logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot Vivacity 1999 50ccm - ciężko kręci wałem po wymianie łożysk i simmeringów

wojcio43 08 Gru 2011 08:14 2967 14
REKLAMA
  • #1 10232382
    wojcio43
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Po wymianie łożysk i simmeringów na wale ciężko kręci sie walem tulejki są...? Co może byc ...
  • REKLAMA
  • #2 10234317
    kamil_Ziomek
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    W jaki sposób zmieniałeś łożyska?
  • #3 10234407
    wojcio43
    Poziom 10  
    Wciskalem ...
  • REKLAMA
  • #4 10239286
    kamil_Ziomek
    Poziom 20  
    Jeśli wprasowałeś łożyska tak jak się to robi czyli najpierw w karety lub wał a później nagrzałeś lub schłodziłeś drugą cześć i włożyłeś łozysko to nic się nie powinno stać. Problem może polegać na nieosiowości czopów wału lub karterów (ale tu raczej były tulejki centrujące. Ten silnik odpaliłeś czy ciężko kręci się w rękach? jeśli w rękach to też mogą to wyć nie przesmarowane uszczelniacze które trą o wał.
  • REKLAMA
  • #5 10240760
    wojcio43
    Poziom 10  
    Ręką ręką jeszcze go nie odpalalem... Bo rozrusznik ma ciężko... Simmeringi były smarowane
  • REKLAMA
  • #6 10251860
    kamil_Ziomek
    Poziom 20  
    Spróbuj parę razy obrócić wałem. Naładuj AQ i odpal.Masz założony cylinder , głowice , i świece? Może to ciśnienie sprężania.
  • #7 10253240
    wojcio43
    Poziom 10  
    Czy wina tejże trudności może byc za głęboko wbity simmering od strony magneto ?

Dodano po 59 [sekundy]:

Tam jest taki jak by stożek

Dodano po 1 [minuty]:

I napęd do pompy oleju ...dozownik...
  • Pomocny post
    #8 10253812
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2796
    Czy coś podgrzewałeś? Czy masz jakieś narzędzia poza młotkiem i śrubokrętem? Jakieś wciągacze, pobijaki... Wygląda, że zacisnąłeś łożyska przy składaniu. O ile wał nie jest skrzywiony. Łatwość kręcenia się wału należy sprawdzać ręką przed założeniem simmeringów, ale nawet z nimi opory nie mogą być duże. Da się to wyprowadzić o ile czegoś bardzo nie skrzywiłeś. Trzeba grzać silnik i "walić" w karter młotkiem z pobijakiem w pobliżu łożysk aby siła bezwładności "wyciągnęła" to co ścisnąłeś. Ew. Użyć wyciągacza nakręcanego na czop wału. Wał bez simmeringów ma się kręcić leciutko!
  • #9 10255431
    kamil_Ziomek
    Poziom 20  
    uszczelniacze raczej nie siedzą na stożku. bynajmniej takich nie widziałem.
  • #10 10255572
    wojcio43
    Poziom 10  
    jack63 o co chodzi z tym zaciśnięciem łożysk że za mocno są wciśnięte... ?
    ''nie grzałem'' mam caly komplet lożysk i uszczelniaczy . . .
  • Pomocny post
    #11 10257996
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2573
    Silnik składany młotkiem. Łożyska nowe do wymiany. Wał do centrowania. Czy pomiędzy karterami jest oryginalna uszczelka czy naj* silikonu? Kartery są oryginalne od pary, czy prawy karter był wymieniany (wada: kiepskiej jakości stop aluminium, ciężki wydech i cienkie odlewy = pękanie mocowań wydechu)?
    Prawidłowo silnik powinien być montowany na ciepło, bez użycia młotków, przy czym wał od strony wariatora powinien zostać podparty wyciskaczem w celu usunięcia luzu osiowego łożyska, a po montażu ściśnięcia łożysk. W ten sposób łożyska pracują idealnie na środku bieżni i wał obraca się bez żadnych oporów. Niektóre instrukcje mówią u użyciu specjalnych wyciskaczy i wciągaczy, ale taki sposób nie jest wg. mnie najlepszy.
    Prawidłowy sposób naprawy: http://www.youtube.com/watch?v=Ii7NprirbBM
    Tak wygląda prawidłowo zmontowany silnik: http://www.youtube.com/watch?v=0vu16Z463Ow
  • #12 10258603
    jack63
    Poziom 43  
    Obawiam, że autor tematu zabrał się za robotę, która mocno go przerosła...
    Proponuję zlecić naprawę komuś, kto ma o niej pojęcie, ma narzędzia i warunki.
  • #13 10260797
    wojcio43
    Poziom 10  
    jack63 kolego ja w pracy składam silniki od różnych samochodów a z takim se nie poradzę. . .
  • #14 10261032
    jack63
    Poziom 43  
    Jak masz takie podejście do tych silników "różnych samochodów" jak do silnika z tematu to współczuje tym silnikom i ich właścicielom.
    Wychodzi na to, ze nie masz bladego pojęcia o bardziej skomplikowanej mechanice.
    Temat do zamknięcia.
  • #15 10262659
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4423
    Zamykam, wszystko zostało podpowiedziane i pokazane. Korzystając z zawartych tu podpowiedzi autor powinien dać radę naprawić silnik. W przeciwnym wypadku pozostaje oddanie silnika w ręce profesjonalisty.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie łożysk i simmeringów w Peugeot Vivacity 1999 50cc, użytkownik zauważył trudności w kręceniu wałem. W dyskusji poruszono kwestie prawidłowego montażu łożysk, centrowania wału oraz potencjalnych problemów z uszczelniaczami. Użytkownicy sugerowali, aby sprawdzić, czy łożyska nie są zbyt mocno wciśnięte, co może powodować opory. Zwrócono uwagę na konieczność podgrzewania elementów podczas montażu oraz użycia odpowiednich narzędzi, aby uniknąć uszkodzeń. Wskazano również na możliwość, że wał może być skrzywiony lub że ciśnienie sprężania może być zbyt wysokie. W końcu zasugerowano, że w przypadku dalszych problemów, warto zlecić naprawę profesjonalistom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA