logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATmega8 - Odczyt flash działa, zapis powoduje zawieszenie MCU

bvr 12 Gru 2004 22:35 2000 7
REKLAMA
  • #1 1055666
    bvr
    Poziom 14  
    Ocena: 67
    Sytuacja wyglada mniej wiecej tak: z mcu mozna odczytac flash ale nie mozna go zapisac.

Mcu byl programowany przez isp ok 20 razy i wszystko dzialalo dobrze, nie zmienialem fuse bitow. Program ktory byl ostatnio zaladowany wykonuje sie, moge rowniez odczytac go z pamieci i odczyt jest jak najbardziej poprawny. Dobrze odczytywana jest rowniez sygnatura i bity kalibracji. Nie moge natomiast nic zapisac, pojawia sie blad zaraz przy pierwszym bajcie pamieci i mcu zawiesza sie.

Odczytane fuse bity wygladaja tak jakby wybrany byl zew. oscylator (CKSEL3..1, CKOPT, nie zaprogramowane), a jednak jak wylutuje kwarc, to mcu dalej dziala.

Sam juz nie wiem. Moze ktos ma jakis pomysl?
  • REKLAMA
  • #2 1055691
    FXR
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Skoro tyka bez kwarca to musi z wewnętrznego. Może masz za niskie napięcie zasilania bądź miso nie dociąga dobrze do masy.
  • REKLAMA
  • #3 1055832
    Press
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    A moze pomoże reset procka. Mi kiedyś mega32 programowała sie z błedami a po resecie jej przeszło.
  • REKLAMA
  • #4 1118083
    wrobel
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam dokładnie to samo. Ale ja bawiłem się fusami. Mi to wygląda, jakby AVR pracował za szybko dla łącza szeregowego... Jakby udało się komuś znaleźć na to receptę to ja będe super wdzięczny.
  • #5 1118597
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Jeśłi wszystko jest OK, tzn. połączenia, kompilator, programator i ine to może faktycznie być coś z tymi fusami. Proponuję wykonać programatorek równoległy i sprawdzić. Dołączam pliczek i pozdrawiam.

PS.
    Obsługiwany przez AVR Studio.
    Załączniki:
    • Avr.rar (22.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1120625
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Bardzo ciekawy schemat!

Wielu ludziom (w tym mje :) )brakowało czegoś takiego dzięki cyberdar!

Jedyne co trzeba by poprawić w tym schemacie to przetwornica 12v, bo ta jest strasznie skomplikowana, a napięcie 12V można łatwo "skołować" (np. z kompa, albo zasilacza) zamiast go wytwarzać, ale to kwestia gustu
  • #7 1328328
    <Przemek>
    Poziom 11  
    witam, jaki typ programatora mam ustawic w avr studio dla tego układu?? mam avr studio 4 i wszystkie obskugiwane programatory sa na com....
  • REKLAMA
  • #8 1330035
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    STK500 ? ;)
    Z tego co sie orientuję, ten programator (Avr.rar) nie jest bezpośrednio wspierany przez AVRStudio. Zrzut ekranowy jest żartem. Programator jest obsługiwany oddzielnymi programami, szczegóły tutaj, a pliki na dole tej strony.
    Pozdr. LightI

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy mikrokontrolera ATmega8, u którego odczyt pamięci flash działa poprawnie, natomiast próba zapisu powoduje zawieszenie MCU już przy pierwszym bajcie. Fuse bity wskazują na zewnętrzny oscylator, jednak mikrokontroler działa bez podłączonego kwarcu, co sugeruje użycie wewnętrznego oscylatora. Możliwe przyczyny to niewłaściwe napięcie zasilania, problemy z połączeniami (np. MISO), lub błędy w konfiguracji fuse bitów. Wskazano również, że zbyt szybka praca AVR względem interfejsu szeregowego może powodować błędy programowania. Proponowano reset mikrokontrolera oraz użycie programatora równoległego do weryfikacji problemu. Dyskusja zawiera także sugestie dotyczące programatorów kompatybilnych z AVR Studio oraz uwagi na temat zasilania 12V w programatorach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA