logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

De Longhi ESAM 3000 - głośna praca, wyciek wody, nie parzy kawy

Tomek Niedziela 19 Lis 2011 20:56 178681 148
Najlepsze odpowiedzi

Co może powodować, że DeLonghi ESAM 3000 głośno pracuje, wycieka z niego czysta woda spod pokrywy i nie parzy kawy?

Najpierw zdejmij obudowę i sprawdź miejsce wycieku oraz dopływ do pompki, zwłaszcza wężyki — w tej serii pęknięty wężyk przy pompie powodował właśnie głośną pracę, buczenie i brak parzenia [#10158166][#10260366] Jeśli po naprawie wężyka problem zanikającym parzeniem i kontrolką braku wody nadal wraca, trzeba wyczyścić przepływomierz; w opisywanym przypadku był w nim paproch i kamień, a po usunięciu ekspres zaczął działać prawidłowo [#10279252] Warto też sprawdzić kanały przepływu w tłoku/zaparzaczu, bo ich przytkaniem można wywołać bardzo słaby przepływ kawy [#11996069]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #61 12329976
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2636
    Ja kiedyś w kawie ziarnistej miałem czarne zaślepki. dobrze, że zauważyłem przy wsypywaniu do ekspresu.
    Często zdarzają się kawałki drewna, kamyki.
  • REKLAMA
  • #62 12363956
    KubaCK
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    podepnę się do tematu, żeby nie śmiecić - czy ktoś wie jak sprawdzić licznik kaw w DeLonghi EAM 3400.N ?
  • #63 12388904
    bklonica
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Witam, Delonghi ESAM 4200S. Zaparzacz po włączeniu urządzenia idzie do samego dołu az sie nie da wyciągnąć tacki. potem juz nie reaguje- pala sie lampki z jedna i dwiema kawami oraz lampka awarii. Rozkręciłem urządzenie i ręcznie pokręciłem silnikiem az zaparzarka poszła trochę do góry ale po włączeniu znów jedzie do dołu i na tym koniec.
    Włączyłem również tryb testu. Nie mogę ruszyć głowicą do góry- ciągle pali sie lampka z jedna filiżanką. Natomiast gdy głowicą jest lekko uniesiona to guzikiem z dwiema kawami mogę nią zjechać do samego dołu az w końcu zapala sie kontrolka na tym guziku (dwie filiżanki) i juz koniec. Koniec końców w trybie testu dwa światełka (filiżanką i dwie filiżanki) pala sie światłem ciągłym i silnikiem juz nie idzie sterować.
    Nie wiem czy takowy czujnik tam jest ale wygląda mi na to ze silnik opuszcza głowice az do oporu. Nie zatrzymuje sie w ustalonych miejscach.
    Maszyna jest juz po gwarancji:-( Serwisant przez telefon powiedział ze to prawdopodobnie "carrier" cena z robocizna 700PLN?!?!
    Wiem ze części sa tańsze (najdroższa to chyba 200) ale nawet nie wiem co zamawiać.
    Pomocy.
    Pozdrawiam
    Bartosz Klonica
  • #64 12389509
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Popatrz co odpowiada za skrajne położenie windy.
  • #65 12394005
    Kajot55
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    Gdzie można kupić płytę główną do magnifica 4500
  • #66 12394193
    bklonica
    Poziom 10  
    MARCIN.SLASK napisał:
    Popatrz co odpowiada za skrajne położenie windy.

microprzełącznik skrajnego górnego położenia i okazało się że nie działał. Część zamówiona. Zobaczymy jak już go wymienię.
    Ciekawostka : taki przełącznik w serwisie delonghi 18Eur! Oryginalny 5.5Eur online.
    Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #67 12394575
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Kajot55 napisał:
    Gdzie można kupić płytę główną do magnifica 4500

Np. w serwisie.
  • REKLAMA
  • #68 12453646
    bklonica
    Poziom 10  
    Witam,
    Problemem okazał sie być zepsuty mikroprzełącznik górnego położenia. Cześć została wymieniona i ekspres chodzi jak marzenie. Dziękuję za pomoc.
  • #69 12632906
    selim
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam.
    Dwa dni temu kupiłem expres DE LONGHI ecam 23.420 wszystko dobrze szło wg.instrukcji do momentu zalania wody i włączeniu pokrętła pary, dalej ok.Od tamtej pory woła to samo i słychać dość głośny "tyrkot"i na wyświetlaczu "ZBYT DROBNO ZMIELONA KAWA"W menu nie można wejść ani inne czynności wykonać.Z mojej obserwacji nie pobiera wody ani młynek nie pracuje.Czy ja coś robiłem nie tak czy trafił się felerny i tylko serwis.
    Proszę o radę i z góry dziękuję.
  • #70 12633100
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Mógł się zapowietrzyć. Filtr wody ma?
    Trzeba by go odpowietrzyć puszczając dyszą gorącą wodę kilka sekund.
  • #71 12633277
    selim
    Poziom 11  
    Witam.
    Jak mam to zrobić skoro wody nie pobiera,czy wlać gorącą wodę do zbiornika na wodę?
    A filtra na razie nie używam.Expres nic nie robi tylko prosi "OBRÓCIĆ POKRĘTŁO PARY","GORĄCA WODA"potwierdzamy i wtedy DOŚĆ GŁOŚNY TYRKOT a po tym na wyświetlaczu ten napis "ZBYT DROBNO ZMIELONA KAWA"Innych czynności nie da rady wykonać.
    Pozdrawiam.
  • #72 12633436
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Gorącej wody do zbiornika na wodę to się nie wlewa.

Czyli robisz dobrze (ustawiasz pokrętło na para/woda) a ekspres twierdzi, że młynek zbyt drobno mieli...
    Ekspres nie widzi przepływu wody, tylko dlaczego takie komunikaty o młynku gdy chcemy gorącą wodę to nie wiem.

W zbiorniku na wodę masz jest przynajmniej 1/4 wysokości? Dobrze jest włożony / wsunięty do końca? Dysza pary nie jest zatkana?
  • #73 12633719
    selim
    Poziom 11  
    Witam.
    Problem był że nie pobierał wody,ale w końcu za którąś tam próbą zaskoczył.Dlaczego tak było i teraz działa nie wiem.Ale najważniejsze zaskoczył i dziękuję za info.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #74 12651329
    Agusiek
    Poziom 1  
    Witam.

Mam dziwny problem z moim ekspresem DeLonghi Magnifica.Otóż od 2 dni mrugają mi lampki z filiżankami. Chodzi mi o to że nie mrugają sygnalizując coś, tylko mrugają tak jakby było zwarcie. Nawet jak się zwyczajnie świecą to widac te przeskoki migania. Nie wiem o co chodzi. Wszystko w ekspresie działa jak należy, kawa się normalnie robi. Nie wiem czy powinnam sie denerwować tymi lampkami czy sobie to odpuścić. Prosze o odpowiedź
  • #75 12695168
    tempatarura
    Poziom 2  
    Witam,
    Ja też się tu podłączę. Mam ekspres z serii ESAM2600. Pojawił mi się problem polegający na tym, że ekspres zaczął rozsypywać kawę wewnątrz, tzn. krążki nie trafiają do pojemnika (i w ogóle nie zachowują już struktury krążków). Generalnie ekspres kawę robi ale kiedy trzeba opróżnić fusy wewnątrz jest zawsze syf i trzeba całe wnętrze dokładnie czyścić.
    Ma ktoś pojęcie co z tym zrobić?
    Próbowałem robić reset zgodnie z podaną tu wcześniej procedurą. Generalnie coś tam się przełączało, ale po tym "resecie" jest bez zmian.

Dodatkowo przy wyjmowaniu pojemnika na wodę, z urządzenia wycieka zawsze sporo wody.
  • #76 12714106
    arekb81
    Poziom 30  
    Ocena: 735
    Wyjmij blok zaparzający i zobacz, czy udaje się go lekko rozsunąć. Jeśli nie, zdejmij na dole plastykowe zabezpieczenie w kształcie litery U i rozbierz blok. Wyczyść oringi uszczelniające z resztek kawy, przesmaruj cylinder i tłok smarem silikonowym. Powinno być dobrze.
  • #77 12720708
    gbinkowski
    Poziom 12  
    Ocena: 48
    Witam

Posiadam ekspres DeLonghi model ECAM 23.450.S. Przy nagrzewaniu woda zamiast lecieć przez dysze to leci bezpośrednio do pojemnika na fusy. Po tej czynności pojawia się komunikat: Zmniejszyć ilość kawy. Ekspres został oczyszczony z kawy ziarnistej jak i mielonej (nic to nie pomogło). Nie można wyjąć aparatu zaparzającego (jest w jakimś położeniu uniemożliwiającym jego wyjęcie). Jak do tego doszło i co robić? Czy ma Ktoś pomysł?

Pozdrawiam,
    Grzegorz
  • #78 12721098
    tempatarura
    Poziom 2  
    arekb81 napisał:
    Wyjmij blok zaparzający i zobacz, czy udaje się go lekko rozsunąć. Jeśli nie, zdejmij na dole plastykowe zabezpieczenie w kształcie litery U i rozbierz blok. Wyczyść oringi uszczelniające z resztek kawy, przesmaruj cylinder i tłok smarem silikonowym. Powinno być dobrze.

Dzięki za odzew. Dolna część tego bloku luźno się rozsuwa (od początku tak było), więc chyba to nie to.
  • #79 12721140
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    gbinkowski napisał:
    Witam

Posiadam ekspres DeLonghi model ECAM 23.450.S. Przy nagrzewaniu woda zamiast lecieć przez dysze to leci bezpośrednio do pojemnika na fusy. Po tej czynności pojawia się komunikat: Zmniejszyć ilość kawy. Ekspres został oczyszczony z kawy ziarnistej jak i mielonej (nic to nie pomogło). Nie można wyjąć aparatu zaparzającego (jest w jakimś położeniu uniemożliwiającym jego wyjęcie). Jak do tego doszło i co robić? Czy ma Ktoś pomysł?

Pozdrawiam,
    Grzegorz

Po wyczyszczeniu ekspresu z fusów i zrobieniu 1 kawy, ile jest kawy w pojemniku na fusy i jak ona wygląda (jak grubo zmielona)?
  • #80 12721796
    gbinkowski
    Poziom 12  
    Po włączeniu ekspresu w trakcie nagrzewania gorąca woda spływa do pojemnika na fusy. Po wybraniu 1 kawy kawa mieli się bezpośrednio do pojemnika na fusy. Jest "średnio" zmielona, lekko wyczuwa się ją w palcach. Młynek ustawiony jest od dłuższego czasu na pozycji 4. Ilość kawy na zdjęciach w pojemniku jest po dwóch próbach. Jest jej ok. dwóch czubatych łyżeczek, więc raczej mało w porównaniu do krążków, gdy ekspres działał prawidłowo. W obu próbach po zakończeniu mielenia przez młynek wyświetla się komunikat: Zmniejsz ilość kawy.
    Załączniki:
    • De Longhi ESAM 3000 - głośna praca, wyciek wody, nie parzy kawy 20130910_201755.jpg (428.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • De Longhi ESAM 3000 - głośna praca, wyciek wody, nie parzy kawy 20130910_201022.jpg (607.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #81 12721839
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Czyli kawa nie jest wsypywana do zaparzacza, tylko poza? Może coś jest nie tak z zaparzaczem i nie opróżnił starej kawy?
    Dla próby wyczyść "śmietnik", i zaraz po zakończeniu cyklu mielenia wyłącz ekspres z prądu i sprawdź gdzie jest zmielona kawa (po wyjęciu pojemnika wody i otwarciu klapki zobaczysz także w jakiej pozycji jest zaparzacz i czy jest w jego komorze kawa).
  • #82 12734003
    gbinkowski
    Poziom 12  
    Przepraszam za zwłokę z odpowiedzią. Odkurzyłem z grubsza wnętrze i przed zmieleniem kawy wyglądało tak:
    Załączniki:
    • De Longhi ESAM 3000 - głośna praca, wyciek wody, nie parzy kawy 20130914_100013.jpg (302.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • De Longhi ESAM 3000 - głośna praca, wyciek wody, nie parzy kawy 20130914_100001.jpg (324.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #83 12734005
    gbinkowski
    Poziom 12  
    A po wybraniu 1 kawy i wyłączeniu ekspresu z gniazdka zaraz po zakończeniu mielenia kawy tak:

Czy coś można wywnioskować z tych zdjęć?
    Załączniki:
    • De Longhi ESAM 3000 - głośna praca, wyciek wody, nie parzy kawy 20130914_100239.jpg (312.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • De Longhi ESAM 3000 - głośna praca, wyciek wody, nie parzy kawy 20130914_100225.jpg (332.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • De Longhi ESAM 3000 - głośna praca, wyciek wody, nie parzy kawy 20130914_100217.jpg (329.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #84 12734042
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Tak jakby zbyt dużo mielił.
    Jak wygląda praca ekspresu po wyczyszczeniu i zrobieniu np. 5 kaw "sypanych" (np. wsypując 2 łyżeczki przez otwór i ustawieniu ekspresu tak by nie mielił)?
    Chyba, że zaparzacz jest zapchany starą kawą. Da się go wyjąć?
  • #85 12734070
    gbinkowski
    Poziom 12  
    Nie ma możliwości zrobienia choćby jednej kawy mielonej. Po wsypaniu do "pojemnika" dwóch łyżeczek kawy mielonej ekspres w jakimś zakresie przygotowuje kawę po czym zatrzymuje się i wyświetla się komunikat: ZMNIEJSZ IL. KAWY. Czyli wszystko bez zmian wraz z tym, że przy włączeniu ekspresu w czasie nagrzewania woda wpływa do pojemnika na fusy. Jeszcze sprawdzę, czy można wyciągnąć zaparzacz.

Zaparzacza nie da się wyciągnąć, blokują go chyba elementy z zębatkami w jego dolnej części.

Czy istnieje jakiś inny sposób wyciągnięcia zaparzacza? Z dwa tygodnie temu moczyłem go w wodzie wg instrukcji, był czysty.
  • #86 12734176
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Możliwe, że napęd się "rozregulował" i pozycja "0" wg. elektroniki jest nieznacznie przesunięta na tyle, że zaparzacza nie da się już wyjąć albo jeszcze. Trzeba by ręcznie pokręcić silnikiem tak aby zaparzacz znalazł się w tej pozycji, aby dało się go wyjąć.

Gdy zaparzacz wraca w dół, to zaraz po cyklu "wyrzucania krążka" i cofnięciu wyrzutnika, powinien być punkt "0".
  • #87 12734766
    gbinkowski
    Poziom 12  
    A w którym miejscu znajduje się silnik i jak się do niego dostać?
  • #88 12734771
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Trzeba tył odkręcić i zdjąć boki.
  • #90 12735067
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Widać nieprawidłową pracę. Porównaj oba filmiki patrz na pracę dwóch ramion na 1 filmiku, a na Twoim brak ich pracy.
    Podejrzewam, że coś zalega wewnątrz i dlatego zaparzacz nie jedzie wyżej. Jak nie jedzie wyżej, to przy powrocie nie trafia na zaczep do "łapania" ramienia i oczyszczenie zaparzacza.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z ekspresem DeLonghi ESAM 3000, który głośno pracuje, nie parzy kawy, a kontrolka braku wody miga. Po spuszczeniu wody dyszą parową problem częściowo ustępuje, ale woda wycieka z pokrywy. Użytkownik zidentyfikował pęknięty wężyk prowadzący do pompki, co zostało naprawione, jednak kawa przerywała parzenie, a kontrolka wody znów się zapalała. Po rozebraniu przepływomierza i usunięciu zanieczyszczeń ekspres zaczął działać poprawnie. W dyskusji poruszono również inne problemy z ekspresami DeLonghi, takie jak zatykanie się zaparzacza, problemy z młynkiem oraz wycieki wody, a także porady dotyczące czyszczenia i konserwacji urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA