logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Kupię] Taką ( jak na foto ) diodę - może ktoś ma i wie jaka to dioda

motorolek 10 Gru 2011 21:19 2990 14
REKLAMA
  • #1 10243663
    motorolek
    Poziom 12  
    Może ktoś ma taką diodę, lub wie co to jest za dioda - jaki symbol, jakie parametry i mi podpowie jaka inną ewentualnie zastąpić. Obudowa to kula z białej porcelany o średnicy 2,8mm Na niej z jednej strony litery LX, a z drugiej liczba 15. Odprowadzenie ma średnicę 0,8mm.
    Jak widać ta jest uszkodzona mechanicznie - jedno odprowadzenie zostało urwane.

[Kupię] Taką ( jak na foto ) diodę - może ktoś ma i wie jaka to dioda [Kupię] Taką ( jak na foto ) diodę - może ktoś ma i wie jaka to dioda
    Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • REKLAMA
  • #2 10244196
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2940
    Wygląda na diodę zenera 15V. Jeżeli tak, to bez problemu ją dostaniesz (może inną z wyglądu).
    Diody zenera mają raczej ZX niż LX w oznaczeniu, dlatego niech inni jeszcze się wypowiedzą.
  • #3 10245272
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 10245326
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 895
    To wcale nie musi być Zener. W tych obudowach DO204AP występuje wiele elementów, najczęściej chyba szybkie diody większych mocy. Widziałem też w tej obudowie termistory i bezpieczniki i transile.

Trzeba pochylić się nad resztą obwodu i pomyśleć, jaką ten element pełni tam rolę.

Po moich poszukiwaniach jedyne do czego w logiczny sposób dotarłem to http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/S/M/6/T/SM6T15CA.shtml - niestety inna obudowa, ale właśnie SM6T15CA mają marki LX (z tym, że na SMD, a tu TFT).

Napisz z jakiego mniej więcej roku jest to urządzenie, z którego pochodzi ten element.
  • #5 10249353
    motorolek
    Poziom 12  
    Dziś dotarła do mnie płytka z której pochodzi ta dioda. Trochę to sprawę "rozjaśniło", ale po przeszukaniu dostępnych informacji z netu nadal nie ustaliłem konkretnego oznaczenia.

[Kupię] Taką ( jak na foto ) diodę - może ktoś ma i wie jaka to dioda

Jest to duży zasilacz impulsowy. Płytka strony "pierwotnej" czyli sieciowej. Element na płytce oznaczony jest jako Z1 symbolem diody Schottky'ego (identycznie jak Z2). Obie te diody połączone są bezpośrednio z dwoma dużymi elementami ( tranzystorami ?) - widok zasłonięty przez radiator).
  • #6 10249375
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    motorolek napisał:

Jest to duży zasilacz impulsowy. Płytka strony "pierwotnej" czyli sieciowej. Element na płytce oznaczony jest jako Z1 symbolem diody Schottky'ego (identycznie jak Z2). Obie te diody połączone są bezpośrednio z dwoma dużymi elementami ( tranzystorami ?) - widok zasłonięty przez radiator).

Przecież z tego zdjęcia widać, że to dioda Zenera.
  • REKLAMA
  • #7 10249402
    motorolek
    Poziom 12  
    krzyjak napisał:
    motorolek napisał:

Przecież z tego zdjęcia widać, że to dioda Zenera.

Dioda Zenera ma chyba inny symbol.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Dioda_Zenera
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Dioda_Schottky'ego
  • #8 10249430
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    motorolek napisał:

Bzdury piszesz. Dioda Zenera ma inny symbol. Poczytaj i popatrz dokładnie zanim coś znów "wysmarujesz".

Kolego troszkę grzeczniej w końcu to Ty potrzebujesz pomocy. Symbol na płytce wskazuje na diodę Zenera jak i oznaczenie Z1 i Z2. Dioda Schottky'ego ma inny symbol ją oznaczający. Wlutuj tą diodę i sprawdź.
  • #9 10249630
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 353
    "Ćwiczyłem" podobne zagadnienie. Długo nie mogłem zidentyfikować diody. Okazało się, że to dioda zenera 15V/6A. Trudno znaleźć oryginał, najbliższy osiągalny odpowiednik, to 1N5352B w innej obudowie (plastik).
  • #11 10250424
    discowarrior
    Poziom 1  
    Oczywiście, że to dioda zenera.
  • REKLAMA
  • #12 10254007
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Przypominam, że to dział Bazar.... a nie Elementów... !
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #13 10255526
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2822
    TAk sie też oznacza transile jednokierunkowe.
  • #14 10255791
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 353
    Tak też się oznacza, ale nie opisuje Z1, Z2 itd.
    Napisałem wyżej, że jest to dioda zenera, którą zamieniłem na 1N5352B i układ pracuje do dzisiaj.
  • #15 10255928
    ANUBIS
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Temat zamykam.
    Dalsze dyskusje proszę prowadzić za pomocą komunikatorów lub PW na forum.

ANUBIS

Przypominam, że to dział ogłoszeń.
    Tu sprzedajemy lub kupujemy.
    Porady , podpowiedzi i konsultacje prowadzimy w innych działach forum.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje diody o oznaczeniach LX i 15, z obudową kulistą z białej porcelany, której jedno odprowadzenie zostało uszkodzone. W odpowiedziach sugerowane są różne możliwości, w tym dioda Zenera 15V, diody Schottky'ego oraz inne elementy w obudowie DO204AP. Użytkownicy zalecają sprawdzenie napięcia przebicia oraz spadku w kierunku przewodzenia, aby ustalić właściwy typ diody. Ostatecznie, jako zamiennik podano model 1N5352B, który działa w układzie. Dyskusja kończy się przypomnieniem o zasadach korzystania z forum.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA