ziemią (czarnoziem bez gliny). Mówią że jest oki ale ja mam wątpliwości czy ta bednarka może tak leżeć miedzy tymi arotami ??
    Wybór kabla i bednarki do przyłącza energetycznego - czy to bezpieczne? Wybór kabla i bednarki do przyłącza energetycznego - czy to bezpieczne?

I teraz, jeśli chodzi o rozdzielnicę - ten kabel wychodzi z niebieskiego peszla i na tej szynie gdzie jest miejsce na dole. Myślę, żeby zamontować główny wyłącznik i od niego linką 10-16 wejść do tych dwóch różnicowo-prądowych.
    Czy to prawidłowa koncepcja?
  • #2 18565760
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4285
    Osobiście bym w.l.z. o przekroju 25mm2 do tablicy nie wprowadzał. Tam jest zbyt mało miejsca na taki przekrój i z tego względu wykonane połączenie mogą nie być pewne.
    Pod tablicą zamontowałbym puszkę i w niej "przeszedł na 16mm2 Cu i dopiero ten przekrój wprowadził do tablicy.

Bednarka w rowie obok kabla? Tylko po co?
    To jest właśnie ta brakująca piąta żyła którą z czasem i tak korozja zeżre.
    Ty masz mieć wykonany uziom fundamentowy który masz połączyć za pośrednictwem GSW z szyną PE.

A czemu taki bajzel w tablicy?
    I pewnie wszystkie obwody z RCD?
    Prosisz się o kłopoty, oj prosisz.
  • #3 18565852
    anonimek258
    Poziom 5  
    Tak to zrobili "elektrycy" jeśli chodzi o roździelnicę, ja będę chciał dodać jeszcze jedna RCD żeby siłowe były osobno dobrze mówie???
    Teraz pod jednym jest wszystko a to drugi RCD jest tylko do jednego pokoju taki multimedialny.
    Co do tej bednarki podobno właśnie ma zastąpić tą 5 żyłę której nie mógłbym wykorzystać?.
    W koło domu mam bednarkę ale nie jest ona do fundamentów połączona więc oni twierdzi że najlepiej puścić drugą niezależną od domu(potem do rozdzielni kable 16 zielono-zółtym) i aż do ich skrzynki.. czy to rozwiązanie jest bezpieczne??? czy może być jakimś zagrożeniem?
  • #4 18565927
    kkas12
    Poziom 43  
    Kolego, arkusz 5-54; 4-41 i 7-701 do przestudiowania. Tam dowiesz się jaka jest rola uziemienia szyny PE i uziomu fundamentowego, jakie obwody wymagają obligatoryjnej ochrony za pomocą RCD a także jak wykonać i zabezpieczyć obwody wprowadzone do łazienki.
    Zresztą to wszystko na tym forum znajdziesz również.
    Znajdziesz również i wyjaśnienie dlaczego stosowanie czterotorowego RCD do ochrony obwodów jednofazowych zasilanych z różnych faz powinno być rozpatrywane w kategorii błędu w sztuce, tak jak i dowiesz się iż ochrona przed porażeniem istniała również w erze przed RCD.

Nie rozumiem tylko tego pędu do zadawania pytań po wykonanej pracy gdy musztarda już po obiedzie.
    Czy nie można pytać wcześniej i wykonać to zgodnie ze standardami???
  • #5 18565954
    anonimek258
    Poziom 5  
    Już tłumaczę, jak przychodzi elektryk, który prowadzi firmę, pokazuje uprawnienia i robi ileś tam budów, to ja z perspektywy kompletnego laika nie mam pojęcia jak to ma wyglądać płacę - ma być dobrze, jak już wykona to wrzucam żeby się zorientować czy w moim domu ja i rodzina będziemy bezpieczni... okazuje się że jest źle, więc sięgam po radę specjalistów którzy nakierują mnie tak aby biorąc następnego elektryka był mądrzejszy i powiedział mu czego oczekuje w kwestii zmiań....
  • #7 18566235
    anonimek258
    Poziom 5  
    Dlaczego za późno przecież rozdzielnicę mogę "rozebrać" i wszystko poukładać na nowo, podział na obwody jest więc rozumiem że wystarczy modernizacja samej rozdzielnicy ?
  • #8 18566387
    kkas12
    Poziom 43  
    Pewnie.
    Wszystko można.
    Można budynek rozebrać by uziom fundamentowy wykonać. Można tablice bezpiecznikową wymienić bo za mała.
    Można zbędną bednarkę z rowu wyjąć, zwinąć w krążek i do hurtowni oddać, można przewody pomiędzy wyłącznikami schodowymi wymienić na takie by żyła ochronna była nią naprawdę. Wszystko można.

Tylko po co jeśli od początku można wykonać prace tak jak należy.
    Chyba, że nie można.
  • #9 18566618
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3494
    kkas12 napisał:
    Pod tablicą zamontowałbym puszkę i w niej "przeszedł na 16mm2 Cu i dopiero ten przekrój wprowadził do tablicy.
    Dlaczego nie na 10mm2 Cu ?
    anonimek258 napisał:
    Co do tej bednarki podobno właśnie ma zastąpić tą 5 żyłę której nie mógłbym wykorzystać?.
    5-ta żyła nie jest potrzebna.
    anonimek258 napisał:
    Dlaczego za późno przecież rozdzielnicę mogę "rozebrać" i wszystko poukładać na nowo, podział na obwody jest więc rozumiem że wystarczy modernizacja samej rozdzielnicy ?
    To możesz zrobić.
    Tu nie chodzi tylko o poukładanie.
    Rozdzielnica musi być przynajmniej o 50% większa. Powinny być dodatkowo 3 RCD 1f.
    RCD 3f tylko tam gdzie trzeba.
    Brak ochrony przeciwprzepięciowej.
    kkas12 napisał:
    Można budynek rozebrać by uziom fundamentowy wykonać.
    Można zrobić uziom.

Ma kolega w budynku GSU i wykonane połączenia wyrównawcze główne ?
    Trzeba to zrobić
  • #10 18582927
    anonimek258
    Poziom 5  
    kkas12 napisał:
    Pewnie.
    Wszystko można.
    Można budynek rozebrać by uziom fundamentowy wykonać. Można tablice bezpiecznikową wymienić bo za mała.
    Można zbędną bednarkę z rowu wyjąć, zwinąć w krążek i do hurtowni oddać, można przewody pomiędzy wyłącznikami schodowymi wymienić na takie by żyła ochronna była nią naprawdę. Wszystko można.

Tylko po co jeśli od początku można wykonać prace tak jak należy.
    Chyba, że nie można.

Zadziwia mnie Pańska złość i agresja, otóż nie jestem elektrykiem i nie pchałem się do robienia czegoś na czym się nie znam, dlatego zatrudniłem do tego wydawało się znających się na rzeczy elektryków. Nie zgodzę się ze stwierdzeniem że "Polak mądry po szkodzie" ponieważ to jest zasadne w momencie gdy masz świadomość że ktoś ci to spieprzy, gdy chcesz oszczędzić na materiale a potem narzekasz. Natomiast ja nie miałem zamiaru szukania oszczędności tylko trafiłem na partaczy.
    Pisząc na forum, chcę porównać i usłyszeć opinie innych, gdy coś jest źle to zatrudnić inną ekipie, ale mieć na tyle wiedzy aby móc z nimi porozmawiać czego oczekuje. Do tej pory myślałem że forum również do tego służy, teraz widzę że jeśli coś jest "spieprzone" to wyleje się na ciebie fala hejtu, bo mogłeś to przewidzieć a teraz płacz. Na budowie jest wiele rzeczy których nie da się przwidzieć widzę to z doświadzczenia swojego i znajomych, jaką mam pewność ze polecany przez wszyskich hydraulik nie wykona źle np. podłogówki? i po ułożeniu okaże się że rury powinny leżeć inaczej....
    Nie wszystko da się przewidzieć ale wiele da się poprawić, przy pomocnych poradach innych.
    Bardzo dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi.
    Życzę dużo zdrowia i więcej życzliwości

Pozdrawiam
  • #11 18583033
    kkas12
    Poziom 43  
    Kolego tysiące razy pisaliśmy jak i czym wykonać przyłącze oraz uziom fundamentowy. Jest też mnóstwo dostępnych opracowań dostępnych w necie dotyczących uziomu fundamentowego.
    To nie jest nowy wynalazek. To już się wykonuje ponad dwadzieścia lat.
    Klarujemy też od niepamiętnych czasów kwestie ilości i rodzaju RCD w tablicy.
    Więc naprawdę był czas by odpowiednio przygotować się do lekcji.

Dlaczego nie pytałeś wcześniej?
    Wprawdzie bogatemu nikt nie zabroni, ale po co robić coś co później trzeba poprawiać.
    Jeżeli nie wierzysz wykonawcy to musisz sam posiadać wiedzę by go kontrolować.
    Ale na litość boską nie po wykonanej pracy.
    Takie rzeczy należy uzgadniać przed podjęciem prac a najpóźniej można korekty wprowadzać w trakcie ich wykonywania. Na bieżąco.
    Jeżeli jednak interesują cię tylko pochlebne głosy to wyraźnie napisz, że interesuje cię tylko pogłaskanie po główce poparte okrzykiem zachwytu.
    Więc nie doszukuj się wyimaginowanej złości i agresji gdy ktoś wyłoży ci kawę na ławę, bo naprawdę za długo w tym zawodzie tkwię bym o kaszanie mówił, że jest ok i tolerował poprawki które nie powinny nigdy zaistnieć.

Co do tablicy.
    Najpierw bierze się kartkę a której spisuje się obwody, później liczy się pola pod ich zabezpieczenie, później dzieli się je na sensowne grupy dobierając odpowiednie RCD oraz pozostałe aparaty.
    I dopiero wtedy widać jaką tablice należy dobrać, ale tu należy uwzględnić około 30% wolnego miejsca.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące bezpieczeństwa przyłącza energetycznego, w tym wyboru kabla i bednarki. Został poinformowany przez podwykonawców, że zamiast planowanego kabla 5x10 mm² miedzi, zastosowano 4x16 mm² aluminium, a użytkownik zdecydował się na 4x25 mm² dla większego bezpieczeństwa. Pojawiły się wątpliwości co do umiejscowienia bednarki w rowie obok kabla. Odpowiedzi wskazują na konieczność wykonania uziomu fundamentowego oraz odpowiedniego podziału obwodów w rozdzielnicy, w tym dodania RCD. Użytkownik wyraził frustrację z powodu błędów wykonawców i chęć zdobycia wiedzy, aby lepiej kontrolować przyszłe prace elektryczne.
REKLAMA